Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Προληπτική ιατρική για γυναίκες στο Δροσερό

Προληπτική ιατρική για γυναίκες στο Δροσερό

0
kiniti_monada-empros

Τριήμερο γυναικολογικών εξετάσεων από την Κινητή μονάδα της 4ης ΥΠΕ της ΑΜΘ. Θα εξεταστούν 180 γυναίκες

«Κοινωνικοοικονομικά και όχι υγειονομικά τα προβλήματα του Δροσερού», λέει η συντονίστρια του Ιατροκοινωνικού Κέντρου Χατζηκωνσταντινίδου Σουμέλα

180 συνολικά γυναίκες του Δροσερού πρόκειται να υποβληθούν σε γυναικολογικές και αιματολογικές εξετάσεις το τριήμερο 26 – 27 – 28 Νοεμβρίου από το επιστημονικό προσωπικό της κινητής ιατρικής Μονάδας της 4ης ΥΠΕ ΑΜΘ που βρίσκεται στο Δροσερό μετά από αίτημα του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης του δήμου Ξάνθης και του Ιατροκοινωνικού Κέντρου Δροσερού.
Σε 60 γυναίκες καθημερινά γίνεται από τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό της Μονάδας (9 άτομα συνολικά), pap test, μέτρηση οστικής πυκνότητας και γενικές αίματος, μέτρηση πίεσης και καρδιογραφήματα αν ο γιατρός κρίνει ότι χρειάζεται. Η ανταπόκριση και η προσέλευση των γυναικών ήταν πολύ θετική και εξαιτίας της προεργασίας με παραπεμπτικά που είχε γίνει από το Ιατροκοινωνικό Κέντρο η ροή ήταν ομαλή και συγκροτημένη.  
Άμεση ανταπόκριση της 4ης ΥΠΕ στο αίτημα του ΚΚΠΑ
Ο κ. Ναλμπάντης Κυριάκος υπεύθυνος της κινητής ιατρικής ομάδας της 4ης ΥΠΕ ΑΜΘ επισημαίνει: «Μετά από αίτημα του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης του δήμου Ξάνθης και του Ιατροκοινωνικού Κέντρου του Δήμου Ξάνθης ήρθαμε εδώ στην περιοχή του Δροσερού και θα είμαστε 3 ημέρες για να κάνουμε εξετάσεις τις γυναίκες του Δροσερού». Ο αντιδήμαρχος του ΚΚΠΑ κ. Γιώργος Παπασταματίου ευχαρίστησε τον Διοικητή της 4ης ΥΠΕ κ. Θρασύβουλο Βεντούρη για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα του Κέντρου: «Αισθάνομαι χαρά και ικανοποίηση που έγινε αμέσως αποδεκτό το αίτημα που υποβάλλαμε προς την 4η ΥΠΕ μέσα από το πρόγραμμα «Προστασία» για να ‘ρθει η κινητή μονάδα που διαθέτει η ΥΠΕ ώστε να βοηθήσει σε γυναικολογικές εξετάσεις στις γυναίκες του οικισμού. Με ιδιαίτερη χαρά βλέπω ότι ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ κ. Θρασύβουλος Βεντούρης ικανοποίησε το αίτημά μας, τον ευχαριστούμε θερμά και ελπίζουμε να τον βρούμε συμπαραστάτη και σ’ άλλο αίτημά μας το οποίο θα προγραμματίσουμε για τον επόμενο χρόνο. Να σημειώσουμε ότι η στελέχωση με επιστημονικό προσωπικό της κινητής Μονάδας έγινε από το νοσοκομείο Ξάνθης και το ΙΑΚ ανέλαβε τον συντονισμό της δράσης.

Το κάνω για την υγεία μου…
Μπορεί ν’ ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και να έχουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα αφού οι περισσότεροι διαβιούν με τα επιδόματα των 180 – 200 ευρώ το δίμηνο, ή από μαύρη εργασία… Μπορεί η μεσογειακή διατροφή και η άσκηση ως τρόποι διατήρησης της καλής υγείας να μην τηρούνται αφού υπάρχουν οικογένειες που ψάχνουν το καθημερινό τους φαγητό στα σκουπίδια όμως η θετική ανταπόκριση των γυναικών σε προληπτικές γυναικολογικές εξετάσεις είναι ένα ευοίωνο σημάδι ότι κερδίζει έδαφος η πρόληψη ως πρακτική της καλής υγείας και της μακροβιότητας ενάντια σε οποιαδήποτε προκατάληψη. Η κα Κιαζόμογλου Σαπιέ 55 χρονών που γέννησε 6 παιδιά το επιβεβαιώνει: «Έχω κάνει τρεις φορές (εννοεί pap test. Μια αφορά εδώ και δυο φορές στο νοσοκομείο. Τώρα θα κάνω για τέταρτη φορά. Το κάνω για την υγεία μου, για να είμαι σίγουρη ότι δεν έχω καμιά αρρώστια στην μήτρα…». Η κα Αχμέτογλου Ζεϊνέπ 66 χρονών περίμενε υπομονετικά τη σειρά της παρέα με την κα Σιακίρογλου Σαμπριέ για να κάνει το πρώτο της test pap αλλά και άλλες εξετάσεις: «Έκανα 4 παιδιά αλλά δεν έτυχε άλλη φορά να κάνω…είναι πολύ καλό αυτό, να προλάβουμε κάτι αν έχουμε…». «Εγώ έκανα πριν 3 χρόνια που ήρθαν και πάλι αυτοί οι γιατροί …», λέει η κα Σαμπριέ.  
Κοινωνικοοικονομικά και όχι υγειονομικά τα προβλήματα του Δροσερού
«Τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτές οι ομάδες είναι τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις, η στάση και οι αντιλήψεις του υπόλοιπου πληθυσμού. Σε κάποιες ηλικίες όπως για παράδειγμα 30 – 40 ετών εμφανίζονται κάποιες ασθένειες που δεν συναντώνται σ’ άλλες ομάδες πληθυσμού και αυτό οφείλεται στην κακή διατροφή. Ο πληθυσμός του Δροσερού ανήκει στις ευπαθείς ομάδες οι οποίες και λόγω της κρίσης αντιμετωπίζουν ολοένα και μεγαλύτερο φάσμα προβλημάτων κυρίως οικονομικά. Έχουν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο έτσι δεν υπάρχουν εργασιακές ευκαιρίες κι αυτές που υπάρχουν είναι μαύρη εργασία στο 99%. Δεν υπάρχει πρόληψη, απευθύνονται μόνο για θεραπευτικούς λόγους στους γιατρούς», τονίζει η κα Χατζηκωνσταντινίδου Σουμέλα, κοινωνική λειτουργός, συντονίστρια του Ιατροκοινωνικού Κέντρου του Δροσερού. Υπενθυμίζουμε ότι το ΙΑΚ ιδρύθηκε πριν 7 χρόνια και αποτελεί μια δομή υγείας που σε συνεργασία με το νοσοκομείο Ξάνθης διενεργεί εμβολιασμούς αλλά και παρέχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στους κατοίκους του οικισμού.  
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…