Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Παράδειγμα… κραυγαλέων δαπανών ο δήμος Ξάνθης

Παράδειγμα… κραυγαλέων δαπανών ο δήμος Ξάνθης

0
dimarxio_xanthi2-empros

Το Ελεγκτικό Συνέδριο ακύρωσε εντάλματα επιδότησης κατοικίας 23.000 € για υπαλλήλους που δεν τα δικαιούνταν

Στοιχεία-σοκ για την κακοδιαχείριση στους ΟΤΑ περιλαμβάνουν τα πορίσματα του ΕΣ και του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Ανείσπρακτοι φόροι, τρελά δάνεια και διαφθορά το «πακέτο» της καταστροφής    

Ανάμεσα στα παραδείγματα… κραυγαλέων δαπανών περιλαμβάνεται ο δήμος Ξάνθης στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, συνδυαζόμενο με την πρόσφατη έκθεση του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για να καταδειχθεί το μέγεθος της κακοδιαχείρισης στους ΟΤΑ, τη στιγμή που οι δήμοι διαμαρτύρονται για τη διαθεσιμότητα των εργαζομένων και την κατακόρυφη περικοπή των πόρων τους (60%).
Τον περασμένο Μάρτιο το πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου ήταν καταπέλτης για τη διαφθορά των Δήμων. Αποκάλυψε παρανομίες σε προσλήψεις, παράνομη καταβολή αποζημιώσεων σε υπαλλήλους και ειδικούς συνεργάτες, χορήγηση επιδομάτων ευθύνης σε διευθυντές χωρίς προσόντα, επιχορηγήσεις σε φορείς, δαπάνες δημοσίων σχέσεων.
Τα ποσά που σπαταλήθηκαν τα τελευταία χρόνια ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα οι Δήμοι εμφανίζουν χρέη 1,9 δισ. ευρώ από δάνεια αφού μια από τις πληγές των ΟΤΑ αποτελεί ο άκρατος δανεισμός χωρίς αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις. Σύμφωνα με την καταγραφή από το υπουργείο Εσωτερικών στα 1,9 δισ. ευρώ πρέπει να προστεθούν και οφειλές των Δήμων προς τρίτους 1,27 δισ. ευρώ!
Σύμφωνα με τα στοιχεία των δύο εκθέσεων, μη σύννομες δαπάνες, ανείσπρακτοι φόροι, τρελά δάνεια, διαφθορά και ανέλεγκτες προσλήψεις αποτελούν το «πακέτο» της καταστροφής που έφερε τους δήμους σε αυτό το οριακό σημείο, κάνοντας πολλούς από αυτούς σήμερα να πληρώνουν μόνο μισθούς, «παγώνοντας» κάθε άλλη οφειλή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι επιστράφηκαν στους αποστολείς 7.264 εντάλματα πληρωμής που είχαν εκδώσει δήμοι και νομαρχίες και αφορούσαν δαπάνες 77,7 εκατ. ευρώ σε σύνολο 14.947 ενταλμάτων από το σύνολο των δημόσιων υπηρεσιών (ΝΠΔΔ, υπουργεία) που δεν δικαιολογούνταν.  
Εντάλματα πληρωμής σε υπαλλήλους του δήμου Ξάνθης που δεν τα δικαιούνταν!
Ανάμεσα στις κραυγαλέες περιπτώσεις δαπανών από δήμους συγκαταλέγεται και ο δήμος Ξάνθης, όπου δεν εγκρίθηκαν (από το ΕΣ) εντάλματα 23.048 ευρώ για την επιδότηση ανέγερσης κατοικίας σε δύο περιπτώσεις όπου διαπιστώθηκε α) ότι οι σύζυγοι των υπαλλήλων είχαν πλήρη κυριότητα άλλης κατοικίας, και β) ότι οι εργασίες ανέγερσης είχαν ξεκινήσει πριν τον διορισμό των υπαλλήλων!
Ακόμη στην έκθεση επιστράφηκε ένταλμα πληρωμής 15.666 ευρώ που αφορούσε αποδοχές και έξοδα κίνησης 8 υπαλλήλων αορίστου χρόνου, οι οποίοι είχαν μεταφερθεί από Δημοτική Επιχείρηση (ΔΕΠΕΑ) στον Δήμο. Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε παράνομες τις μετατάξεις, αφού οι υπάλληλοι δεν παρείχαν τις υπηρεσίες τους στη ΔΕΠΕΑ μέχρι τις 31-12-2005, και παράλληλα όταν ίσχυσε η διαδικασία μεταφοράς προσωπικού στον Δήμο η ΔΕΠΕΑ ήταν υπό εκκαθάριση. Αντίστοιχες περιπτώσεις καταγράφηκαν στον Δήμο Διδυμοτείχου για ποσό 240.000 ευρώ. Ακόμη, δεν καταβλήθηκε ποσό 6.486 ευρώ σε υπάλληλο για την πρώτη δόση επιδότησης με σκοπό την ανέγερση κατοικίας σε προβληματική περιοχή γιατί από τον έλεγχο προέκυψε ότι η σύζυγος του «δικαιούχου» διέθετε στην ίδια οικοδομή διαμέρισμα 87,49 τ.μ.!  

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κωδικός «Κόσυνθος» στο τεχνικό πρόγραμμα

Εντάχθηκε πρόβλεψη για μελέτες έργων μετά από αίτημα του Σ. Μελισσόπουλου που αποδέχτηκε η…