Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Σε ετοιμότητα η «Πολιτική Προστασία» για το χειμώνα

Σε ετοιμότητα η «Πολιτική Προστασία» για το χειμώνα

0
politiki_prostasia_12_2012-empros

Πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Συνεργασία και συντονισμό των δράσεων ζήτησε ο αντιπεριφερειάχης Φ. Καραλίδης

Στην Π.Ε. Ξάνθης έχουν μηχανήματα αλλά δεν έχουν οδηγούς και χειριστές!
Συστάσεις Καραλίδη προς του δήμους να πάρουν αντλητικά
 
Στην επικαιροποίηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού, στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, στην καταγραφή των ελλείψεων σε εξοπλισμό καθώς και στον καλύτερο συντονισμό των φορέων που συμμετέχουν στην Πολιτική Προστασία αποσκοπούσε η σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας της Π. Ε. Ξάνθης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου στις 12.30 το μεσημέρι στην αίθουσα συσκέψεων της Π.Ε. Ξάνθης. Στη σύσκεψη που είχε ως θέμα «Σχεδιασμός και δράσεις της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων – χιονοπτώσεων – παγετού της χειμερινής περιόδου 2012 – 2013», προήδρευσε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φώτης Καραλίδης ενώ κλήθηκαν και παρέστησαν εκπρόσωποι των δήμων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων όπως του Στρατού, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής αλλά και της Εγνατίας, του ΟΣΕ των Εθελοντικών ομάδων κ.λ.π.  
Το κρίμα στο λαιμό σας…
Παρόντος του εκπροσώπου του ΟΣΕ, του σταθμάρχη Ξάνθης, ο κ. Καραλιδης άδραξε την ευκαιρία ν’ αναφερθεί στο πρόσφατο ατύχημα με το intercity στην γέφυρα του Πολυσίτου. Και αφού εξήγησε τις αιτίες του ατυχήματος για μια ακόμη φορά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προς τον ΟΣΕ επαναλαμβάνοντας ότι η περιφέρεια ΑΜ – Θ έχει το πιο απαρχαιωμένο δίκτυο του ΟΣΕ(ρεπορτάζ του «Ε» στο φύλλο του Σαββάτου 30/11) και ότι μια «βραδυφλεγής βόμβα» είναι και η γέφυρα των Κιμμερίων αφού τα «βάθρα της φαίνονται…» όπως είπε χαρακτηριστικά και ότι η Π.Ε. έχει ενημερώσει με 2 έγγραφά της το 2010 και το 2011 για την επικινδυνότητα της γραμμής και ακόμη ο ΟΣΕ δεν απάντησε ούτε έκανε κάποια παρέμβαση στην γέφυρα: «Αν υπάρχουν μεγάλες βροχοπτώσεις και συμβεί κάτι παρόμοιο με τη γέφυρα του Πολυσίτου στα Κιμμέρια θα θρηνήσουμε θύματα, γιατί η γέφυρα έχει 30 μέτρα ύψος. Εμείς σας προειδοποιήσαμε επανειλημμένως . Η εγκατάλειψη είναι φανερή ας φροντίσει ο ΟΣΕ να μην υπάρξουν θύματα…Τότε το κρίμα στο λαιμό σας…», τόνισε με έμφαση ο κ. Καραλίδης.  
Το πρόβλημα με τους ανέμους στην Εγνατία
Απευθυνόμενος στην εκπρόσωπο της Εγνατίας είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει πιο σωστός συντονισμός μεταξύ της Εγνατίας και των Αστυνομικών Διευθύνσεων και της Τροχαίας ώστε να γίνεται πιο σωστή διαχείριση του ζητήματος με τους ανέμους και έγκαιρη ενημέρωση όταν κλείνει η Εγνατία λόγω των ισχυρών ανέμων ενώ επίσης αναφέρθηκε στο ζήτημα των ρεμάτων. Η εκπρόσωπος της Εγνατίας ανέφερε ότι υπάρχει ειδική σήμανση που προειδοποιεί τους οδηγούς για τα σημεία με τους ανέμους και πάντα ενημερώνεται άμεσα η Τροχαία για το κλείσιμο της Εγνατίας ενώ αναφορικά με τα ρέματα είπε ότι η Εγνατία αποτελεί φράγμα για τα ρέματα όμως υπάρχει πρόβλεψη στις μελέτες.
