Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Τεχνικό πρόγραμμα «Τέτοιες ώρες τέτοια λόγια…»

Τεχνικό πρόγραμμα «Τέτοιες ώρες τέτοια λόγια…»

0
bimotiko1_12_2012-empros

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία των Τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ξάνθης ύψους 8 εκ. ευρώ.

Δήμαρχος «Δεν είμαι ικανοποιημένος αλλά δεδομένων των συνθηκών και πάλι καλά» – Πούλιος: «Κάθε χρόνο και χειρότερα…»
   
Με την επισήμανση του δημάρχου Ξάνθης: «Δεν είμαι ικανοποιημένος …όμως είναι ένα τεχνικό πρόγραμμα ανάλογο με τα οικονομικά δεδομένα της εποχής και από πέρσι είναι κατά 25% αυξημένο», ξεκίνησε η συζήτηση (25ο θέμα) για το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Ξάνθης, στο μαραθώνιο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 12/12/2012.   το οποίο ήρθε προς έγκριση αφού προηγουμένως εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Διαβούλευσης με μια αρνητική ψήφο και ένα λευκό.  
Πολλά έργα με …1 ευρώ απορρόφηση!
Άμεση ήταν η απάντηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Χρίστου Πούλιου: «Από αυτή την ιστορία της συρρίκνωσης των εσόδων και του κάθε χρόνου και χειρότερα για το τεχνικό πρόγραμμα εγώ ειλικρινά σας μιλάω από τα έργα που έχω δει είναι μόνη η διάνοιξη της Σάρδεων, που τη σέρνουμε τρία χρόνια τώρα». Και τούτο είναι αληθές καθώς αν κοιτάξει κανείς το Τεχνικό πρόγραμμα το έργο της διάνοιξης των Σάρδεων είναι το μόνο έργο που έχει απορρόφηση περίπου στο 80% του έργου ενώ 16 αντίστοιχα έργα όπως η κατασκευή του 18ου δημοτικού σχολείου και του 4ου Λυκείου που χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό της Περιφέρειας Πρόγραμμα Μακεδονίας – Θράκης έχουν …1 ευρώ απορρόφηση (που σημαίνει μηδενική), ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί σε ρευστότητα αλλά και σε ωριμάνσεις των έργων.  
Δήμαρχος: «Φέτος δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ ΣΑΤΑ
Να σημειώσουμε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα έχει πηγές χρηματοδότησης το Ε.Π. ΑΜ – Θ, τα Επιχειρησιακά προγράμματα υπουργείων, τα πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ (κάτι υπόλοιπα του προγράμματος που έπαψε να ισχύει ), από δημοτικούς πόρους της ΣΑΤΑ σχολείων και τη ΣΑΤΑ, που όπως τόνισε για πολλοστή φορά ο κ. Στυλιανίδης: «Φέτος δεν πήραμε ΣΑΤΑ ούτε ένα ευρώ»! Στη συνέχεια …κάνοντας τις προσθέσεις ο κ. δήμαρχος ανέφερε ότι οι απορροφήσεις ανήλθαν στα 7 . 965.058 ευρώ, ενώ ο κ. Πούλιος τον αντέκρουσε λέγοντας ότι τα περισσότερα χρήματα είναι από το πρόγραμμα Αστικής Αναγέννησης και ότι το 60% των κονδυλίων πήγαν για ανακαινίσεις επανερχόμενος στο θέμα της ανακαίνισης του δημαρχείου που θα στοιχίσει 1.650.000 ευρώ ενώ ακόμη δεν έχει αποφασιστεί η χρήση του καθώς επίσης και του κτιρίου του Μουζαφέρ Μπέη που ενώ ανακαινίστηκε ακόμη δεν λειτουργεί ως Μουσείο Παιδικής Τέχνης και Ιστορικό Αρχείο, όπως αποφασίστηκε. Επ’ αυτού ο δήμαρχος είπε ότι υπήρξε η διαβεβαίωση από την προϊσταμένη της περιφέρειας ότι σύντομα θα επιλυθεί το θέμα με τη λειτουργία του κτιρίου του Μουζαφέρ Μπέη. Ο κ. Ανταμπούφης έθιξε το θέμα με τις απορροφήσεις των 1 ευρώ κάνοντας λόγο για ένα εικονικό τεχνικό πρόγραμμα, ο κ. Παναγιωτίδης, δημοτικός Σύμβουλος των «Πολιτών για την Αλλαγή « ανέφερε μια σειρά από προβλήματα της Σταυρούπολης όπως ότι δεν υπάρχει θέρμανση στο ΚΑΠΗ Σταυρούπολης για να πάρει την απάντηση του δήμαρχου ότι η ευθύνη είναι της προηγούμενης δημοτικής αρχής που ξόδεψαν τόσα λεφτά για την ανακαίνιση χωρίς να παλέψουν για τη θέρμανση και ότι η Σταυρούπολη αναλογικά έχει μεγαλύτερο μερίδιο απ’ αυτό που δικαιούται στο τεχνικό πρόγραμμα. Τέλος η κα Πατσίδου κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι κάνει διακοσμητικά έργα και χωρίς να θέτει προτεραιότητας και χωρίς επίσης να γίνει διαβούλευση με τους φορείς και να κατατεθούν προτάσεις. Ο δήμαρχος της απάντησε: «Έχουμε διαφορετική φιλοσοφία περί των προτεραιοτήτων…».
Ο κ. Μούρκας παίρνοντας το λόγο αναφέρθηκε στο θέμα που προέκυψε με τις απευθείας μελέτες και δήλωσε ότι όλο το 2012 έγιναν 3 αναθέσεις για μελέτες σε ιδιώτες επειδή ο δήμος Ξάνθης δεν έχει ενεργειακό Μηχανικό όπως απαιτείται για τις μελέτες για φωτοβολταϊκά και έχει μόνο 1 τοπογράφο διαθέσιμο για μελέτες έργων που λόγω φόρτου εργασίας αδυνατεί να συντάξει όλες τις μελέτες (οριοθετήσεις κ.λ.π.). Το Τεχνικό Πρόγραμμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία αφού καταψηφίστηκε απ τους «Πολίτες για την Αλλαγή και τους «Πολίτες για την Ξάνθη».  
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η τουριστική προβολή της ΑΜΘ συνεχίστηκε και στην TRAVEL EXPO CYPRUS 2024

Στην έκθεση αυτή συμμετείχε για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θρ…