5.000 στρέμματα συμβολαιακής γεωργίας για τους αγρότες της Ξάνθης. Απαλλαγμένη από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς
Μιλά στο «Ε» ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΡΩΦΑΡΜ – ΕΛΒΙΖ Βασίλης Χαλκίδης. Άρχισαν οι επαφές με αγρότες
Νέα επιχειρηματικά ανοίγματα στην αγορά των ζωοτροφών κάνει η ΕΛΒΙΖ ΑΕ μετά την εξαγορά της από την ΕΥΡΩΦΑΡΜ Α.Ε. Χρησιμοποιώντας ως όχημα τη συμβολαιακή γεωργία στέφεται στην καλλιέργεια σόγιας γενετικά μη τροποποιημένης, για την παραγωγή σογιέλαιου και σογιάλευρου. Η αύξηση της τιμής των ζωοτροφών εξαιτίας της αύξησης της τιμής των σιτηρών είναι ένας λόγος της στροφής αυτής καθώς το σογιάλευρο πωλείται 550- – 600 ευρώ τον τόνο και προς το παρόν εισάγεται κυρίως από την Αργεντινή.,
5.000 στρέμματα σόγιας για τους αγρότες της Ξάνθης
Όπως μας πληροφόρησε ο διευθύνων σύμβουλος της Ευρωφάρμ και ιδιοκτήτης της ΕΛΒΙΖ κ. Βασίλης Χαλκιδης η εταιρεία έχει σκοπό να επεκτείνει την καλλιέργεια σόγιας με συμβολαιακή γεωργία σ’ όλη την Β. Ελλάδα από την Πιερία έως τον Έβρο σε πρώτη φάση με 15,.000 στρέμματα εκ των οποίων τα 5.000 στρέμματα στην Ξάνθη: «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους αγρότες για την καλλιέργεια σόγιας καθώς είναι μια εποχή που οι αγρότες αναζητούν εναλλακτικές καλλιέργειες. Η καλλιέργειας γενετικά μη τροποποιημένης σόγιας, δηλαδή απαλλαγμένη από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (μεταλλαγμένης) είναι μια προσοδοφόρα καλλιέργεια που αφήνει εισόδημα στους αγρότες και συμφέρει και στους κτηνοτρόφους. Γι αυτό το λόγο και έχουμε δει μεγάλο ενδιαφέρον από παραγωγούς», επισημαίνει ο κ. Χαλκίδης.
Και περιβαλλοντική η καλλιέργεια σόγιας…
Η ΕΛΒΙΖ για το εγχείρημα αυτό συνεργάζεται με την εταιρεία σπόρων «Ανδριώτης Α.Ε.», τον Όμιλο «Ευθυμιάδη» που έχει εργοστάσιο σπόρων στο νομό μας καθώς και με μια αμερικάνικη και μια ευρωπαϊκή εταιρεία και έχει στη διάθεση των αγροτών μια πλειάδα γεωπόνων που επιβλέπουν όλα τα στάδια της καλλιέργειας. Όπως δε μας διαβεβαιώνει η καλλιέργεια σόγιας εκτός από προσοδοφόρα είναι και οικονομική αφού χρειάζεται λίγα ποτίσματα και λιπάσματα, ενώ είναι και περιβαλλοντική καθώς δεσμεύει το άζωτο από την ατμόσφαιρα και εμπλουτίζει το χωράφι ενώ όπως υπογραμμίζει η καλλιέργεια είναι απαλλαγμένη από γενετικά τροποποιημένους οργανισμού. Ήδη όπως σημείωσε ο κ. Χαλκίδης μέσα σ’ αυτό τα διάστημα Νοεμβρίου – Απριλίου οπότε αρχίζει η καλλιέργεια, στελέχη της ΕΛΒΙΖ έχουν ξεκινήσει επαφές με ενδιαφερόμενους, φυσικά πρόσωπα και συνεταιρισμούς και στην Ξάνθη και την ευρύτερη περιοχή, σε μια προοπτική να βρεθεί μια κρίσιμη μάζα των παραγωγών, που θα καλύψουν τις απαιτούμενες εκτάσεις των 5.000 στρεμμάτων.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
Mxanthopoulou@empros.gr