Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Πλιάτσικο» στους μετασχηματιστές της ΔΕΗ

«Πλιάτσικο» στους μετασχηματιστές της ΔΕΗ

0
kolones_dei1-empros

Δυο συμμορίες δρουν στα χωριά του κάμπου. Κλέβουν τον χαλκό… «Βάζουν μέσα τη ΔΕΗ με 5.000 ευρώ ανά μετασχηματιστή

Στα ίχνη τους η αστυνομία. Έκκληση του διευθυντή της ΔΕΗ προς τους αγρότες να ειδοποιήσουν άμεσα αν δουν ύποπτες κινήσεις

«Πάρτι» με τους μετασχηματιστές της ΔΕΗ κάνουν δυο τουλάχιστον συμμορίες που δρουν στην Ξάνθη το τελευταίο διάστημα και δεν έχουν αφήσει …μετασχηματιστή για μετασχηματιστή που να μη έχουν ξηλώσει από τις κολώνες της ΔΕΗ κυρίως στα χωριά του κάμπου. Ενδεικτικό είναι ότι συχνότατες είναι οι αναφορές σε δελτία Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης. Το φαινόμενο δεν είναι μόνο τοπικό αλλά υπάρχει έξαρση κλοπής του χαλκού από τους μετασχηματιστές της ΔΕΗ σ’ όλη τη χώρα καθώς η αξία του (χαλκού) παρουσιάζει αύξηση.  
«Πλιάτσικο» στις κολώνες της ΔΕΗ
Σε έξαρση βρίσκεται το «πλιάτσικο» με μετασχηματιστές που βρίσκονται πάνω σε κολώνες της ΔΕΗ, κυρίως στην ανατολική πλευρά του νομού δηλαδή τα χωριά Μαγικό, Μάντρα, Κουτσό, Συδινή, Σέλινο. Όπως μας πληροφορεί ο διευθυντής της ΔΕΗ κ. Βασίλης Σαρρής ιδιαίτερα αυτή την εποχή που δεν υπάρχουν εντατικές αγροτικές εργασίες και τα χωράφια είναι άδεια, οι συμμορίες δρουν σχεδόν ανενόχλητες. Για το λόγο αυτό κάνει έκκληση στους αγρότες αν εντοπίσουν άτομα άγνωστα να περιφέρονται στα χωράφια να ειδοποιήσουν άμεσα είτε την αστυνομία είτε να πάρουν τηλέφωνο στη ΔΕΗ και να γνωστοποιήσουν το γεγονός: «Γίνεται μεγάλη ζημιά στη ΔΕΗ που φτάνει τα 5.000 ευρώ για κάθε μετασχηματιστή που κλέβουν τον χαλκό. Όλο αυτό μετακυλίεται στον καταναλωτή με την αύξηση της κιλοβατώρας στα τιμολόγια. Γι αυτό είναι πολύ ουσιαστικό και αποτελεσματικό για των εντοπισμό των δραστών, να επαγρυπνούν οι αγρότες και να μας ειδοποιήσουν άμεσα αν διαπιστώσουν ύποπτες κινήσεις στα χωράφια από άτομα άγνωστα που κάνουν διερεύνηση κυρίως νυχτερινές ώρες», τονίζει ο κ. Σαρρής.  
Κερδίζουν 400 ευρώ ανά μετασχηματιστή
Να σημειώσουμε ότι ο μετασχηματιστής χρησιμεύει στην μετατροπή της τάσης από μέση (20.000 Volt) σε χαμηλή (400 Volt) ώστε να καταστεί δυνατή η χρήση για οικιακή κατανάλωση. Ο χαλκός που χρησιμοποιείται για την μετατροπή αυτή βρίσκεται στα καλώδια. Οι διαρρήκτες που συνήθως είναι περισσότεροι από δύο καθώς είναι αδύνατο να ξηλωθεί ο μετασχηματιστής από ένα άτομο,   ξηλώνουν τους μετασχηματιστές και κατόπιν αφαιρούν το χαλκό. Για κάθε 100 κιλά χαλκό που έχει κάθε μετασχηματιστής πουλώντας τον κερδίζουν 400 ευρώ. Ερωτηματικό παραμένει βέβαια το που και πως διαθέτουν το χαλκό και αν υπάρχει συνεργασία με εταιρείες που τον αγοράζουν γνωρίζοντας ότι είναι προϊόν κλοπής και αυτές γίνονται κλεπταποδόχοι. Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι οι ποσότητες χαλκού πωλούνται είτε στη Βουλγαρία είτε στην Τουρκία είτε προωθούνται προς το εσωτερικό της χώρας μέσω Θεσσαλονίκης. Ίδιες πληγές αναφέρουν ότι η αστυνομική διεύθυνση Ξάνθης είναι στα ίχνη τους και είναι θέμα χρόνου να εξαρθρωθούν.  
Η ΔΕΗ κατεβάζει τον διακόπτη σ’ αυτούς που δεν πληρώνουν
«Άπειρες» όπως τις απαρίθμησε ο κ. Σαρρής, είναι οι περιπτώσεις που η ΔΕΗ Ξάνθης κόβει το ρεύμα σε συμπολίτες μας οι οποίοι δεν πλήρωσαν τον λογαριασμό της ΔΕΗ είτε εξαιτίας του φουσκωμένου λογαριασμού από την κατανάλωση ρεύματος είτε εξαιτίας του γνωστού «χαρατσιού». Να σημειώσουμε ότι από φέτος οι πολίτες έχουν την ευχέρεια να απευθυνθούν στην Εφορία και να κάνουν το διαχωρισμό του λογαριασμού από το χαράτσι αλλά και τον διακανονισμό τους χρέους τους. Και ενώ πέρυσι δεν έκοβαν το ρεύμα για το χαράτσι φέτος το κόβουν γιατί έχει δοθεί από το υπουργείο αυτή ή δυνατότητα και η ΔΕΗ θέλει να ωθήσει τους καταναλωτές στην Εφορία για διακανονισμό των χρεών τους ώστε ν’ απεγκλωβιστεί απ’ αυτόν τον φόρο που της επέβαλλαν να μαζεύει.  

Από την 1η Νοεμβρίου το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ
To νυχτερινό τιμολόγιο οικιακού ρεύματος με το τμηματικό ωράριο θα ισχύσει και φέτος, όπως κάθε χρόνο, από 1ης Νοεμβρίου 2012 ως και την 30ή Απριλίου 2013, όπως ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ.
Ειδικότερα, το νέο τμηματικό ωράριο με τις μειωμένες τιμές:
Για τους πελάτες που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας και των διασυνδεδεμένων νησιών θα ισχύει από ώρα 15.00 – 17.00 και 02.00 – 08.00.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …