Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η πίστη δεν έχει σύνορα…

Η πίστη δεν έχει σύνορα…

0

Συμπολίτης μας ανακαίνισε και έκανε δωρεές σε εκκλησιαστικά σκεύη και άμφια σε δύο εκκλησιές στα χωριά Κλίμενς και Χισάρ της Βουλγαρίας

Η προσφορά του έτυχε αναγνώρισης και από το δήμο του Κάρλοβο που τον τίμησαν στις 21 Σεπτεμβρίου 2011.


Αντί για εκκλησιά είχαν ένα ερείπιο…
Η σχέση του με του ς κατοίκους του χωριού Κλίμενς ξεκίνησε από ένα τυχαίο γεγονός όμως …δέθηκε με θρησκευτικούς δεσμούς! Πήγε με τη σύζυγο του για φυσιοθεραπείες στη Βουλγαρία μετά από ένα ατύχημα που είχε στο πόδι του και είδε από κοντά την μισογκρεμισμένη εκκλησία που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό. Όπως μας διηγείται για σκεπή είχε ένα νάιλον…αφού τα κεραμίδια στοίχιζαν 6.000 λέβα (3.000 ευρώ) και οι κάτοικοι της ενορίας είναι φτωχοί και δεν είχαν να διαθέσουν. Δισκοπότηρο δεν είχε στην Αγία Τράπεζα , εξαπτέρυγα, άμβωνα, αρτοφόρια προσκυνητάρια…έλειπαν όλα…κατάλοιπα του κομμουνιστικού παρελθόντος της Βουλγαρίας τότε που οι κάτοικοι αναγκάζονταν να υποταχθούν στις καθεστωτικές ιδέες του αθεϊσμού, ενώ μέσα τους οι περισσότεροι ήταν …κρυπτοχριστιανοί!  
Την έκανε καινούργια…
Ο συμπολίτης μας είδε τα χάλια της εκκλησιάς είδε και τον παπά με ένα τριμμένο ράσο αφού ο μισθός του από το κράτος είναι 50 λέβα παρότι καθηγητής θεολογίας και σπάραξε η καρδιά του. Ο ίδιος και η οικογένειά του άνθρωποι βαθιά θεοσεβούμενοι έχοντας γαλουχηθεί με τη θέρμη της πίστης από την μάνα τους, που εν έτει 1939 έκανε 40 μέρες ταξίδι… για να βαφτίσει την μεγάλη του αδελφή στην Μεγαλόχαρη της Τήνου που το’ χε τάμα γιατί έχασε δυο παιδιά…και έχοντας ήδη στο ενεργητικό τους μια άλλη σημαντική δωρεά στην Παναγία την Εικοσοιφίνισσα από την αδελφή του που πλέον δεν βρίσκεται στη ζωή αποφάσισε να φτιάξει την εκκλησία του Κλίμενς. Έτσι σιγά – σιγά άρχισε ανακαίνιση της και με τα χρήματά του η αγορά των αμφίων και των ιερών σκευών. Παράλληλα έκανε και δωρεά ενός αρτοφορέα στην εκκλησία του Χισάρ ενός χωριού κοντά στο Κλίμενς. Μάλιστα σκοπεύει τα Χριστούγεννα να πάει με την οικογένεια και την παρέα του να λειτουργηθούν στην εκκλησιά του Κλίμενς …στην δική του εκκλησιά που με τις δωρεές του λάμπει ολοκαίνουργη όπως λάμπει το πρόσωπο του παπά και των φτωχών κατοίκων του Κλιμενς.
Η προσφορά του έτυχε αναγνώρισης και από το δήμο του Κάρλοβο που τον τίμησαν στις 21 Σεπτεμβρίου 2011.    
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανοίγει από ώρα σε ώρα το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους – Ποιοι θα πρέπει να κάνουν τροπ…