Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Κόσμος πάει κι έρχεται αλλά δεν αγοράζει…

Κόσμος πάει κι έρχεται αλλά δεν αγοράζει…

0
agora_xristougenna_002-empros

«Παγωμένη η αγορά της Ξάνθης. Αρνητική ψυχολογία σε καταναλωτές και εμπόρους

Ψωνίζουν μόνο τα απαραίτητα. «Κάθε πέρσι και καλύτερα» λένε οι έμποροι

Τα Χριστουγεννιάτικα στολίδια της έχει φορέσει καιρό τώρα η αγορά της πόλης μας προκειμένου να κεντρίσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών όμως 4 μέρες πριν τα Χριστούγεννα και ακόμη δεν το έχει καταφέρει. Κόσμος πάει κι έρχεται, μπαίνει στα μαγαζιά, βλέπει και ρωτάει τιμές όμως δεν αγοράζει. Η ψυχολογία του κόσμου είναι αρνητική, η αγοραστική δύναμή του έχει καταρρακωθεί από τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και τους απανωτούς φόρους και φέτος είναι άλλη μια χρονιά κρίσης που οι οικονομικές του δυνατότητές του, του επιβάλλουν να περιοριστεί στα απαραίτητα. Προτεραιότητα όπως πάντα έχουν τα τρόφιμα, κανένα δώρο για τα παιδιά…μέρες που είναι και αν περισσέψει κάτι μπορεί να το διαθέσει για υπόδηση ένδυση…  
Αρνητική ψυχολογία στους καταναλωτές και τους καταστηματάρχες
Η ίδια αρνητική ψυχολογία και ο πεσιμισμός έχει καταλάβει και τους εμπόρους καταστηματάρχες που βλέπουν τους μειωμένους τζίρους και γνωρίζουν ότι δεν θα μπορέσουν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις του (ΦΠΑ, Ταμεία – ασφαλιστικές εισφορές, ή δάνεια). Γι’ αυτό βάζουν τα δυνατά τους να πουλήσουν κάνοντας άτυπες προσφορές στον πελάτη που θα μπει στο κατάστημά τους παρότι οι εκπτώσεις αρχίζουν επίσημα στις 15 του Γενάρη: «Παλιά δουλεύαμε 2 εβδομάδες την περίοδο των Χριστουγέννων. Τώρα μόνο αυτές τις μέρες και αν…Παρότι φέτος ακόμη δόθηκαν πετσοκομμένα δώρα, ο κόσμος έχει επιβαρυνθεί με τόσους φόρους, έχει υποστεί τόσες μειώσεις που δεν έχει την δύναμη να καταναλώσει. Θα κοιτάξει πρώτα τα απαραίτητα. Έτσι είναι φανερή μια υποτονική κίνηση στην αγορά. Πέρσι είχαμε κατά 30 – 40% μειωμένους τζίρους φέτος μπορεί να ξεπεράσουμε και το 50%. Και τα χρέη του ΦΠΑ του ΤΕΒΕ περιμένουν…Κάθε πέρσι και καλύτερα …», δηλώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Ξάνθης κ. Ευθύμης Μίλκογλου.  
Το 2012 η χειρότερη χρονιά εδώ και 50 χρόνια…
Με μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση και ο πρόεδρο της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου. Κάνει δε λόγο για τη «χειρότερη χρόνια εδώ και 50 χρόνια: «Δυστυχώς η κατάσταση δεν επιτρέπει καμιά αισιοδοξία. Τόσο οι καταναλωτές όσο και οι επαγγελματίες έχουν επωμιστεί τόσα βάρη που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Στην Ιταλία κάνουν λόγο για τη χειρότερη χρονιά μετά από 50 χρόνια . Το ίδιο πιστεύω ότι είναι και στην Ελλάδα. Καμιά αχτίδα ελπίδα δεν φαίνεται Πήραμε τη δόση δόθηκαν κάποια χρήματα στους αγρότες όμως στην πραγματική οικονομία αυτό δεν έχει περάσει. Χρειάζεται επανεκκίνηση της οικονομίας. Πιστεύω πως δύσκολα θα αντιστραφεί αυτό το αρνητικό κλίμα. Η κυβέρνηση δείχνει αδυναμία, δεν γνωρίζει την αγορά και δεν έχει καλούς σύμβουλους ώστε να πάρει τα κατάλληλα μέτρα για την τόνωσή της».  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopulou@empros.gr  

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε τροχιά αναβάθμισης το ελικοδρόμιο Σαμοθράκης

Το έργο, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, έχει αντικείμενο την επισκευή και συντήρηση των εγκα…