Σχόλια 07/12/2012

0

Στα 650 ευρώ το τέλος επιτηδεύματος! Έφτασε όντως στο τέλος του επιτηδεύματος.

Η ώρα των συνδρομητών


Ο Δεκέμβρης είναι –κι αυτό είναι γνωστό –η ώρα των συνδρομητών.
Καλούνται οι αγαπητοί συνδρομητές της εφημερίδας μας να πληρώσουν τη συνδρομή τους.
Τους κάνουμε λοιπόν γνωστό ότι τη συνδρομή θα εισπράξει ο διανομέας. Αυτός θα τους δώσει τη σχετική απόδειξη ή τιμολόγιο. Από την πλευρά μας θεωρούμε υποχρέωσή μας να ευχαριστήσουμε για άλλη μια φορά τους συνδρομητές για την οικονομική στήριξη της εφημερίδας τους τη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία.
«Ε»    

13 χρόνια χωρίς τον Αμοιρίδη  


Κυριακή ξημερώματα 5 Δεκεμβρίου 1999. Πέρασαν κιόλας δεκατρία χρόνια από τη βραδιά εκείνη που ο χάρος πήρε κοντά του τον αγαπημένο δήμαρχο της Ξάνθης, τον Φίλιππο Αμοιρίδη.
Η εφημερίδα μας κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδη την σχετική τραγική είδηση, με εκτενές ρεπορτάζ για το ξαφνικό συμβάν.
Σαν μνημόσυνο στον άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στα κοινά, αναδημοσιεύουμε τα σχετικά ρεπορτάζ της ημέρας εκείνης.
«Ε»      

Ο Χρυσός Θράκης  


Αυτό είναι το κράτος μας, αυτή η δημόσια διοίκησή μας, αυτό το μέλλον μας.
Οι μανδαρίνοι συνεπικουρούμενοι από τους γνωστούς «ευαίσθητους» φορείς και πολίτες, βρήκαν νέα πρόφαση για να καθυστερήσουν την επένδυση.
Αυτή τη φορά μίλησαν για κίνδυνο των αρχαιολογικών –πιθανών –ευρημάτων στην περιοχή των εξορύξεων!
Όταν μάλιστα υπάρχει η θετική εισήγηση της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ως προς την μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων!
Οι μόνιμοι αρνητές, βρήκαν τώρα αφορμή. Και δεν δέχονται τις εισηγήσεις που δεν τους συμφέρουν!
-Αλήθεια, τι κράτος είμαστε; Μ’ αυτή την αρρωστημένη νοοτροπία περιμένουμε να έρθουν επενδύσεις στη χώρα μας; Στη Θράκη;
-Μάλλον είμαστε ανόητοι να το πιστεύουμε μετά απ’ όλα αυτά τα αρνητικά…
«Ε»          

Θα πέσει γέλιο  


Σύμφωνα με τις παραπολιτικές στήλες των αθηναϊκών εφημερίδων, οι 19 πανεπιστημιακοί καθηγητές που διετέλεσαν γενικοί και ειδικοί γραμματείς στο διάστημα 2009-2011, επιλεγμένοι από τη γνωστή διαδικασία του opengov, μετά την επιστροφή τους στα ακαδημαϊκά τους καθήκοντα, προσανατολίζονται στην έκδοση βιβλίου με τις πολύπλευρες εμπειρίες τους κατά το διάστημα αυτό.
Ίσως είναι και μια ευκαιρία για να μάθουμε τι συμβαίνει στη δημόσια διοίκηση τα τελευταία χρόνια και με ποιο τρόπο παρεμβαίνουν οι υπουργοί στο έργο αυτών που οι ίδιοι επέλεξαν για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα ημετέρων. Θα πέσει πολύ γέλιο…
«Ε»    

