Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Αστυνομικά Νέα Αντιφασιστικό «ντου» στη Χρυσή Αυγή

Αντιφασιστικό «ντου» στη Χρυσή Αυγή

0
ntou1-empros

50 περίπου άτομα επιτέθηκαν την Κυριακή το απόγευμα στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης

Φορούσαν μάσκες και κρατούσαν στηλιάρια. Έγραψαν συνθήματα και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές. Πάνω από 10 προσαγωγές, καμία σύλληψη. Κυβέρνηση και αστυνομία κατηγορεί η ΧΑ    

Σε εκτέλεση σχεδίου επιμελώς προσχεδιασμένου αποδίδεται η επίθεση αντιεξουσιαστών που σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, όταν 50 περίπου άτομα με αντιασφυξιογόνες μάσκες, βαριοπούλες και στηλιάρια, έκαναν «ντου» στο κτίριο, όπου στεγάζονται, γράφοντας αντιφασιστικά συνθήματα στους τοίχους και κάνοντας «καλοκαιρινό» το χώρο, όπου πρόσφατα εγκαταστάθηκε η τοπική οργάνωση.  
Τα έσπασαν όλα σε 10 λεπτά
Η επίθεση σημειώθηκε περίπου στις 5 το απόγευμα. Η ομάδα των αντιεξουσιαστών συγκεντρώθηκε διακριτικά στο πάρκο του διοικητηρίου και στη συνέχεια «κατέβηκε» στην 28ης Οκτωβρίου, όπου βρίσκονται τα γραφεία της Χ.Α. Με συντονισμένες και αστραπιαίες κινήσεις απέκλεισαν τις δύο πλευρές της οδού Τσιμισκή, σηκώνοντας και τοποθετώντας κάθετα παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Παραίνεσαν τους περαστικούς να μην στέκονται κάτω από το κτίριο, για να μην τραυματιστούν από τα τζάμια και στη συνέχεια κάποιοι εισέβαλαν στο κτίριο και ανέβηκαν στον τρίτο όροφο, όπου βρίσκονται τα γραφεία της τοπικής οργάνωσης. Παραβίασαν την πόρτα, έσπασαν γραφεία, ντουλάπια, καρέκλες μεσοτοιχίες και είδη υγιεινής, έγραψαν αντιφασιστικά συνθήματα (και στα γραφεία και στην είσοδο), έβαψαν την πινακίδα του κόμματος και πήραν τα κράνη τους. Όσοι βρισκόταν από κάτω παρατάχθηκαν σε θέση περιφρούρησης και ακολούθως όλοι μαζί κατευθύνθηκαν στην κεντρική πλατεία για να χαθούν προς διάφορες κατευθύνσεις. Η αστυνομία κάνει λόγο για 30 άτομα, αλλά σύμφωνα με τις μαρτυρίες από αυτόπτες ήταν αρκετά περισσότερα. Σύμφωνα μάλιστα με τους αυτόπτες μάρτυρες ο θόρυβος σε όλη τη γειτονιά ήταν εκκωφαντικός από τα σπασίματα, με δεδομένο μάλιστα ότι επρόκειτο για ένα ήσυχο κυριακάτικο απόγευμα. Η επίθεση δεν κράτησε περισσότερο από 10 λεπτά.  
Πάνω από 10 προσαγωγές, χωρίς καμία σύλληψη
Η αστυνομία έφτασε με δυνάμεις της ομάδας ΔΙΑΣ αρχικά και μετά με ΜΑΤ, ενώ στο χώρο προσήλθαν αμέσως μετά και μέλη της Χρυσής Αυγής, τα οποία καθάριζαν την είσοδο και τα γραφεία τους μέχρι αργά το βράδυ. Στο σημείο βρέθηκαν και άτομα του εγκληματολογικού, που συνέλεξαν αποτυπώματα από τα παράθυρα των γραφείων.
Τι ίδιο βράδυ σημειώθηκαν περισσότερες από 10 προσαγωγές, αλλά δε βρέθηκαν ενοχοποιητικά στοιχεία ή οποιαδήποτε σχέση εμπλοκής με την υπόθεση και οι προσαχθέντες αφέθηκαν, χωρίς να υπάρξει καμία σύλληψη.
Τα στελέχη της Χρυσής Αυγής κατέθεσαν μήνυση κατ’ αγνώστων. Την επόμενη ημέρα, η τοπική οργάνωση με ανακοίνωσή της, επιτίθεται για το συμβάν στην κυβέρνηση Σαμαρά που επιτρέπει αυτές τις δράσεις, ενώ αφήνει αιχμές και για την αστυνομία που τους αφήνει ασύλληπτους.
Τις έρευνες συνεχίζει η αστυνομία.  
Δημιουργούνται συνθήκες πόλωσης και φόβος βεντέτας
Προφανώς οι αντιεξουσιαστές εκμεταλλεύτηκαν κάθε θετική συγκυρία. Συνέδεσαν την επίθεση με το Πολυτεχνείο, χωρίς να προκαλέσουν επεισόδια κατά τη διεξαγωγή της πορείας την προηγούμενη ημέρα, ενώ έδρασαν γνωρίζοντας ότι την ίδια στιγμή μέρος των αστυνομικών δυνάμεων ήταν απασχολημένο στο γήπεδο των Πηγαδίων, λόγω της διεξαγωγής του ποδοσφαιρικού αγώνα. Στα γραφεία της Χ.Α. δεν βρισκόταν κανείς, αφού τις Κυριακές παραμένουν κλειστά. Ανάλογη επίθεση σημειώθηκε την ίδια ημέρα και στο Αγρίνιο, όπου ακολούθησε συμπλοκή κατά την τελετή των εγκαινίων των γραφείων της Χ.Α. Επιθέσεις σε γραφεία του κόμματος σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες και σε άλλες πόλεις από τους αντιφασίστες.
Το συμβάν πάντως, αναμφίβολα προβληματίζει, αφού δείχνει ότι συνεχώς «ερεθίζεται» η πόλωση μεταξύ των αντιεξουσιαστών με τη Χρυσή Αυγή και κάνει συνειρμούς για ενδεχόμενες ενέργειες αντιποίνων, βάζοντας γερά θεμέλια σε ένα φαύλο κύκλο βίας και αποσπώντας από τα κρίσιμα ζητήματα των καιρών.    
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αστυνομικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Για 67 περιπτώσεις κλοπών μετασχηματιστών ΔΕΔΔΗΕ κατηγορούνται οι τέσσερις συλληφθέντες

Εντοπίστηκαν επ’ αυτοφώρω την προηγούμενη εβδομάδα να κλέβουν, ενώ από την κατοχή τους κατ…