Σ’ ότι αφορά από την ΕΛ.ΑΣ ο κ. Καραλίδης ζήτησε μεγαλύτερες περιπολίες όταν υπάρχουν έκτακτα καιρικά φαινόμενα και συντονισμό με την Πολιτική Προστασία ενώ από το Δασαρχείο την καταγραφή των ρεμάτων. Επίσης όσον αφορά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ζήτησε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία ιδιαίτερα στο θέμα που αφορά την μεταφορά των μαθητών.  
Υπάρχουν μηχανήματα δεν υπάρχουν χειριστές…
Αναφερόμενος στην υπηρεσίες της Π.Ε. Ξάνθης ο κ. Καραλίδης είπε ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα και ότι υπάρχει ως απόθεμα 100 τόνοι αλάτι και έγινε παραγγελία και για άλλους 360 τόνους. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι υπάρχουν διαθέσιμες 2 αλατιέρες για τα ορεινά και μια για τα πεδινά όμως υπάρχει μόνο…ένας οδηγός ενώ για τα γκρέιντερ …κανένας και αναζητείτε, θέμα που τους απασχολεί και προσπαθούν να βρουν λύση. Επίσης ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη τρεις εργολαβίες έργων καθαρισμού αποστραγγιστικών καναλιών στο Δήμο Αβδήρων (Γενισέα , χωριά του π. δήμου Σελέρου) και Τοπείρου (Δέκαρχο).  
3 νέα αντλιοτικά για την Π.Ε. Ξάνθης
Παράλληλα ο κ. Καραλίδης απευθυνόμενος στους εκπρόσωπους των δήμων ζήτησε να προμηθευτούν αλάτι γιατί όπως είπε μετά δεν θα βρίσκουν και να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στον καθαρισμό των αυλών των σχολείων, όπως επίσης και τον άμεσο καθαρισμό των φρεατίων στα οποία έχουν διαπιστωθεί αποφράξεις και ανέφερε το πρόσφατο παράδειγμα της Συδινή όπου η πλατεία του χωριού μετατράπηκε σε πισίνα. Επίσης ο κ. Καραλίδης τους συνέστησε να προμηθευτούν αντλητικά μηχανήματα ενώ ανακοίνωσε στο σώμα ότι η Π.Ε. Ξάνθης έχει προμηθευτεί μέσα από το πρόγραμμα interreg 3 αντλιοτικά. Επίσης συνέστησε σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων να γίνονται έλεγχοι από την ΔΕΥΑΞ και το χημείο για την ποιότητα του νερού στην πηγή αλλά και στον τελικό χρήστη προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα του νερού ενώ επίσης ζήτησε να γίνει έλεγχος στα ρέματα και έλεγχος της λειτουργίας των θυρών της Βιστονίδας. Τέλος ευχαρίστησε τις Εθελοντικές ομάδες και τους Εθελοντές για την προσφορά τους στη φύλαξη του περιαστικού το καλοκαίρι και σημείωσε ότι τα 3 νέα μηχανήματα θα προσπαθήσουν να τα αδειοδοτήσουν προκειμένου να χρησιμοποιηθούν και το καλοκαίρι για τη φύλαξη του περιαστικού. Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος στους εκπροσώπους των φορέων οι οποίοι και αναφέρθηκαν σε επιμέρους θέματα που αφορούν στο αντικείμενο τους

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η τουριστική προβολή της ΑΜΘ συνεχίστηκε και στην TRAVEL EXPO CYPRUS 2024

Στην έκθεση αυτή συμμετείχε για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θρ…