Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Θωρακισμένη η εκπαιδευτική κοινότητα της Ξάνθης κατά του ρατσισμού

Θωρακισμένη η εκπαιδευτική κοινότητα της Ξάνθης κατά του ρατσισμού

0
mathites_sxoleio-empros

Προβληματίζουν την ελληνική κοινωνία οι κάθε είδους παρεμβάσεις της Χρυσής Αυγής στα σχολεία

Εγρήγορση στο χώρο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ξάνθη. Για»κόκκινη γραμμή» μιλάει ο Σ. Μελισσόπουλος. Καταδικάζει παρέμβαση των κομμάτων στην εκπαίδευση ο Δ. Ντούμος  

Την ελληνική κοινωνία για άλλη μια φορά προβληματίζουν τα κρούσματα ρατσισμού και ακροδεξιάς συμπεριφοράς, με αφορμή την εξέλιξη, που έλαβε χώρα σε νηπιαγωγείο της Λευκάδας εξαιτίας της παρέμβασης της Χρυσής Αυγής.
Συγκεκριμένα, ξεκίνησε ΕΔΕ σε βάρος νηπιαγωγού επειδή επέτρεψε σε μαθητές να ζωγραφίζουν και την αλβανική σημαία όταν κλήθηκαν να ζωγραφίσουν τη σημαία της πατρίδας τους, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Η εκπαιδευτικός προσπάθησε να το δικαιολογήσει ως έκφραση πολυπολιτισμικότητας και συμβολισμού της ειρήνης στην εθνική γιορτή, όταν γονείς διαμαρτυρήθηκαν για την ανάρτηση και της σημαίας της Αλβανίας στο ταμπλό με τα έργα των νηπίων. Μάλιστα, από κάποιους γονείς ζητήθηκε η παρέμβαση της Χρυσής Αυγής για το θέμα, ενώ στο πλαίσιο της ΕΔΕ, η εν λόγω νηπιαγωγός απομακρύνθηκε προσωρινά από το νηπιαγωγείο και εκτελεί τα καθήκοντά της σε άλλο γειτονικό νηπιαγωγείο.
Το ΔΣ της ΔΟΕ κατήγγειλε την «απαράδεκτη παρέμβαση εξωθεσμικών παραγόντων, στη σχολική δραστηριότητα «, τονίζοντας ότι: «στο ελληνικό δημόσιο σχολείο δεν έχουν θέση οι αυτόκλητοι, δήθεν, προστάτες των «ιερών και των οσίων» της πατρίδας « και ότι «
ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και οι αντιδημοκρατικές πρακτικές δεν μπορεί να επιβληθούν με τη βία, τον εκφοβισμό και την τρομοκράτηση των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας. Το σχολείο είναι φορέας διακίνησης δημοκρατικών ιδεών, συλλογικότητας, σεβασμού της διαφορετικότητας και καλλιέργειας αντιρατσιστικών μηνυμάτων και λογικών». Κλιμάκιο της ομοσπονδίας των δασκάλων μετέβη στη Λευκάδα για να παρακολουθήσει στενά την εξέλιξη της υπόθεσης.  
Οι εκπαιδευτικοί της Ξάνθης έτοιμοι να αντιδράσουν σε κρούσματα ξενοφοβίας ή ρατσισμού
Με αφορμή το περιστατικό αυτό, αλλά και άλλες εκδηλώσεις ακροδεξιών και ρατσιστικών ιδεών σε σχολεία, που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα, όπως ο διευθυντής σε σχολείο της Πάτρας που «προειδοποιούσε ότι θα καλέσει τη Χρυσή Αυγή» ή άλλο εκπαιδευτικό που κατηγορείται ότι προωθούσε τις ιδέες της ακροδεξιάς, είτε προέρχονται από εκπαιδευτικούς, είτε από γονείς ή μαθητές, η συζήτηση για την «οχύρωση» της εκπαίδευσης στην ευαίσθητη πολυπολιτισμική κοινωνία της Ξάνθης έχει ήδη ξεκινήσει. Όπως σημειώνουν στο «Ε» ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σάββας Μελισσόπουλος, ο πρόεδρος του διδασκαλικού συλλόγου Δημήτρης Ντούμος, καθώς και αρκετοί δάσκαλοι, στην περιοχή μας δεν έχουν παρατηρηθεί κρούσματα ρατσισμού ή έκφρασης ακροδεξιών ιδεών, αλλά υπάρχει αφύπνιση για την περίπτωση που κάτι τέτοιο επιχειρηθεί.
Αυστηρός και ξεκάθαρος εμφανίζεται ο κ. Μελισσόπουλος που μιλά για «κόκκινη γραμμή» και για απόλυτη απαγόρευση εκδήλωσης ρατσιστικών ή ξενοφοβικών αισθημάτων στα σχολεία. «Τέτοιες συμπεριφορές θα πρέπει να χτυπηθούν με αποφασιστικότητα και αυτό για μένα αποτελεί «κόκκινη γραμμή». Οι δάσκαλοι το γνωρίζουν καλά αυτό. Η διαφορετικότητα για την Ξάνθη και στο χώρο της εκπαίδευσης είναι βίωμα και δε θα επιτρέψουμε επ’ ουδενί να διασαλευτεί αυτό», σημειώνει ο ίδιος.
«Το σχολείο διδάσκει την ειρήνη, την ενότητα, την αλληλεγγύη και σε καμία περίπτωση δε χωράνε κόμματα και σκοπιμότητες σε αυτό», αναφέρει ο κ. Ντούμος, προσθέτοντας ότι πρέπει να αποτραπεί κάθε προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί μία σχολική μονάδα για εξάπλωση ξενοφοβικών ή αριστερών αισθημάτων. Ο κ. Ντούμος, σημείωσε ότι αν και στην Ξάνθη δεν έχουν εκδηλωθεί τέτοια περιστατικά, οι διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα έχουν προβληματίσει τους δασκάλους και σε κάθε περίπτωση είναι σε ετοιμότητα να αντιδράσουν αν αντιληφθούν οτιδήποτε.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συναντήθηκε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ με τον βουλευτή της ΝΔ, Άγγελο Συρίγο

Ανάμεσα σε άλλα συζητήθηκε η ανάπτυξη του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης Χθες Τρί…