Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η γέφυρα των Κιμμερίων κινδυνεύει από τις αμμοληψίες

Η γέφυρα των Κιμμερίων κινδυνεύει από τις αμμοληψίες

0
gefira_OSE_kimeria-empros

ΟΣΕ: «Δεν υπάρχει πρόβλημα στατικότητας ελέγξτε όμως τις αμμοληψίες!»

Καθηγητής Δ.Π.Θ. Λ.Βασιλειάδης: « Οι αμμοληψίες μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στατικότητας σε γέφυρες»

Σπάει τη σιωπή του ο ΟΣΕ και απαντά μέσω του «Ε» στις καταγγελίες Καραλίδη για τη γέφυρα των Κιμμερίων. Όπως είναι γνωστό ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης σε δηλώσεις του με αφορμή το ατύχημα στην γέφυρα στου Πολυσίτου έκανε μια σειρά καταγγελιών όπως ότι «στην ΑΜΘ βρίσκεται το πιο απαρχαιωμένο δίκτυο του ΟΣΕ» ενώ χαρακτήρισε την γέφυρα των Κιμμερίων πολύ επικίνδυνη τονίζοντας εμφατικά ό ότι: «Αν ο ΟΣΕ δεν κάνει παρεμβάσεις στις υποδομές της γέφυρας θα θρηνήσουμε θύματα και τότε το κρίμα στο λαιμό σας…»! Φράση που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση μέσα στην σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολίτικης Προστασίας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα. Να σημειώσουμε ότι η γέφυρα αυτή στην οποία διέρχεται γραμμή του ΟΣΕ βρίσκεται 200 μέτρα νοτιότερα της πεζογέφυρας των Κιμμερίων.  
ΟΣΕ: «Η γέφυρα δεν έχει πρόβλημα στατικότητας …ελέγξτε όμως τις αμμοληψίες!»
Επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό καθώς άπτεται της ασφάλειας των μεταφορών το «Ε» αναζήτησε την άποψη του ΟΣΕ. Να σημειώσουμε ότι ο ΟΣΕ επισήμως δεν απάντησε στις καταγγελίες Καραλίδη αλλά ούτε και στα δύο έγραφα που έστειλε η Αντιεπριφέρεια Ξάνθης εκφράζοντας την ανησυχία της για την στατικότητα της γέφυρας επειδή φαίνονται τα βάθρα. Επ’ αυτού απαντά ο εργοδηγός συντήρησης γραμμών της περιοχής Ξάνθης κ. Μυγδαλάς Βασίλης, ο οποίος υποστηρίζει ότι η γέφυρα δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα στατικότητας: «Δεν υφίσταται πρόβλημα στατικότητας της γέφυρας των Κιμμερίων. Σε κάθε πέδιλο έχει 60 τσιμεντοενέσεις των 50 μέτρων βάθος. Επομένως αυτά που λέγονται είναι μάλλον για επικοινωνιακούς λόγους. Η γέφυρα από το μόνο που κινδυνεύει είναι από τις αμμοληψίες παράνομες ή νόμιμες που γίνονται στον Κόσυνθο! Αν ο κ. Καραλίδης ανησυχεί για την γέφυρα ας προσπαθήσει να ελέγχει τις αμμοληψίες που έχουν κυριολεκτικά αδειάσει την κοιτόστρωση και αν συνεχιστούν μ’ αυτόν τον ρυθμό τότε μπορούν να δημιουργήσουν στασιμότητα στη γέφυρα αλλά όχι με υπαιτιότητα του ΟΣΕ».
Καθηγητής Δ.Π.Θ: «Οι αμμοληψίες δημιουργούν προβλήματα…»
Την άποψη του κ. Μυγδαλά περί της κινδύνευσης της γέφυρας από τις αμμοληψίες συμμερίζεται ως άποψη και ο καθηγητής Στατικής και Δυναμικής κατασκευών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΔΠΘ κ. Βασιλειάδης Λάζαρος ο οποίος σημείωσε ότι οι αμμοληψίες μπορούν να προκαλέσουν αλλαγή της ροής του ποταμού και να δημιουργήσουν προβλήματα στατικότητας σε γέφυρες, επιφυλάχτηκε όμως να πει περισσότερα πριν ελέγξει τη συγκεκριμένη γέφυρα των Κιμμερίων. Όμως μας υποσχέθηκε θα φιλοξενήσουμε σε λίγο την εμπεριστατωμένη επιστημονική άποψή του επί του θέματος.  
Νόμιμες αλλά και παράνομες αμμοληψίες στον Κόσυνθο
Σ’ ότι αφορά τα περί νομιμότητας των αμμοληψιών ο αντιδήμαρχος κ. Μούρκας μας πληροφόρησε ότι ο δήμος έχει περιβαλλοντική μελέτη και έχει προχωρήσει σε οριοθέτηση στον Κόσυνθο. Έτσι έχει καθοριστεί ένας χώρος που παίρνουν υλικά κατόπιν αδείας οι τέσσερις μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των οικοδομικών υλικών, όπως και ένα χώρος για άλλους κατόπιν αδείας. Όμως ο κ. Μούρκας παραδέχτηκε ότι γίνονται και παράνομες αμμοληψίες και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για το δήμο. Υπενθυμίζουμε ότι με το θέμα των παράνομων αμμοληψιών έχει ασχοληθεί το «Ε» παρουσιάζοντας σχετικά ρεπορτάζ

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
φωτο: Δημήτρης Καλτέκης

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …