Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Γλύτωσαν τη δουλειά τους για την ώρα…

Γλύτωσαν τη δουλειά τους για την ώρα…

0
dikasthria_2-empros

«Φρένο» στην εφαρμογή του νόμου για τη διαθεσιμότητα. Μια απόφαση – σταθμός από το Μονομελές Πρωτοδικείου Ξάνθης

Στις 16 Ιανουαρίου η δικάσιμος των ασφαλιστικών μέτρων των 14 δημοτικών υπαλλήλων ΙΔΑΧ. Δεν τους επηρεάζει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

«Φρένο» στην εφαρμογή του νόμου 4093/2012 σύμφωνα με τον οποίο οι 14 δημοτικοί υπάλληλοι Ιδιωτικού Δίκαιου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) του δήμου Ξάνθης τίθενται σε διαθεσιμότητα, έβαλε με απόφασή του το Μονομελές Πρωτοδικείο Ξάνθης, ανοίγοντας ένα παράθυρο ελπίδας και για προσφυγές στα δικαστήρια και άλλων εργαζομένων ανά τη χώρα που εμπίπτουν στο νόμο.  
Μια απόφαση – σταθμός που δημιουργεί νομολογιακό προηγούμενο
Συγκεκριμένα το Πρωτοδικείο Ξάνθης την Τετάρτη στις 1.30 προέβη σε έκδοση προσωρινής διαταγής σε 2 αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των εργαζομένων με την οποία αναστέλλει την εφαρμογή του νόμου μέχρι τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων ενώ στις 16 Ιανουαρίου ορίστηκε η δικάσιμος των ασφαλιστικών. Η απόφαση αφού καθαρογραφεί θα επιδοθεί με δικαστικό επιμελητή στο δήμο Ξάνθης και πλέον ο δήμος καλυπτόμενος από μια δικαστική απόφαση δεν μπορεί να εφαρμόσει τη διαθεσιμότητα για τους υπαλλήλους του μέχρι και την έκδοση της τελικής απόφασης στη δίκη ασφαλιστικών μέτρων της 16 Ιανουαρίου. Με δεδομένο ότι αυτές οι αποφάσεις εκδίδονται μετά από ένα τρίμηνο οι εργαζόμενοι παίρνουν παράταση… δουλειάς τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο.  
Αναθάρρησαν πανελλαδικά όλοι οι ΙΔΑΧ
Η απόφαση αυτή δημιούργησε αίσθηση πανελλαδικά καθώς συμπίπτει χρονικά και με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, (ΦΕΚ Α 237) της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου από την κυβέρνηση με την οποία θέτει σε διαθεσιμότητα όλους ανεξαιρέτως τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου ΔΕ έως ότου διασταυρωθεί μέσω των στοιχείων της απογραφής η εξαίρεσή τους απ’ αυτούς που εμπίπτουν στον νόμο. Αυτό εκλήφθηκε ως μια προσπάθεια να καμφθούν οι αντιδράσεις των δημάρχων αλλά και των ίδιων των εργαζομένων που αρνούνται να αποστείλουν τα στοιχεία και να υπογράψουν τις απαραίτητες διαπιστωτικές πράξεις.  
Λ. Κιοσσέ, εργατολόγος: «Η διοίκηση κάνει τη δουλειά της και τα δικαστήρια την δική τους δουλειά…»
Δικηγόρος των εργαζομένων είναι η γνωστή εργατολόγος Λευκή Κιοσσέ από την Κομοτηνή η οποία μιλώντας στο «Ε» χαρακτήρισε ως «πολύ θετική» την εξέλιξη αυτή, αφού είναι μια πρότυπη απόφαση που δημιουργεί ένα νομολογιακό προηγούμενο που δείχνει το δρόμο και σ’ άλλους εργαζόμενους να πράξουν το ίδιο: «Η διοίκηση κάνει τη δουλειά της και τα δικαστήρια την δική τους δουλειά. Η απόφαση αυτή δείχνει ότι ο πολίτης μπορεί να διεκδικήσει θεσμικά την προστασία της δουλειάς του και τα δικαστήρια μπορούν να τον προστατεύσουν. Το Πρωτοδικείο Ξάνθης μετά από πολύ ψάξιμο της υπόθεσης κατέληξε σ’ αυτή την απόφαση που αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη για τον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στον νόμο για τη διαθεσιμότητα».
Σύμφωνα με την κα Κιοσσέ η Πράξη νομοθετικού Περιεχομένου δεν μπορεί να επηρεάσει του 14 εργαζόμενους του δήμου της Ξάνθης οι οποίοι θα παραμείνουν στη δουλειά τους μέχρι την έκδοση της τελικής απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανοίγει από ώρα σε ώρα το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους – Ποιοι θα πρέπει να κάνουν τροπ…