Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Πέρασε» το τεχνικό πρόγραμμα του 2013 από την Επιτροπή Διαβούλευσης

«Πέρασε» το τεχνικό πρόγραμμα του 2013 από την Επιτροπή Διαβούλευσης

0
epitdiav1

Παρόντα 26 μέλη. Για χαμηλό πήχη και προτεραιότητες λόγω κρίσης μίλησε ο πρόεδρος Χ. Μούρκας

Δεκτή έγινε η πρόταση της ΦΕΞ να αντικατασταθούν ορισμένες αγορές για εκθέματα στο μουσείο του Μουζαφερ Μπέη με δωρεές πολιτών και να γίνει σχετικό κάλεσμα  

 
Με απαρτία 26 μελών συν του προέδρου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής η αναβληθείσα λόγω των κινητοποιήσεων των δημοτικών υπαλλήλων, συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του δήμου Ξάνθης, με θέμα το τεχνικό πρόγραμμα για το 2013. Επιστολές με σχετική επεξήγηση για την απουσία τους απέστειλαν ο πρόεδρος του συλλόγου ατόμων με κινητικά προβλήματα Κώστας Αμοιρίδης, καθώς και δύο μέλη που συμμετέχουν ως δημότες. Το Πρόγραμμα «πέρασε» από την επιτροπή και παίρνει το δρόμο της έγκρισης από το δημοτικό συμβούλιο.
Τη σχετική εισήγηση, στο χώρο του συλλόγου Ποντίων που παραχώρησε την αίθουσα για τη συνεδρίαση, έκανε ο Χρήστος Μούρκας, ως πρόεδρος της Επιτροπής που μίλησε για χαμηλό πήχη και προτεραιότητες εξαιτίας της κρίσης και των περικοπών των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ τόνισε ότι το τεχνικό πρόγραμμα θα υποβληθεί σε τροποποίηση, εφόσον υπάρξει εισροή χρημάτων στο δήμο. Ο ίδιος τόνισε ότι βαρύτητα θα δοθεί σε έργα συντήρησης και κυρίως ασφαλτοστρώσεις (130.000 ευρώ η σχετική πρόβλεψη για το 2013),επικεντρώθηκε στην εστίαση των υπηρεσιών στις περιοχές του κέντρου, της Π. Πόλης και του Κόσυνθου, ενώ διέγνωσε το ενδιαφέρον των μελών για κοινωνικά ζητήματα και την κατάσταση στο ορεινό κομμάτι του δήμου. Ιδιαιτέρως συζητήθηκαν τα έργα της επέκτασης της Σάρδεων και της παρέμβασης στο παζάρι και επίσης από την επιτροπή με την έγκριση του τεχνικού προγράμματος έγινε δεκτή και η πρόταση της ΦΕΞ να μην αγοραστούν όλα τα εκθέματα για το Μουσείο του Μουζαφέρ Μπέη, αλλά να κληθούν και οι πολίτες της Ξάνθης να συμβάλουν με κειμήλια που έχουν στα σπίτια τους. Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης και του διαλόγου που μεσολάβησε ανάμεσα στα μέλη, ο κ. Μούρκας αναφέρθηκε σε μία συζήτηση που έγινε σε πολύ καλό επίπεδο και σε κλίμα κατανόησης για τις δυσκολίες που έχει προκαλέσει η οικονομική συγκυρία.
Για την υφιστάμενη κατάσταση και τον επιμέρους προγραμματισμό σχετική ενημέρωση έκανε η προϊσταμένη των τεχνικών υπηρεσιών Κατερίνα Μανά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, η εκτίμηση απορρόφησης για τα έργα από το ΠΕΠ ΑΜΘ ανέρχεται στα 4,7 εκ. ευρώ περίπου, ενώ ο προϋπολογισμός βρίσκεται στα 23,7 εκ. ευρώ. Από τα έργα που εντάσσονται σε αυτή την πηγή χρηματοδότησης έχουν ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του 4ου δημοτικού και ο ποδηλατόδρομος του Κόσυνθου, κάποια βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ αρκετά βρίσκονται στο στάδιο της ωρίμανσης των μελετών σε περίπτωση που έρθει η χρηματοδότηση. Σχετικά με τις υπόλοιπες πηγές χρηματοδότησης κάποια έργα είναι υπό ένταξη, ενώ στα έργα από το ΘΗΣΕΑ και αρκετά ΣΑΤΑ εκκρεμεί μόνο η αποπληρωμή. Τα έργα της ασφαλτόστρωσης οδών της Λεύκης, κατασκευής πεζοδρομίων στο Εύμοιρο διάνοιξης δασικού δρόμου στο περιαστικό δάσος Κιμμερίων, ανάπλασης τμημάτων των οδών Ορεστιάδος, Σαλαμίνος, Προύσης και Λυγδών και της δημιουργίας παιδικής χαράς και χώρου στάθμευσης στην Κυψέλη, όλα από ΣΑΤΑ , διακόπηκαν λόγω διακοπής της χρηματοδότησης.  
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…