Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Αναβλήθηκαν οι ανακλήσεις πέντε κεντρικών καφέ-μπαρ της πόλης

Αναβλήθηκαν οι ανακλήσεις πέντε κεντρικών καφέ-μπαρ της πόλης

0

Λόγω της αποχής των δικηγόρων η συζήτηση θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα

Η προστασία των διατηρητέων που απειλούνται με κατεδάφιση και ο ελλιπής φωτισμός στην πόλη τέθηκαν εκτός ημερησίας από το Δημήτρη Βορίδη      

Αναβολή για την αρχόμενη εβδομάδα- και πιθανότατα Δευτέρα- πήραν οι συζητήσεις και οι τελικές αποφάσεις για προσωρινή ή οριστική ανάκληση πέντε κεντρικών καταστημάτων καφέ-μπαρ της πόλης. Σε αυτή την απόφαση οδηγήθηκε η αρμόδια επιτροπή Ποιότητας Ζωής που συνεδρίασε το μεσημέρι της Δευτέρας, εξαιτίας της αποχής των δικηγόρων που δεν επέτρεψε την εκπροσώπηση των καταστηματαρχών. Συνήγορος επαγγελματία προσκόμισε μάλιστα και την απόρριψη από πλευράς του δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης αιτήματος εξαίρεσης για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ώστε να μην καθυστερούν οι υποθέσεις με ημερομηνίες που πιέζουν το δήμο.  
Συζήτηση με τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες και παράπονα
Οι επίμαχες αποφάσεις ανακλήσεων στο σύνολό τους αφορούν παραβάσεις στην ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, που έχουν βεβαιωθεί από την αστυνομία κατόπιν μήνυσης, τη δημοτική αστυνομία και το υγειονομικό. Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων που εξέφρασαν τα παράπονά τους στην επιτροπή, για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους, αλλά κυρίως για εμπόδια που συναντούν λόγω εξωγενών παραγόντων που αφορούν το εμπορικό κέντρο Cosmos και τον κανονισμό της πολυκατοικίας. Οι υποθέσεις αφορούσαν τα καφέ musutu, social και embargo που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, καθώς και το Dony’s και το Αλχημείο για τα οποία αναμένεται το έγγραφο επικαιροποίησης από το υγειονομικό ότι επανέφεραν το κατάστημα, σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας τους.
Λευκό για την αναβολή εξαιτίας της ύπαρξης εισήγησης ψήφισε ο Χρήστος Μούρκας. Οι επαγγελματίες από το Cosmos center διαμαρτυρήθηκαν ότι ανέπτυξαν τραπεζοκαθίσματα σε ιδιωτικό και όχι δημόσιο χώρο και ότι άλλοι επαγγελματίες του εμπορικού θέτουν εμπόδια στην αλλαγή του κανονισμού που θα επιτρέπει περισσότερα τραπεζοκαθίσματα. Από την πλευρά του δήμου, σε άτυπη συζήτηση, αναφέρθηκε ότι το ζήτημα αφορά τα τραπεζοκαθίσματα που αναπτύσσονται με βάση την άδεια λειτουργίας που καθορίζει τον αριθμό με βάση τα τετραγωνικά και των αριθμό των χώρων υγιεινής. Η συζήτηση, μετά την αναβολή, καθορίστηκε να πραγματοποιηθεί με τη λήξη της αποχής των δικηγόρων, ενδεχομένως τη Δευτέρα, αν βέβαια δε συνεχιστεί η κινητοποίησή τους.
Ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση της Δήμητρας Σαββατιανού, ιδιοκτήτριας του καφέ μπαρ Αλχημείο, η οποία σημείωσε ότι είναι η μόνη που συμμορφώθηκε με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στην παλιά Πόλη και δεν διατηρεί τραπεζοκαθίσματα στον εξωτερικό χώρο και όμως είναι η μόνη που απειλείται με ανάκληση της άδειας λειτουργίας, ενώ τόνισε την έλλειψη αστυνόμευσης.
Ο Νίκος Ανταμπούφης επ’ αυτού σημείωσε ότι: «ο δήμος παίρνει αποφάσεις που δεν μπορεί να υλοποιήσει μόνο για να καλυφθεί νομικά και τα αποτελέσματα φαίνονται», ενώ εξαιτίας της αλλαγής της νομοθεσίας με νέα Υπουργική Απόφαση ζήτησε στην επόμενη συνεδρίαση να υπάρχει έγγραφη γνωμοδότηση από τη νομική υπηρεσία που αν δίνει οδηγίες για τον τρόπο που πρέπει να λειτουργήσουν τα μέλη της επιτροπής, αίτημα με το οποίο συμφώνησαν και οι Δημήτρης Βορίδης και Σπύρος Μαζαράκης.  
Χριστουγεννιάτικες βόλτες για το τρενάκι του δήμου, στον «πάγο» το καρουζέλ
Στη γειτονιά του Άη Βασίλη, το μπαζάρ του ψυχολογικού κέντρου και σε εκδήλωση του κυνηγετικού συλλόγου παραχωρήθηκε τμήμα της κεντρικής πλατείας. Τα μέλη της πλατείας αναφέρθηκαν στο τρενάκι και το καρουζέλ που συμπεριλαμβάνονται στο αίτημα του Λυκείου των Ελληνίδων και κατά πόσο καλύπτονται τα ζητήματα ασφαλείας. Ο Δημήτρης Μπένης που βρέθηκε για λίγο στην αίθουσα διευκρίνισε ότι γίνεται μια προσπάθεια να κάνει βόλτες στην τοπική αγορά στολισμένο το δημοτικό τρενάκι, πράγμα για το οποίο όμως δεν έχει αρμοδιότητα να αποφασίσει η επιτροπή, ενώ για το καρουζέλ ήταν πιο επιφυλακτικός, σημειώνοντας ότι το ζήτημα της ασφάλειας δεν έχει καλυφθεί επαρκώς. Οι σύμβουλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσαν βαρύτητα στο να μην υπάρχει εισιτήριο εισόδου στο χώρο της γειτονιάς του Άη Βασίλη και στο να δίνεται η δυνατότητα σε όποιον επιθυμεί να βγάζει φωτογραφίες με τον Άγιο Βασίλη με τη δική του κάμερα, χωρίς να πληρώνει κάποιο αντίτιμο.  
Η αποτύπωση των διατηρητέων προκάλεσε εντάσεις στην επιτροπή
Το ζήτημα της αποτύπωσης των διατηρητέων κτιρίων της Παλιάς Πόλης που έχουν κριθεί κατεδαφιστέα τέθηκε ως θέμα συζήτησης στην Επιτροπή με εκτός ημερησίας ερώτηση του Δημήτρη Βορίδη, ο οποίος πρότεινε να δεσμευτεί κάποιο κονδύλι ή να προωθηθεί συνεργασία με την Πολυτεχνική για να επιτευχθεί η διατήρηση και η πλήρης επαναφορά μετά την κατεδάφιση των τοιχογραφιών και όλων των αισθητικών χαρακτηριστικών των κτισμάτων. Μάλιστα, ο ίδιος προσκόμισε και έγγραφο σύμφωνα με το οποίο, το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης ζητά λεπτομερή καταγραφή των διατηρητέων κτισμάτων. Ενδεικτικά δε, ανέφερε τα παραδείγματα των κτιρίων στις οδούς Βενιζέλου 48 με Μεραρχίας, Φιλίππου 25, Ευρυπίδου 23-25 και Αγίου Βλασίου 7-9. Ο αντιδήμαρχος των τεχνικών υπηρεσιών Χ. Μούρκας του απάντησε ότι πρόκειται για ιδιωτική περιουσία και δεν μπορεί ο δήμος να αναλάβει να παρεμβαίνει με τα λεφτά των δημοτών. Ο πρόεδρος της επιτροπής ζήτησε από τον Δ. Βορίδη να προσκομίσει μία συγκεκριμένη πρόταση επ’ αυτού και ο Νίκος Ανταμπούφης έκανε έκκληση να γίνει μία συζήτηση πιο σοβαρή γι’ αυτό το θέμα και να μην τίθεται σε αυτή τη βάση.
Τον ελλιπή φωτισμό έθεσε ακόμη ως εκτός ημερησίας ο Δημήτρης Βορίδης, περιγράφοντας τη συσκότιση σε κεντρικά σημεία της πόλης, αλλά και σε γειτονιές. Ο Χ. Μούρκας του απάντησε ότι η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων αφορά σε κλοπές για τις οποίες έχουν γίνει από την υπηρεσία 5 μηνυτήριες αναφορές, όμως το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και οι ζημιές απαιτούν δαπάνη αποκατάστασης που είναι δύσκολο να διοχετευτεί αποκλειστικά γι’ αυτό το σκοπό με δεδομένο ότι ήδη οι ζημιές έχουν προϋπολογιστεί σχεδόν στο μισό του ετήσιου προϋπολογισμού των τεχνικών υπηρεσιών.
Ακόμη, ο ίδιος έθεσε το ζήτημα της προστασία του νομού από το μικρόβιο της λύσσας και ο Π. Ταρενίδης ως αρμόδιος αντιδήμαρχος τον ενημέρωσε ότι πρόσφατα έγιναν οι απαραίτητες προμήθειες εμβολίων για να προστατευτεί ο νομός.  
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνάντηση του περιφερειάρχη ΑΜΘ με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά

Για τον κ. Σχοινά, αυτή ήταν η τέταρτη επίσκεψή του στην Θράκη με την ιδιότητα του Αντιπρο…