Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Δανεικά και αγύριστα τα 150 εκ. που δόθηκαν σε 57 ΕΑΣ

Δανεικά και αγύριστα τα 150 εκ. που δόθηκαν σε 57 ΕΑΣ

0
EAS

500.000 ευρώ πλήρωσε η ΕΑΣ Ξάνθης έναντι των 6 εκ. που έλαβε δάνειο από την ΑΤΕ με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου επί Κοντού

Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. απειλεί με πρόστιμα γιατί θεωρείται κρατική ενίσχυση

«Το φυσάνε και δεν κρυώνει» σε 57 ΕΑΣ μεταξύ των οποίων και της Ξάνθης καθώς ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση των άτοκων δανείων που δόθηκαν το 2008 σε 57 Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών και συνεταιρισμούς για την αγορά δημητριακών. Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για άτοκα δάνεια ύψους 150 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν από την ΑΤΕ με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για την αγορά δημητριακών. όπως αναφέρεται στην απόφαση υπ’ αριθμ. 8264/9 – 12 – 2008 του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρου Κοντού.
5,5 εκ. χρωστά η ΕΑΣ Ξάνθης
Όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ξάνθη κ. Κώστας Χατζηελευθεριάδης, το 2008 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για τους αγρότες καθώς η παραγωγή τους έμεινε αδιάθετη λόγω της κακής ποιότητας εξαιτίας των κλιματικών συνθηκών: «Η ΕΑΣ πήρε την παραγωγή έδωσε προκαταβολές στους αγρότες όμως δεν μπορούσε να διαθέσει τα προϊόντα και ούτε να ζητήσει από τους αγρότες να δώσουν πίσω τις προκαταβολές. Οι τιμές ήταν πολύ χαμηλές και υπήρχε αθέμιτος ανταγωνισμός με σιτηρά από τρίτες χώρες. Έτσι ζητήσαμε στήριξη από το υπουργείο προκείμενου να μπορέσουμε να στηρίζουμε με τη σειρά μας τους παραγωγούς. Τότε δόθηκε το δάνειο της ΑΤΕ με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Ο χρόνος αποπληρωμής ορίστηκε στα 5 χρόνια με μονομερή ρύθμιση της ΑΤΕ. Απ’ την αρχή ζητήσαμε μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής όμως η ΑΤΕ δεν συμφώνησε…Η ΕΑΣ Ξάνθης μπόρεσε και πλήρωσε 500.000 ευρώ έναντι των 6 εκ. που πήρε. Άλλες ΕΑΣ καθόλου…», εξηγεί ο κ. Χατζηελευθεριάδης. Όπως εκτιμά δε το θέμα μπορεί να λυθεί με ρύθμιση με περίοδο αποπληρωμής στα 10 χρόνια και με χαμηλό επιτόκιο.: «Διαφορετικά και δεδομένης της υπάρχουσας οικονομικής δυσπραγίας δεν μπορούμε να πληρώσουμε το δάνειο…», τονίζει με έμφαση ο κ. Χατζηελευθεριάδης.
Οι ενέργειες του ΥΠΠΑΤ μετά την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε.
Όμως τα «χαμπέρια» έγιναν άσχημα για τις 57 ΕΑΣ καθώς μπήκε στη μέση η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. η οποία και έχει αποφανθεί ότι η το δάνειο των 150 εκ. ευρώ ήταν αθέμιτη κρατική ενίσχυση, επειδή έφερε την Εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και είχε επιδοτούμενο επιτόκιο. Με επιστολή της, μάλιστα, είχε προειδοποιήσει για πρόστιμο!
Κατόπιν αυτού όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ: « Το Υπουργείο γνωστοποιεί ότι κατόπιν της έκδοσης απόφασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 25 Ιανουαρίου 2012, σχετικά με την παραπάνω απόφαση του τότε Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με την οποία χαρακτηρίστηκε ως κρατική ενίσχυση, ασκήθηκε προσφυγή από το Ειδικό Γραφείο Κοινοτικού Δικαίου του ΥΠΑΑΤ ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ΥΠΑΑΤ απέστειλε επιστολές για την καλύτερη αποσαφήνιση του σκεπτικού της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δυσχεραίνουν τη διαδικασία ανάκτησης και την ενίσχυση της περαιτέρω συνεργασίας με τις υπηρεσίες της Επιτροπής. Ταυτόχρονα, από το Ειδικό Γραφείο Κοινοτικού Δικαίου του ΥΠΑΑΤ κατατέθηκε αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ως άνω απόφασης μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής που υπέβαλε η Ελλάδα. Παρόλα αυτά και προκειμένου η χώρα να είναι συνεπής προς τις υποχρεώσεις της προς την Επιτροπή, έχει ήδη ορισθεί συνάντηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες της στις 24 Ιανουαρίου 2013, προκειμένου να διευκρινισθούν σημεία που αφορούν στον τρόπο προσδιορισμού των δικαιούχων και της ανακτητέας ωφέλειας από καθέναν από αυτούς».
Εισαγγελική παρέμβαση για το δάνειο των 150 εκ. ευρώ σε 57 ΕΑΣ
Να σημειώσουμε ότι ως προς την εισαγγελική παρέμβαση, με έγγραφο που εστάλη από την αρμόδια Πταισματοδίκη, που ενεργεί ύστερα από παραγγελία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, προς τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Υποστήριξης και Επιθεώρησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητείται: α) αντίγραφο της αναφερόμενης απόφασης για τη χορήγηση ατόκου δανείου ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ σε ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών που επρόκειτο να μαζέψουν δημητριακά. β) αντίγραφα όλων των σχετικών με την ανωτέρω απόφαση εγγράφων (εισηγήσεις κλπ.) γ) αντίγραφα της σχετικής με το θέμα αλληλογραφίας μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Κομισιόν (προειδοποιητική επιστολή προστίμου κλπ.).
Φόβος για πρόστιμα από την Ε.Ε.
Να σημειώσουμε ότι στο θέμα αναφέρθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, σε ομιλία του στη Βουλή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθ. Τσαυτάρης.: «Δόθηκαν πριν 2-3 χρόνια 150 εκατ. ευρώ, στη διάρκεια του καλοκαιριού, προκειμένου όταν συγκομίζονταν τα στάρια, να βοηθηθούν οι Ενώσεις να συγκεντρώσουν τα στάρια τους, έτσι ώστε δυο-τρεις μήνες αργότερα, ευελπιστώντας ότι θα ανέβουν οι τιμές, να πάρουν ένα υψηλότερο εισόδημα οι γεωργοί, διαθέτοντας τα στάρια τους σε υψηλότερη τιμή. Και πολύ καλά έγινε. Όμως «κανείς δεν επέστρεψε ούτε ένα ευρώ στην Πολιτεία». Είναι προτεραιότητα να δούμε πού πήγαν τα 150 εκατομμύρια ευρώ, γιατί τώρα θα χρειαστεί αυτή η Βουλή να ξαναψηφίσει και να πει γιατί μας βάζει πρόστιμο η Ε.Ε. γι’ αυτό, να δώσουμε άλλα 150 εκατ. ευρώ για το πρόστιμο, δηλαδή 300 εκατ. ευρώ».  
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσωρινά ελεύθεροι οι 49 συλληφθέντες του ΑΠΘ

Αναβλήθηκε η δίκη των 49 συλληφθέντων από την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επισ…