Σχόλια 01/12/2012

0

Τώρα που δανειστήκαμε 43 δις θα αυξηθεί ή θα μειωθεί το χρέος μας;
Θωμάς Βουγιουκλής

Στο Νοσοκομείο  
Όχι μέσα, αλλά έξω. Εκεί όπου υπήρχε ένα σκέπαστρο μεταλλικό σε στάση και κάποια στιγμή το πήρε ο αέρας και το πήγε απέναντι.
Ε, λοιπόν, χρόνια 2-3 τώρα, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε από το Ίδρυμα για την αποκατάσταση της στάσης. Γιατί άραγε;
Επειδή αφορά έργο έξω από το Νοσοκομείο;
«Ε»    

Το μέλλον είναι εδώ!  


«Αρχίζει η αξιοποίηση» έγραψε χθες το ΕΜΠΡΟΣ δημοσιεύοντας τη σχετική είδηση προερχόμενη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Και αφορά η συγκεκριμένη είδηση τη μακροχρόνια μίσθωση από το υπουργείο 4 εκτάσεων μη καλλιεργήσιμων συνολικά 2.160 στρεμμάτων για τη δημιουργία προτύπων μονάδων πρωτογενούς τομέα, με αξιοποίηση των υπαρχουσών γεωθερμικών πεδίων της περιοχής μας.
Όντως πρόκειται για μια μοναδική και εξαιρετική περίπτωση για την υλοποίηση σοβαρών επενδύσεων στον αγροτικό τομέα άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ.
Έτσι, με τον τρόπο αυτόν και με τολμηρές αποφάσεις του υπουργείου, δίνεται η δυνατότητα και η ευκαιρία ο νομός μας να γίνει ένας νομός με σημαντική παραγωγή σε αγροτικά προϊόντα.
Θα δημιουργηθούν δηλαδή μεγάλες μονάδες θερμοκηπίων που θα παράγουν ποικιλία λαχανικών με διάθεση στην ελληνική και κυρίως ξένη αγορά.
Έτσι θα υπάρξει αξιοποίηση του πλουτοπαραγωγικού αυτού στοιχείου του νομού σε Κεσσάνη και Εράσμιο αλλά και την αύξηση της απασχόλησης, διότι αλλάζουν άρδην τα δεδομένα με τα θερμοκήπια.
Μετά από χρόνια αδράνειας, λόγων, υποσχέσεων και μελετών, επιτέλους αρχίζει η αξιοποίηση του θέματος της γεωθερμίας. Έστω με καθυστέρηση δεκάδων χρόνων!
Το μέλλον όντως είναι εδώ για μια νέα αρχή!
«Ε»    

Το ΙΚΑ θα συμμετέχει στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων  


Tη συμμετοχή του ΙΚΑ στο πρόγραμμα επαναγοράς του χρέους, ανακοίνωσε, εμμέσως πλην σαφώς, ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό σταθμό ο κ. Σπύρόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «το συμφέρον του ΙΚΑ είναι ταυτισμένο με τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας έχουμε 1 δισ. ευρώ τον μήνα συντάξεις να καταβάλουμε και οι εισφορές δεν αρκούν σε καμία περίπτωση».
Τόνισε πως η συμμετοχή του ΙΚΑ στο πρόγραμμα επαναγοράς χρέους δεν θα επηρεάσει τη δυνατότητά του να δίνει συντάξεις, καθώς το «κούρεμα» αφορά ομόλογα με ημερομηνία λήξης άνω της 10ετίας.      

   
Ταμειομηχανές  


Νοιώθεις μια βαθιά περιφρόνηση στους ανθρώπους-ταμειομηχανές. Κι επειδή είναι οι περισσότεροι τον χαρακτηρίζουν σαν αντικοινωνικό.
VEN. KAR.    

Τώρα τι θα λένε;  


Οφείλουμε να είμαστε ως κοινωνία και ως πολιτικοί ειλικρινείς στις απόψεις μας.
Ο λόγος για τη Σχολή Αστυνομίας. Ήταν γνωστό ότι υπήρχε σχέδιο απόφασης για μείωση του αριθμού της δύναμης των Σωμάτων Ασφαλείας. Ως εκ τούτου οι Αστυνομικές Σχολές θα έπρεπε για ένα διάστημα να σταματήσουν να «βγάζουν» νέους αστυνομικούς.
Για πόσα χρόνια, άγνωστο. Ήδη η σχετική απόφαση ελήφθη και ισχύει.
Ερχόμαστε τώρα στην πόλη μας. Η δική μας Σχολή έκλεισε και έγινε Κέντρο Υποδοχής Λαθρομεταναστών. Με διαμαρτυρίες, δηλώσεις και απειλές. Όλα λόγια. Κι ευτυχώς.
Γιατί ως Κέντρο Λαθρομεταναστών θα δουλεύει χρόνια με όλα τα θετικά συνακόλουθα. Ενώ ως Σχολή θα ήταν κλειστή.
Άρα, σε καλό μας ήταν όλη η εξέλιξη και άδικα πήγαν τα πολλά λόγια και οι δηλώσεις. Λόγια του αέρα, γιατί ικανοποιούσαν εκείνη τη στιγμή ένα πρόσκαιρο στοιχείο…
«Ε»      

