Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ο κύβος ερρίφθη για τους αορίστου χρόνου…

Ο κύβος ερρίφθη για τους αορίστου χρόνου…

0
dimotikoi_ypalliloi-empros

2.000 απολύσεις μέσα στο 2012 προβλέπει ο νόμος. Η ΠΟΕ – ΟΤΑ απαντά με καταλήψεις σε δημαρχεία

112 αορίστου στο Δήμο Ξάνθης. Σε ετοιμότητα ο σύλλογος δημοτικών υπαλλήλων Ξάνθης

Ο κύβος ερρίφθη για τους 2000 δημοσίους υπαλλήλους αορίστου χρόνου μέσα στο 2012. Είναι πλέον θέμα χρόνου η διαθεσιμότητα – απόλυσή τους αφού ήδη έχει βγει το σχετικό ΦΕΚ μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, την Τετάρτη, Ήδη ενημερώθηκαν οι δήμοι και οι δημόσιες υπηρεσίες ότι εντός των επόμενων δέκα ημερών θα πρέπει να έχουν παραδοθεί στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης από τις διευθύνσεις Προσωπικού των υπηρεσιών οι λίστες με τα ονόματα των 2.000 υπαλλήλων οι οποίοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα εντός του 2012.  
Ζητούν διευθύνσεις και ονόματα…
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει δέσμευση για τις 2.000 απολύσεις έναντι της τρόικας έτσι κατά πάσα πιθανότητα οι δημόσιοι υπάλληλοι από την διαθεσιμότητα θα οδηγηθούν στην απόλυση. Ωστόσο ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης επιμένει ότι οι υπάλληλοι αυτοί δεν θα απολυθούν αλλά θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, όπου παρατηρούνται κενά στο προσωπικό και υπάρχουν άμεσες υπαλληλικές ανάγκες οι οποίες πρέπει να καλυφθούν. Η ΑΔΕΔΥ από την πλευρά της θεωρεί ότι η διαδικασία της διαθεσιμότητας είναι το πρώτο στάδιο για να ξεκινήσουν απολύσεις στο δημόσιο, που σύμφωνα με τους συνδικαλιστές θα είναι περισσότερο μαζικές από όσο κανείς υποψιάζεται… ενώ η ΠΟΕ – ΟΤΑ προσπαθεί με καταλήψεις στα δημαρχεία να «μπλοκάρει» τις λίστες των υπό απόλυση, ενώ παράλληλα επιχειρείται από τους συλλόγους των δημοτικών υπαλλήλων να πάρουν με το μέρος τους το δήμαρχο και το Δημοτικό συμβούλιο ώστε να πάρουν απόφαση μη αποστολής οποιουδήποτε στοιχείου στην κατεύθυνση της απόλυσης συναδέλφων.  
112 αορίστου στο Δήμο Ξάνθης
Με την ψυχή στο στόμα περιμένουν οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου την ερμηνευτική εγκύκλιο καθώς – όπως πληροφορηθήκαμε – υπάρχει μια αλλαγή στο νόμο. Συγκεκριμένα ενώ αρχικά ο νόμος αφορούσε τους υπαλλήλους με οργανικές και προσωποπαγείς θέσεις τώρα το «οργανικές» έχει παραληφθεί. Διευκρινίζουμε ότι η προσωποπαγής θέση είναι θέση που δεν προβλέπονταν στο οργανόγραμμα της υπηρεσίας αλλά δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει κάποιες ανάγκες π.χ. απολυμένοι ΣΕΒΑΘ – ΣΕΠΕΚ. Συνολικά οι αορίστου στο δήμο Ξάνθης που κατέχουν οργανικές και προσωποπαγείς θέσεις είναι 112 ενώ στην Π.Ε. Ξάνθης 25 όμως μένει να διευκρινιστεί αν θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μόνο αυτοί που κατέχουν εκτός από προσωποπαγείς και οργανικές θέσεις.    
Σε ετοιμότητα ο σύλλογος δημοτικών υπαλλήλων Ξάνθης
Νέες κινητοποιήσεις ετοιμάζει ο σύλλογος δημοτικών υπαλλήλων Ξάνθης συμπεριλαβαίνοντας και τους δημοτικούς υπαλλήλους όλων των δήμων του νομού. Όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος κ. Δημήτρης Γαλανόπουλος βρίσκονται σε αναμονή μέχρι να πάρουν την εγκύκλιο και την ερμηνευτική και κατόπιν να σχεδιάσουν την μορφή των κινητοποιήσεων σε συσχέτιση πάντα με την ΠΟΕ – ΟΤΑ. Παρά το γεγονός ότι σε πολλούς δήμους οι υπάλληλοι έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις των δημαρχείων στο δήμο Ξάνθης αλλά και τους υπόλοιπους δήμους του νομού δεν έχει γίνει αυτό Ο κ. Γαλανόπουλος επισημαίνει ότι είναι προσχηματικό να ζητά το υπουργείο από τις Διευθύνσεις Προσωπικού τα στοιχεία των υπαλλήλων αορίστου χρόνου τονίζοντας ότι έχουν γίνει δύο απογραφές και ότι αυτά είναι γνωστά στο υπουργείο: «Δεν ωφελεί η κατάληψη στα Δημαρχεία. Αυτό που θα επιδιώξουμε είναι να ‘ ρθουμε σε επαφή με τη δημοτική αρχή και την αντιπολίτευση ώστε να πάρουν αποφάσεις τα δημοτικά συμβούλια και να γίνει ότι είναι δυνατόν ώστε να αποφευχθούν οι απολύσεις. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες καθώς υπάρχει νόμος και μπορεί οι δημοτικοί σύμβουλοι να κατηγορηθούν για παράβαση καθήκοντος αλλά θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να προστατεύσουμε τους συναδέλφους μας».  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …