Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πρώτη δίκη στην Αθήνα για τους συνταξιούχους των συνεταιριστικών

Πρώτη δίκη στην Αθήνα για τους συνταξιούχους των συνεταιριστικών

0
diki-empros

Στις 12 Δεκεμβρίου θα εκδικαστούν οι πρώτες 30 περιπτώσεις. «Για τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα» κάνουν λόγο τρεις δικηγόροι της Ξάνθης

Σε 130 ανέρχονται οι περιπτώσεις που έχουν διαπιστωθεί παρατυπίες και έχει ασκηθεί ποινική δίωξη. Ο έλεγχος συνεχίζεται    

Στην τελική φάση του δικαστικού αγώνα εισέρχεται η υπόθεση με τις παρατυπίες στα ένσημα των συνταξιούχων των συνεταιριστικών της Ξάνθης που διαπίστωσε ο έλεγχος που διενήργησε το ΙΚΑ. Η δικογραφία με τις 30 πρώτες περιπτώσεις στέλνεται στο ακροατήριο, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η πρώτη δικάσιμος στις 12 Δεκεμβρίου στην Αθήνα. Να σημειώσουμε ότι είχαν οριστεί άλλες δύο φορές δικάσιμες που όμως αναβλήθηκαν εξαιτίας της απεργίας των δικηγόρων. Η πληροφορία του «Ε» αναφορικά με την ημερομηνία της δίκης για τις 30 πρώτες περιπτώσεις επιβεβαιώθηκε από την γραμματέα της κεντρικής διοίκησης του ΙΚΑ.  
130 περιπτώσεις και ο έλεγχος συνεχίζεται…
Σε 130 μέχρι στιγμής ανέρχονται οι περιπτώσεις που έχουν διαπιστωθεί παρατυπίες και έχει ασκηθεί ποινική δίωξη από τον εισαγγελέα για αδικήματα της απάτης κατά του δημοσίου και πλαστογραφίας, με βάση τα στοιχεία που προσκόμισε το ΙΚΑ. Να σημειώσουμε ότι θα γίνουν 2 ειδών δίκες. Αυτές που αφορούν τους «δράστες», τους υπαλλήλους οι οποίοι ασκούσαν όλη τη διαδικασία επικόλλησης των διαθέσιμων ενσήμων (σε επίπεδο δικογραφίας δεν έχει προκύψει σύμφωνα με νομικές πηγές) και οι άλλες που αφορούν τους ασφαλισμένους. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η κάθε περίπτωση έχει τη δική της βαρύτητα και ιδιαιτερότητα κι αυτό θα εκτιμηθεί ξεχωριστά κατά την εκδίκαση της κάθε υπόθεσης  
Σε Αθήνα – Καβάλα – Κομοτηνή και Ξάνθη οι δίκες
Την υπόθεση έχουν επιληφθεί πολλοί εισαγγελείς και γι αυτό το λόγο υπάρχει μια διαφοροποίηση ως προς την τοπική αρμοδιότητα, απ’ την οποία καθορίζεται ο τόπος της δίκης και επαφίεται στην κρίση του κάθε εισαγγελέα να εκτιμήσει που προκλήθηκε η βλάβη. Έτσι άλλες δίκες πρόκειται να γίνουν στην Αθήνα, άλλες στην Καβάλα (επίσης μέσα στον Δεκέμβριο), άλλες στην Κομοτηνή (5 – 6 Φεβρουαρίου) και κάποιες στην Ξάνθη. Να σημειώσουμε επίσης ότι μέσα στο Δεκέμβριο επίσης θα εκδικαστούν από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής οι προσφυγές των συνταξιούχων εναντίον του διευθυντή του ΙΚΑ Ξάνθης, προσβάλλοντας την πράξη να ακυρώσει τα ένσημα τους. Αυτό αφορά το διοικητικό μέρος και όχι το ποινικό.  
«Για τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα» κάνουν λόγο τρεις δικηγόροι της Ξάνθης
Οι πολύ γνωστοί δικηγόροι της Ξάνθης κύριοι: Στέργιος Γιαλάογλου, Γιώργος Χουλιάρας, και Σπύρος Γκάνιας έχουν αναλάβει την υπεράσπιση πολλών συνταξιούχων (Πολλές υποθέσεις έχουν ανατεθεί και σε δικηγόρους των Αθηνών) Και οι τρεις κάνουν λόγο για ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που έχει ανακύψει στην κοινωνία της Ξάνθης απ’ την υπόθεση αυτή καθώς σε 130 οικογένειες (σε αρκετές εκ των οποίων ήταν δύο συνταξιούχοι) έχει διακοπεί η σύνταξή τους και επιπλέον καλούνται να γυρίσουν πίσω τα χρήματα που έχουν πάρει απ’ τις συντάξεις τους. Όπως σημειώνουν επίσης, οι συνταξιούχοι αυτοί βρίσκονται σε μια τέτοια ηλικία που δεν μπορούν ούτε να βρουν νέα δουλειά αλλά ούτε να επιστρέψουν στην παλιά δουλειά τους και αντιμετωπίζουν οξύ οικονομικό πρόβλημα.  
Το ΙΚΑ δεν ήλεγξε τότε τα δικαιολογητικά τους;
Σοβαρά ερωτηματικά εγείρονται αναφορικά και με τους ελέγχους που διενεργούσε το ΙΚΑ τα προηγούμενα χρόνια καθώς όπως είναι γνωστό για να γίνει αποδεκτό το αίτημα του υποψήφιου συνταξιούχου περνάει περίπου ένας χρόνος μέσα στον οποίο υποτίθεται ότι γίνονται όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι των δικαιολογητικών πριν εγκριθεί το αίτημα. Για να συμβεί λοιπόν αυτό που συνέβη και διαπιστώθηκε τώρα σημαίνει ότι γινόταν πλημμελής έλεγχος και αυτό βαρύνει με ευθύνες το Ίδρυμα.. Αποτελεί επίσης ένα επιχείρημα υπέρ των κατηγορούμενων.  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…