 

Η κρίση έφερε πίσω την ελληνική αποστολή από το Αφγανιστάν  


Ολοκληρώθηκε η ελληνική αποστολή των στρατιωτών στο Αφγανιστάν με την επιστροφή στη χώρα μας του Τάγματος Ειδικής Σύνθεσης Αφγανιστάν (ΤΕΣΑΦ) από την Καμπούλ.
Μαζί με τα επαναπατρισθέντα στελέχη επέστρεψε όλο το υλικό και τα μέσα που υπήρχαν στο Αφγανιστάν, ενώ η εξοικονόμηση χρημάτων, λόγω της αποχώρησης, ανέρχεται στα 6.800.000 ευρώ σε σχέση με το 2011 και στα 7.700.000 ευρώ σε σχέση με το 2010.
Στο Αφγανιστάν παραμένουν 7 εκπαιδευτές αεροπόροι προκειμένου να εκπαιδεύσουν Αφγανούς πιλότους στα αεροσκάφη C-27J οι οποίοι θα αποχωρήσουν με την ολοκλήρωση της αποστολής τους. Η απόφαση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο περικοπής των δαπανών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.                

 

Οι Παλαιστίνιοι ευχαριστούν την Ελλάδα  


Ευχαρίστησε εγκάρδια και εξέφρασε την βαθιά ευγνωμοσύνη του προς την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και προς τον ελληνικό λαό “που για άλλη μια φορά στάθηκε στο πλευρό του δίκαιου αγώνα του λαού μας”, ο Μαχμούντ Αμπάς, δια στόματος της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης στην Ελλάδα.
«Η γενναία αυτή απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης (σ.σ.: να υπερψηφίσει το αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής για αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από τον ΟΗΕ) εδραιώνει το κύρος της Ελλάδας στον αραβικό κόσμο και διεθνώς ως μια σταθερή και δυνατή φωνή υπέρ του δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας» υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση.    

 

 
Ο Τσίπρας καταψήφισε και τον εαυτό του!  

 


Γκάφα…από τον Αλέξη Τσίπρα. Ύστερα από μία έντονη συζήτηση με υψηλούς τόνους στη Βουλή για τη σύσταση εξεταστικής για το μνημόνιο, όταν έφτασε η σειρά του να ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, εκείνος ψήφισε από συνήθεια… «Όχι».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διόρθωσε φυσικά αμέσως το λάθος του ψηφίζοντας «Ναι». Η αίθουσα ξέσπασε σε γέλια, όπως και ο ίδιος φυσικά.
Ε βέβαια, από τα αμέτρητα ΟΧΙ που έχει ψηφίσει ο Αλέξης και ο ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή, από κεκτημένη ταχύτητα, καταψήφισε και τη δική του πρόταση.
Γενικότερα στην αριστερά, τα ΟΧΙ και οι καταγγελίες τους βγαίνουν πολύ εύκολα. Στα ΝΑΙ δυσκολεύονται…    

 

   
Μηδενίζουμε το aids  


1η Δεκεμβρίου σήμερα και Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, μία μάστιγα που σημειώνει ύφεση ανά τον κόσμο, αλλά συνεχίζει να μολύνει χιλιάδες άτομα και παιδιά που γεννιούνται από οροθετικούς γονείς.
Οι νέες μολύνσεις από τον HIV στα παιδιά έχουν ελαττωθεί, αλλά η επίτευξη του στόχου για μια γενιά ελεύθερη από το AIDS απαιτεί την παροχή θεραπείας σε περισσότερες έγκυες γυναίκες και παιδιά που ζουν με τον ιό HIV, όπως ανακοίνωσε η UNICEF.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κόσμος έχει δει μια μείωση κατά 24% των νέων μολύνσεων από τον HIV σε παιδιά, από 430.000, το 2009, σε 330.000, το 2011. Επίσης, από τον Δεκέμβριο του 2011, 100.000 περισσότερα παιδιά λάμβαναν αντιρετροϊκή θεραπεία, σε σύγκριση με το 2010.
Όμως, λιγότερο από το ένα τρίτο των παιδιών και των εγκύων γυναικών λαμβάνουν τη θεραπεία που χρειάζονται, σε αντίθεση με τον παγκόσμιο μέσο όρο του 54% για τους ενήλικες, συνολικά.
Το ΚΚΕΛΠΝΟ διοργανώνει για τη σημερινή μέρα εκστρατεία με τίτλο «μηδενίζουμε… τις νέες μολύνσεις, τους θανάτους , τις διακρίσεις» και εκδηλώσεις στην Αθήνα.    

