Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Επτά συγχωνεύσεις μειονοτικών δημοτικών στο νομό

Επτά συγχωνεύσεις μειονοτικών δημοτικών στο νομό

0
sxoliki_aithousa-empros

Νέος κύκλος συγχωνεύσεων σχολείων, χωρίς μεγάλες αλλαγές στην Ξάνθη

Επαναφορά της πρότασης για τα μειονοτικά σχολεία, επειδή είχαν εξαιρεθεί πέρυσι. Καμία μεταβολή στις σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας    

Κατόπιν σχετική εντολής του υπουργείου Παιδείας, οι πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες διευθύνσεις εκπαίδευσης ανά τη χώρα κατάρτισαν και υπέβαλαν σχετική πρόταση για μεταβολές στις σχολικές μονάδες των νομών αρμοδιότητάς τους, στο πλαίσιο ενός νέου γύρου συγχωνεύσεων. Όπως είχε καταγράψει το «Ε» στην Ξάνθη μεγάλες αλλαγές, δεν αναμενόταν, καθώς στο νομό μας η προηγούμενη παρέμβαση ήταν από τις πιο εκτεταμένες στη χώρα και στις πρώτες θέσεις στην ΑΜΘ, όσον αφορά στα δημοτικά σχολεία.  
Δραστικές πέρυσι οι συγχωνεύσεις και φέτος καμία ανάγκη
Σύμφωνα με τη νέα πρόταση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, καμία μεταβολή δε θα σημειωθεί στα δημόσια δημοτικά σχολεία. Αντιθέτως, προτείνονται κάποιες συγχωνεύσεις, επτά συνολικά σε όλο το νομό, για τα μειονοτικά δημοτικά με το σκεπτικό ότι εξαιρέθηκαν στον προηγούμενο γύρο συγχωνεύσεων και καταργήσεων, που πραγματοποιήθηκε πέρυσι. Επίσης, προτείνεται η ίδρυση δύο νηπιαγωγείων στο νομό, ενός 2/θ στο Μαγικό και ενός 1/θ στα Φίλια.
Όπως σημείωσε διευκρινιστικά και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Σάββας Μελισσόπουλος: «κάναμε μία δραστική παρέμβαση πέρυσι κι έτσι αυτή τη φορά δεν είχαμε κάτι να προτείνουμε. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση είχε αφήσει έξω από το «κύμα» των συγχωνεύσεων τα μειονοτικά για δικούς της λόγους. Εμείς φέτος επαναφέρουμε την πρότασή μας με μικρές αλλαγές».
Στα γυμνάσια και λύκεια του νομού καμία μεταβολή δεν αναμένεται, σύμφωνα με τον προϊστάμενο των εκπαιδευτικών θεμάτων της Π.Ε. Ξάνθης Χρήστο Ζηκούδη.  
Εκφράστηκαν αντιδράσεις, αναμένονται νέες
Το δημοτικό συμβούλιου Ξάνθης κλήθηκε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο να γνωμοδοτήσει επί της πρότασης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης για τις μεταβολές σε σχολικές μονάδες στα όρια του δήμου. Ουσιαστικά, στο δήμο Ξάνθης σε αναστολή λειτουργίας περιέρχεται μόνο το μειονοτικό δημοτικό σχολείο Μορσίνης που λειτουργεί με 11 μαθητές.
Την αντίθεσή του εξέφρασε για την πολιτική των συγχωνεύσεων ο Νίκος Ανταμπούφης, κατά τη συνεδρίαση, σημειώνοντας ότι δεν είναι λύση αυτός ο τρόπος για τη μείωση των λειτουργικών εξόδων και ψήφισε λευκό. Την πρόταση καταψήφισε για τον ίδιο λόγο και ο Γιώργος Κολλάρος. Τελικά δόθηκε θετική γνωμοδότηση με πλειοψηφία. Τον τελικό λόγο, ως γνωστό, έχει το υπουργείο Παιδείας.
Αντιδράσεις αναμένονται και από άλλες πλευρές που έχουν τεθεί κατά των συγχωνεύσεων για λόγους ιδεολογικούς ή σκοπιμότητας . Ορισμένοι πάντως, που ασχολούνται επισταμένως με το χώρο της εκπαίδευσης αναρωτιούνται κατά πόσο όσοι εκφράζουν αντιρρήσεις αναλογίζονται την ανάγκη για νοικοκύρεμα που θα είναι προς όφελος των παιδιών και που σε αντίθετη περίπτωση, όταν δηλαδή πόροι δαπανώνται χωρίς περιορισμό, αυτό θα επηρεάσει αρνητικά και τον ίδιο το δήμο, αλλά και τους δημότες.
Να σημειωθεί ότι κατά τη συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο ο Θανάσης Ξυνίδης υπενθύμισε για το αίτημα γονέων για δύο ακόμη στάσεις των αστικών λεωφορείων στην περιοχή που αναμένεται η σχολική μεταβολή, χωρίς αλλαγή δρομολογίου, προκειμένου να εξυπηρετούνται καλύτερα οι μαθητές, με δεδομένο μάλιστα ότι θα αυξηθούν οι μετακινήσεις. Ο δήμαρχος δέχθηκε το αίτημα και ενημέρωσε για την τοποθέτηση και ειδικής πινακίδας στα δύο αυτά σημεία.  

Οι συγχωνεύσεις σχολείων στην Ξάνθη  


Υποβολή προτάσεων για μεταβολές σε σχολικές μονάδες του νομού Ξάνθης
Δήμος Τοπείρου
2/θ μειον. Δημ. Σχολείου Μικρού Ορφανού (αναστολή λειτουργίας). Οι μαθητές θα μεταφερθούν στο 2/θ μειον. Δημ. Σχολείο Μεγάλου Ορφανού
2/θ μειον. Δημ. Σχολείο Μικροχωρίου (αναστολή λειτουργίας). Οι μαθητές θα μεταφερθούν στο 4/θ μειον. Δημ. Σχολείο Κεντρητής.
Δήμος Αβδήρων
2/θ μειον. Δημ. Σχολείο Βελοχωρίου (αναστολή λειτουργίας). Οι μαθητές θα μεταφερθούν στο 6/θ μειον. Δημ. Σχολείο Φιλίων
2/θ μειον. Δημ. Σχολείο Γενισέας (αναστολή λειτουργίας). Οι μαθητές θα μεταφερθούν στο 2/θ μειον. Δημ. Σχολείο Βαφέικων.
Δήμος Μύκης
2/θ μειον. Δημ. Σχολείο Μέδουσας (αναστολή λειτουργίας). Οι μαθητές θα μεταφερθούν στο 4/θ μειον. Δημ. Σχολείο Α. Θερμών
2/θ μειον. Δημ. Σχολείο Χρυσού (αναστολή λειτουργίας). Οι μαθητές θα μεταφερθούν στο 2/θ μειον. Δημ. Σχολείο Προσηλίου.
Δήμος Ξάνθης
2/θ μειον. Δημ. Σχολείο Μορσίνης (αναστολή λειτουργίας). Οι μαθητές θα μεταφερθούν στο 6/θ μειον. Δημ. Σχολείο Π. Χρύσας
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε τροχιά αναβάθμισης το ελικοδρόμιο Σαμοθράκης

Το έργο, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, έχει αντικείμενο την επισκευή και συντήρηση των εγκα…