Τον κόσμο καλύτερο  


Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης έχει μειωθεί αισθητά. Ωστόσο, νομίζω πως αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, θα ομολογήσουμε ότι κάποιες από τις δαπάνες που έχουμε περικόψει δεν επηρέασαν αρνητικά τη ζωή μας.
Δεν βλέπω, λόγου χάρη, πώς επιδεινώνεται η καθημερινότητά μας αγοράζοντας λιγότερα ζευγάρια παπούτσια, όταν ήδη δυσκολευόμαστε ν’ αποθηκεύσουμε όσα έχουμε, ή αποφεύγουμε να αντικαταστήσουμε το τριών ετών αυτοκίνητό μας με καινούριο μοντέλο.
Αναντίρρητα, πολλοί συνάνθρωποί μας έχουν βρεθεί σε δεινή οικονομική κατάσταση και αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες, για να εξασφαλίσουν τρόφιμα και θέρμανση.
Πρόκειται, μάλιστα, συχνά για εκείνους που ούτε τις μέρες της αφθονίας είχαν τη δυνατότητα ν’ απολαύσουν όσα για τόσους άλλους θεωρούνταν δεδομένα.
Για όλους αυτούς τους ανθρώπους όσοι βρισκόμαστε ακόμη μακριά από οικονομικά αδιέξοδα, θα μπορούσαμε να κάνουμε πια περισσότερα, τώρα που ιεραρχούμε με μεγαλύτερη προσοχή τις ανάγκες μας και περιορίζουμε τις σπατάλες. Το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ.
Αν από την κρίση βγούμε απαλλαγμένοι από πλασματικές ανάγκες, κοινωνικά ευαίσθητοι και αλληλέγγυοι, θα έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε για το μέλλον. Δεν θα είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας που μια κρίση θα συμβάλει στην αλλαγή νοοτροπίας και την πρόοδο, θα κάνει τελικά τον κόσμο καλύτερο.
Κ.Π.    

Έστω από το Φεβρουάριο  


Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα υποσιτισμού των Ελλήνων μαθητών, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ανακοίνωσε από του βήματος της βουλής ότι από το Φεβρουάριο θα ξεκινήσει η δωρεάν παροχή γάλακτος και φρούτων στα σχολεία, με την ένταξη της Ελλάδας στο σχετικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
Παράλληλα τόνισε πως όποιοι φορείς θέλουν να βοηθήσουν μπορούν να το κάνουν, καθώς η προσφορά στον συνάνθρωπο δεν συνιστά επαιτεία, αλλά κορυφαία πράξη φιλανθρωπίας, σε μια χώρα που έχει παράδοση στις κάθε είδους χορηγίες.    

 
Οι Τούρκοι σχεδιάζουν τεχνητά νησιά στο Αιγαίο  


Τη δόξα του Ντουμπάι φαίνεται πως ζήλεψε η τουρκική κυβέρνηση και σχεδιάζει να κατασκευάσει τεχνητά νησιά παρόμοια με τα νησιά του Φοίνικα στο Ντουμπάι.
Η Τουρκία προετοιμάζεται για τον εορτασμό των 100 ετών της Τουρκικής Δημοκρατίας το 2023 και προχωρά σε μια σειρά από μεγάλα έργα, όπως νέους αυτοκινητόδρομους, αεροδρόμια, σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας έκτασης 10.000 χλμ, ένα γιγαντιαίο τζαμί στην Κωνσταντινούπολη, την ανάπλαση της πλατείας Ταξίμ, αλλά και μια διώρυγα που θα ενώνει το Μαρμαρά με τη Μαύρη Θάλασσα!
Ειδικότερα, η τουρκική κυβέρνηση μελετά να φτιάξει τα νησιά αυτά στο σχήμα της ημισελήνου, όπως στην τουρκική σημαία, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως τουριστικά θέρετρα με πολυτελείς βίλες και ξενοδοχεία.
Τα νησιά αυτά θα κοστίσουν 2,5 δις ευρώ και οι επικρατέστερες περιοχές για την κατασκευή τους είναι ανοιχτά της Σμύρνης, η θάλασσα του Μαρμαρά και η ανατολική Μεσόγειος.
Μεγαλόπνοα έως και μεγαλομανή τα σχέδια αυτά του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ονειρεύεται να κάνει την Τουρκία μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της περιοχής.          

