Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Την «πάτησαν» με τον ειδικό φόρο στα καύσιμα

Την «πάτησαν» με τον ειδικό φόρο στα καύσιμα

0
petrelaio_thermansis_-empros

Η καθίζηση της ζήτησης έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη μείωση των εσόδων. Εξετάζεται μείωσή του

Κατακόρυφη μείωση στην αγορά του πετρελαίου θέρμανσης στην Ξάνθη.
Πωλούνται ξύλα σε βενζινάδικα

Σε «φιάσκο» τείνει να εξελιχθεί η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα που απέκλεισε πολλά νοικοκυριά από τη θέρμανση καθώς ο στόχος δεν επετεύχθη αφού υπάρχει καθίζηση της ζήτησης η οποία έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη μείωση των εσόδων. Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα από τη νέα χρονιά καθώς αναμένεται να μην επιτευχθούν ούτε φέτος αλλά ούτε και του χρόνου οι προβλέψεις του προϋπολογισμού για τα έσοδα από τα καύσιμα. Έτσι η μείωση της τιμής φαντάζει ως η μόνη λύση να τονωθεί η ζήτηση αλλά και να υπάρξουν γενικότερα θετικές επιδράσεις στην οικονομία.  
Κάθε πέρσι και καλύτερα…
Κατακόρυφη είναι η μείωση στην αγορά του πετρελαίου θέρμανσης στην Ξάνθη. Όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος των Πρατηριούχων καυσίμων από τις 15 Οκτωβρίου που άρχισε η περίοδος διανομής πετρελαίου θέρμανσης μέχρι την 15 Νοεμβρίου η μείωση ήταν 95%. Τώρα που “έσφιξαν τα κρύα” η μείωση έφτασε στο 85% ενώ σε πανελλαδική κλίμακα η μείωση είναι της κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης πάνω από 50%.: «Είμαστε 1 προς 7 διανομές από πέρσι. Είναι ενδεικτικό ότι αρκετά βενζινάδικα στο νομό δεν κάνουν παραγγελίες αφού στους πελάτες που είχαν δεν μπορούν να διαθέσουν τα 3.000 λίτρα που είναι η μικρότερη παραγγελία από τις εταιρείες οι οποίες ζητούν εξόφληση τοις μετρητοίς», επισημαίνει ο κ. Σιούτας περιγράφοντας την κατάσταση.  
Πωλούνται ξύλα σε βενζινάδικα
Σημειωτέον ότι αρκετοί βενζινοπώλες προκειμένου να επιβιώσουν στα πρατήριά τους πωλούν ξύλα και πέλετ κάνοντας επέκταση της αδείας τους μιας και πρόκειται για καύσιμη ύλη: «Κάνουμε μεταπώληση ξύλου και όχι μεταποίηση», εξηγεί ο κ. Σιούτας τονίζονται ότι ο κλάδος τους έχει πληγεί πολύ από την κρίση και ιδιαίτερα απ’ την εξίσωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι – όπως μας πληροφορεί – από τα 66 βενζινάδικα στην Ξάνθη το 70% υπολειτουργεί καθώς και η αγορά της βενζίνης έχει μείωση αφού η τιμή της είναι στα 1,63, τιμή απαγορευτική για ….άσκοπες βόλτες. Να σημειώσουμε ότι αυτή τη στιγμή το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται στα 1,28 ενώ ξεκίνησε στα 1,33. Με βάση τα τελευταία στοιχεία ο δείκτης όγκου των καυσίμων σε ετήσια βάση το Σεπτέμβριο μειώθηκε κατά 12,1% και αναμένεται δραματική επιδείνωση το τελευταίο τρίμηνο λόγω της βουτιάς κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.  
Μαριάννα Ξναθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ασθενές» το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση Πολλές επιχειρήσεις κλείν…