Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Μπλόκο» στις απολύσεις με καταλήψεις

«Μπλόκο» στις απολύσεις με καταλήψεις

0
PB130002-empros

Κατάληψη του Δημαρχείου από το σύλλογο Δημοτικών υπαλλήλων Ξάνθης.
Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο

15 απολύσεις εδώ και τώρα στο δήμο. Ζευγάρι με τρία παιδιά πάει για απόλυση…

Κλειδαριά στη Διεύθυνση Προσωπικού του Δήμου Ξάνθης έβαλε ο σύλλογος δημοτικών υπάλληλων Ξάνθης, την Τρίτη 13 Νοεμβρίου το πρωί, σε μια προσπάθεια – κατά πολλούς απέλπιδα – να αναβάλλουν την αποστολή των στοιχείων των υπαλλήλων αορίστου χρόνου προς το υπουργείο ( τους ζήτησε με εγκύκλιό του εντός 10 ημερών να τα υποβάλλουν), παρεμποδίζοντας έτσι την απόλυσή τους.  
Κατάληψη του δημαρχείου και του γραφείου του υπουργού Εσωτερικών στην Κομοτηνή
Παράλληλα με απόφασή του ο σύλλογος της Ξάνθης προβαίνει σε κατάληψη του δημαρχείου Ξάνθης σήμερα, ενώ παράλληλα συμμετέχει με εκπροσώπους του στην κατάληψη του γραφείου του υπουργού Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη όπως έχουν αποφασίσει όλοι οι σύλλογοι υπαλλήλων στους ΟΤΑ της περιφέρειας. Στο μεταξύ το Δ.Σ. του συλλόγου είχε συνάντηση με το δήμαρχο Ξάνθης κ. Μιχάλη Στυλιανίδη χθες το μεσημέρι. Ο πρόεδρος και τα μέλη του συλλόγου ζήτησαν τη στήριξη του δημάρχου και του Δημοτικού συμβουλίου στον αγώνα του να προστατεύσουν τους συναδέλφους τους. Ο δήμαρχος χαρακτήρισε δίκαια τα αιτήματα των δημοτικών υπαλλήλων και μετά από λίγο ανακοινώθηκε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για σήμερα το μεσημέρι προκειμένου να συζητηθεί το θέμα και να εκδοθεί ψήφισμα στήριξης των εργαζομένων: «Ζητήσαμε στήριξη από το δήμαρχο Ξάνθης και το δημοτικό συμβούλιο. Ο δήμαρχος δήλωσε ότι είναι στο πλευρό μας και ότι δεν είναι υπέρ των απολύσεων όμως αυτό το θέμα τον ξεπερνάει. Είναι κατανοητό ότι δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν για πολύ καρό από την Διεύθυνση Προσωπικού αν δεν στείλουν τα στοιχεία. Η απόφαση είναι ειλημμένη. Οι απολύσεις θα γίνουν και το μεγαλύτερο κομμάτι πέφτει στους υπαλλήλους των δήμων. Δεν μας μένει τίποτε άλλο παρά αγώνας…», τονίζει ο πρόεδρο του συλλόγου δημοτικών υπαλλήλων Ξάνθη κ. Δημήτρης Γαλανόπουλος.  
Σε πρώτη φάση απολύονται 15 από το δήμο Ξάνθης
Σύμφωνα με πληροφορίες μας από τους 112 αορίστου χρόνου που εργάζονται στο δήμο Ξάνθης αυτοί που αντιμετωπίζουν σε πρώτη φάση την απόλυση είναι 15 εργαζόμενοι κατηγορίας ΔΕ και ειδικότητας Διοικητικού – Λογιστικού με σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ). Σύμφωνα με πληροφορίες μας στους άλλους δήμους του νομού δεν υπάρχουν εργαζόμενοι προς απόλυση. Σε στάση εργασίας ήταν χθες οι υπάλληλοι και στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης καθώς κι εκεί υπάρχουν 15 – 20 υπάλληλοι που πληρούν τα κριτήρια για να …φύγουν! Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες μας στις …προγραφές για απόλυση υπάρχει περίπτωση ζευγαριού που εργάζεται σε δύο διαφορετικές υπηρεσίες και έχει τρία παιδιά!
Φεύγουν 114 υπάλληλοι από την Αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης
Όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κ. Γιώργος Πετράκης στους 12 νομούς της Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης πρόκειται να απολυθούν 112 εργαζόμενοι οι περισσότεροι από την Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες του στην Ξάνθη είναι μόνο μια περίπτωση: «Κι αυτή είναι μόνο η αρχή…Το μεγάλο τσεκούρωμα θα γίνει το 2013 που θα γίνουν 5.000 απολύσεις Θα κινδυνεύσουν οικογένειες. Θα επιβάλλουν τον προϊστάμενο να υποδεικνύει ποιος θα απολυθεί, Θα γίνει σκοτωμός…», τονίζει ο κ. Πετράκης.    
Μηνύματα στήριξης
Την έντονη διαμαρτυρία της καθώς και την πλήρη αντίθεσή της εκφράζει η Ένωση Περιφερειών ( ΕΝ.Π.Ε). στην επιχειρούμενη μείωση του προσωπικού των Περιφερειών μέσω των απολύσεων Υπαλλήλων (ΔΕ ΙΔΑΧ) που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας θεωρεί ότι οι οριζόντιες περικοπές δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν στις Περιφέρειες, όπου όχι μόνο δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, αλλά αντίθετα παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις προσωπικού σε ζωτικής σημασίας υπηρεσίες για την καθημερινότητα του πολίτη.
Να μην εφαρμόσουν οι δήμοι την απόφαση για τις απολύσεις υποστηρίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ξάνθης με τους επικεφαλής τους δημοτικούς συμβούλους Ξάνθης – Αβδήρων κυρίων Κολλάρο και Νεοφυτίδη αντίστοιχα. Καλεί τους εργαζόμενους και κάθε νέο και γυναίκα να διατρανώσουν ότι:
-Δεν θα επιτρέψουν να εφαρμόσουν οι δήμοι και οι περιφέρειες την απόφαση της κυβέρνησης.
-Είναι αντιεργατικό και φιλομονοπωλιακό μέτρο η αποστολή ονομαστικών καταλόγων των εργαζομένων γιατί αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την κατάργηση των οργανικών θέσεων, διαθεσιμότητα των υπαλλήλων και τελικώς την απόλυσή τους.  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την Πέμπτη θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ξάνθης

Αναλυτικά τα θέματα που θα συζητηθούν Την Πέμπτη 25 Απριλίου θα διεξαχθούν οι συνεδριάσεις…