Ο Βενιζέλος τον έδιωξε, ο Σκανδαλίδης επιστρέφει  


Από τη μια πόρτα τον έδιωξαν από το ΠΑΣΟΚ και την άλλη επιστρέφει ο Κώστας Σκανδαλίδης!
Είναι ο μοναδικός από τους διαγραμμένους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που κατέθεσε εκ νέου αίτηση για εγγραφή στο κόμμα και επανέρχεται δριμύτερος.
Μάλιστα, εφόσον γίνει δεκτή η αίτησή του, θα προσπαθήσει να εκλεγεί αντιπρόσωπος στο Συντακτικό Συνέδριο του Φεβρουαρίου.
Ο πρώην υπουργός κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να κάνει πράξη όσα λέει για ένα «ανοικτό συνέδριο», καλώντας τους πάντες. «Να πει: Ελάτε όλοι… όλοι, κινήσεις, τάσεις, ρεύματα, διαδικασίες, πρόσωπα, διαγραμμένοι, μη διαγραμμένοι σε ένα ανοικτό συνέδριο να συζητήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά. «Να καλέσει τους πάντες σε ένα ανοικτό συνέδριο. Να βγάλουμε τα μάτια μας, να συνθέσουμε απόψεις. Να αποφασίσουμε το δρόμο που θα ακολουθήσουμε όλοι μαζί. Και να αποδεχτούμε τη δομή και τη λειτουργία ενός συλλογικού επιτέλους κόμματος που υπολογίζει ξανά τη βάση του και ξαναέρχεται στην κοινωνία. Αυτό είναι το κεντρικό θέμα που έχουμε σήμερα».  

Κράτος: ο μεγάλος ασθενής  


Είναι τρομακτική η αδυναμία του κράτους να ανταποκριθεί και να σκύψει πάνω από τα προβλήματα των συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Η κοινωνική πρόνοια, που αποτελεί τη «σφραγίδα» κάθε ευνομούμενης Πολιτείας με κοινωνικό πρόσωπο για την Ελλάδα έχει «σκαλώσει» σε θέσεις πολύ μακρινές στη λίστα των προτεραιοτήτων και αυτό είναι που φέρνει την εξαθλίωση και το φόβο στην κοινωνία.
Από την άλλη, αυτό είναι που αναζωπυρώνει και πεισμώνει τη θέληση των εθελοντών που δημιουργούν οργανώσεις και δίκτυα αλληλεγγύης, αρνούμενοι να δεχθούν ότι μία κοινωνία θα επιτρέψει αυτή τη βαναυσότητα απέναντι στους αδύναμους πολίτες. Αυτή η κινητικότητα εθελοντισμού είναι εμφανής και στην Ξάνθη και πραγματικά όχι μόνο συγκινεί –αυτή η αντίδραση είναι εύκολη και επιφανειακή-, αλλά δείχνει το δρόμο και διαμορφώνει την πιο σημαντική πτυχή της ταυτότητας της πόλης.
Ε.Δ.    

Βγήκε το πόρισμα του ΟΣΕ…


… που διερεύνησε τα αιτία του εκτροχιασμού της αμαξοστοιχίας intercity στην Γέφυρα του Πολυσίτου. Και αυτό που λέει είναι ότι πραγματικά «Άγιο» και μαζί καλό εργοδηγό και μηχανοδηγό είχαν οι 110 επιβάτες διαφορετικά θα υπήρχαν θύματα! Συγκεκριμένα στο πόρισμα αναφέρει ότι ο Εργοδηγός, όταν το τρένο διήλθε από την Ι.Δ. στο Χ.Σ. 309+816, διέκρινε μπροστά, έναν μαύρο όγκο στην γραμμή και ζήτησε αμέσως από τους μηχανοδηγούς να μειώσουν ταχύτητα. Έτσι κατά δήλωση των μηχανοδηγών, κατάφεραν να μειώσουν την ταχύτητα στα 60 Km/h, από τα 120 km/h που είναι η δρομολογιακή ταχύτητα στην περιοχή, αποφεύγοντας μια πιο δυσάρεστη κατάληξη». Να σημειώσουμε ότι τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί το τελικό πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υποδομών και Ανάπτυξης,
Μ.Ξ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…