Χρέη από και προς τους δήμους  


Ο δήμος Σαμοθράκης συγκαταλέγεται στους 29 «ωραίους» δήμους και χωρίς χρέη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Όσον αφορά στα συνολικά χρέη τη μερίδα του λέοντος κατέχουν οι δήμοι με 882,6 εκ. ευρώ και τα υπόλοιπα 88,4 εκ. Οφείλονται από τις περιφέρειες.
Σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες που ανέρχονται σε 9,3 δισ. Ευρώ, ο κ. Σταϊκούρας διαβεβαίωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει καταβληθεί ένα σημαντικό ποσό από αυτό. Να σημειωθεί ότι από τα χρέη, τα 7 δισ. ευρώ είναι οφειλές που δημιουργήθηκαν μέσα στο 2011, ενώ τα υπόλοιπα 2,3 δισ. ευρώ αφορούν το 2012).
Προτεραιότητα θα δοθεί στην εξόφληση των χρεών που δημιουργήθηκαν μέχρι τις 31/12/ 2011. Περισσότερο ώριμες είναι, η πληρωμή του εφάπαξ για 40.229 δημοσίους υπαλλήλους που έχουν συνταξιοδοτηθεί και που ανέρχεται σε 1,384 δισ. ευρώ, οι οφειλές προς τις φαρμακευτικές εταιρίες που αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ, καθώς και επιστροφές φόρων συνολικού ύψους 738 εκατ. ευρώ. Όταν εξοφληθούν αυτά θα αρχίσει και η αποπληρωμή για το 2012. Οι υπόλοιποι αναμείνατε…  

Ο πιο νοικοκύρης του νομού  


Αναλυτικά τα χρέη των δήμων καταγράφει το σχέδιο εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού. Παρατηρώντας τα στοιχεία για το νομό Ξάνθης, διαπιστώνεται ότι τις λιγότερες οφειλές έχει ο δήμος Αβδήρων, που ξεκίνησε με τις περισσότερες στο τέλος του 2011 και τις μεγαλύτερες ο δήμος Ξάνθης, λόγω του περιβόητου δανείου για το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας, όπως πολλοί θα σπεύσουν να συμπληρώσουν. Αναλυτικά, ο δήμος Αβδήρων είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές 1.257.848 ευρώ το Δεκέμβριο του 2011, 331.918 ευρώ τον Ιούλιο του 2012, 566.037 τον επόμενο μήνα και 466.723 το Σεπτέμβριο του 2012, οπότε και είναι τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Αντιστοίχως στο δήμο Μύκης: 1.073.651 (Δεκ 2011), 569.146 (Ιουλ 2012), 598.564 (Αυγ 2012) και 653.022 (Σεπτ 2012). Για το δήμο Ξάνθης: 1.030.466 (Δεκ 2011), 2.208.105 (Ιουλ 2012),1.248.838 (Αυγ 2012) και 1.102.280 (Σεπτ 2012). Τέλος, στο μικρότερο δήμο του νομού, στο δήμο Τοπείρου οι οφειλές ήταν: 835.955 (Δεκ 2011), 765.563 (Ιουλ 2012), 740.665 (Αυγ 2012) και 755.670 (Σεπτ 2012).
Ε.Δ.  

Εκδρομή… ύπνου!  


Άκουσον άκουσον τι πρωτοβουλία πήρε διευθυντής δημοτικού σχολείου του νομού. Όπως μάθαμε, τη Δευτέρα για τον… εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ύπνου, είπε στους μαθητές ότι όποιος επιθυμεί μπορεί να το… γιορτάσει πηγαίνοντας για ύπνο. Δεν ξέρω αν συνδυάστηκε με κάποια υποχρέωση του εκπαιδευτικού προσωπικού, κάτι προσχεδιασμένο ίσως κλπ, αλλά πάντως άδεια για το σκοπό αυτό καθαυτό αποκλείεται να πήρε. Πόσες άλλες αφορμές για να μη γίνει μάθημα θα σκαρφιστούν ορισμένοι επιτέλους;
Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …