Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Ναι» στη στάση πληρωμών, «όχι» στις απεργίες από τις ΟΕΒΕ της ΑΜΘ

«Ναι» στη στάση πληρωμών, «όχι» στις απεργίες από τις ΟΕΒΕ της ΑΜΘ

0
louketo_katastima-empros

Αναφορά με προτάσεις και διεκδικήσεις στη Γ.Σ. της ΓΕΣΒΕΕ

Ζητούν «πάγωμα» ακόμη και διαγραφή χρεών από τον ΟΑΕΕ και χτυπούν συναγερμό για τον αθέμιτο ανταγωνισμό του παρεμπορίου που «ματώνει» τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας    

Με τη ρήση του Θουκυδίδη «ο ισχυρός προχωρά όσο του επιτρέπει η ισχύς του και ο αδύναμος υποχωρεί όσο του επιβάλλει η αδυναμία του» ‘χρωμάτισαν’ την παρέμβασή τους οι ΟΕΒΕ της ΑΜΘ στην Γενική Συνέλευση της ΓΕΣΒΕΕ, που πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο,, προκειμένου να τονίζουν τη δυναμική των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που όμως έχει εξασθενίσει στη σημερινή εποχή της κρίσης. «Τι συμβαίνει στην πράξη; Μεταχειρίζονται εμάς τους μικρομεσαίους άδικα κι επιθετικά και τους μεγάλους «με το γάντι». Δύο μέτρα και δύο σταθμά: νόμοι και διατάξεις που εξοντώνουν εμάς, νόμοι και διατάξεις που τα δίνουν όλα στους άλλους», αναφέρουν στην κοινή τους επιστολή και επισημαίνουν ότι παρά τις αναρίθμητες επιστολές και προτάσεις της ΓΕΣΒΕΕ από την αρχή της μνημονιακής πολιτικής δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από καμία από τις κυβερνήσεις που πέρασαν.
Κάνοντας έναν απολογισμό της στάσης των μικρομεσαίων, οι ΟΕΒΕ της ΑΜΘ παραθέτουν: «Το Μάιο του ’11 προειδοποιήσαμε ότι θα είναι «χαριστική βολή στην καρδιά της οικονομίας» η αύξηση του ΦΠΑ, ένα μήνα μετά προειδοποιήσαμε και πάλι ότι θα είναι «χαριστική βολή» το Μεσοπρόθεσμο, τον Αύγουστο του ίδιου έτους χαρακτηρίσαμε «επιλογή αυτοκτονίας» το ΦΠΑ, τον Οκτώβρη του ’11 χαρακτηρίσαμε «καταστροφική» την πρόταση κατάργησης της ΕΓΣΣΕ, τον Φλεβάρη του ’12 μιλήσαμε και πάλι για «καταστροφικά» μέτρα που «γονατίζουν» την οικονομία και την κοινωνία. Αποτέλεσμα…; Είναι προφανές πλέον ότι δε συμμετέχουμε ως κοινωνικοί εταίροι και συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι σε έναν πολιτισμένο, λογικό και σοβαρό διάλογο για το παρόν και το μέλλον της εθνικής μας οικονομίας. Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα έχει τσαλαπατηθεί στην κυριολεξία, και μαζί με όλη την υπόλοιπη κοινωνία ψυχομαχεί».
Απέναντι σε αυτή τη στάση οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι της Περιφέρειάς μας, προτείνουν: «1.   να προσβάλουμε νομικά τα νομοθετήματα που μας ρημάζουν 2. να προβούμε σε δραστικές ενέργειες μαζικού χαρακτήρα όπως η στάση πληρωμών. Εν αρχή, προς τον ΟΑΕΕ. 3. να επεξεργαστούμε και άλλες μορφές αντίδρασης, πέραν των «παραδοσιακών» απεργιών. Ο συνάδελφος Αντώνης Κοσμίδης, αντιπρόσωπος από την Ομοσπονδία της Ξάνθης εισηγείται μία πρόταση για πανελλαδικό συντονισμό δυναμικών διαμαρτυριών ενώπιον τοπικών κρατικών υπηρεσιών και οργάνωση κεντρικής διαδήλωσης με πούλμαν στην Αθήνα. Δίχως να απαιτείται κλείσιμο των επιχειρήσεών μας. Αυτή η πρόταση μας βρίσκει σύμφωνους και καλούμε τη Γενική Συνέλευση να την υιοθετήσει και να την υλοποιήσουμε απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ελλάδα!».
Επίσης, η αναφορά ολοκληρώνεται με ειδικό σημείωμα σχετικά με τις οφειλές προς τον ΟΑΕΕ και το παραεμπόριο. Ως προς το πρώτο, προτείνεται από την ΑΜΘ «όχι απλώς να παγώσει το χρέος τους στον Οργανισμό αλλά και να διαγραφεί μαζί με τα πρόστιμα ως προς το ιατροφαρμακευτικό ποσοστό, για το χρονικό διάστημα που ο ίδιος ο ΟΑΕΕ τους κατέστησε «ανασφάλιστους» ακυρώνοντας το βιβλιάριο υγείας». Αναφορικά με τον αθέμιτο ανταγωνισμό που ενισχύεται μέσω του παραεμπορίου ζητούν «εδώ και τώρα» έλεγχο των συνόρων και ποινικοποίηση κάθε παράνομης εισαγόμενης εμπορικής και επαγγελματικής δραστηριότητας. Το κείμενο καταλήγει:
«Συνοψίζοντας αυτή την τοποθέτηση, λέμε:
-«ναι» στην επιθετική διεκδίκηση των όρων επιβίωσης και ανάκαμψης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας,
-«όχι» στις απεργίες – που είναι αναγκαστικά αποσπασματικές και ως εκ τούτου αναποτελεσματικές,
-«ναι» στη στάση πληρωμών, αρχής γενομένης από τον ΟΑΕΕ,
-«ναι» στη διαγραφή οφειλόμενων ιατροφαρμακευτικών οφειλών για μη δικαιούχους λόγω χρεών,
-«ναι» στην ποινικοποίηση του λαθρεμπορίου και παραεμπορίου,
-και «τέλος» στην ανοχή απέναντι σε πολιτικές εξαφάνισης των μικρομεσαίων βιοπαλαιστών!».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ξεκινά σήμερα η καταβολή των συντάξεων Μαΐου

Ποια επιδόματα θα καταβληθούν μέχρι τις 26 Απριλίου Σήμερα Τετάρτη, 24 Απριλίου το απόγευμ…