Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Γόρδιος δεσμός» το επίδομα θέρμανσης

«Γόρδιος δεσμός» το επίδομα θέρμανσης

0
petrelaio_thermansis3-empros

Μόνο ηλεκτρονικά οι αιτήσεις στην διεύθυνση www.gsis.gr

Εισοδηματικά και περιουσιακά τα κριτήρια. Επίδομα θέρμανσης θα παίρνουν και αυτοί που δεν χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης…

4 εκ. νοικοκυριά σ’ όλη τη χώρα θα πάρουν το επίδομα θέρμανσης! Ήδη η διαδικασία ξεμπλόκαρε και προχθές υπογράφτηκε η υπουργική απόφαση που καθορίζει τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την ένταξη των δικαιούχων στο πρόγραμμα επιστροφής φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης που αγοράστηκε από τον Οκτώβριο.  
Πώς θα πάρετε το επίδομα θέρμανσης
Οι εν δυνάμει δικαιούχοι θα επισκέπτονται την ηλεκτρονική εφαρμογή στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr και επιλέγοντας την εφαρμογή για το επίδομα θέρμανσης θα καταχωρούν τα στοιχεία τους (Προσωπικό Φορολογικό Κωδικό και ΑΦΜ, τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ, τη διεύθυνση της κατοικίας και τα τετραγωνικά της κατοικίας). Όσοι δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση, επειδή το εισόδημά τους ήταν πολύ χαμηλό και άρα δεν είχαν υποχρέωση να το πράξουν σύμφωνα με τον νόμο, θα πρέπει να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά μία υπεύθυνη δήλωση ότι πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο που έχει τεθεί για εξαίρεση υποβολής φορολογικής δήλωσης (εισόδημα κάτω από 6.000 ευρώ αν πρόκειται για μισθωτούς ή συνταξιούχους ή 3.000 ευρώ αν πρόκειται για λοιπούς φορολογουμένους, όπως επαγγελματίες, επιτηδευματίες κ.τ.λ).  
Τι ισχύει για τους ενοίκους πολυκατοικιών
Όπως μας πληροφορεί ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Διαχείρισης Κοινοχρήστων «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ» κ. Κεχαγιόγλου Αθανάσιος, για την επιδότηση των ενοίκων πολυκατοικιών που έχουν αυτονομία θέρμανσης, το επίδομα θα δίνεται για την αγορά του πετρελαίου και όχι για την κατανάλωση. Αυτό σημαίνει ότι επιστροφή θα λάβει κάποιος ανάλογα με τα χιλιοστά του διαμερίσματός του, έστω και αν δεν «ανάψει» καθόλου το καλοριφέρ μέσα στη χειμερινή σεζόν και έχει άλλη πηγή θέρμανσης κι αυτό αποτελεί και το διάτρητο του συστήματος. Να παίρνει δηλαδή κάποιος επίδομα θέρμανσης ουσιαστικά επιστροφή φόρου του πετρελαίου θέρμανσης ενώ δεν καίει πετρέλαιο και αυτός που καίει και δεν πληροί για μικρό ποσό το εισοδηματικά κριτήρια ή έχει μεγαλύτερο διαμέρισμα να μην το παίρνει. Επίσης μια άλλη αδυναμία του συστήματος είναι άτι οι αιτήσεις γίνονται μόνο ηλεκτρονικά και αυτό αποκλείει ένα σημαντικό μέρος τους πληθυσμού κυρίως ηλικιωμένων που δεν έχουν πρόσβαση το διαδίκτυο να κάνουν χρήση αυτού του μέτρου ακόμη και αν είναι δικαιούχοι. Αυτοί είτε πρέπει να απευθυνθούν στα ΚΕΠ ή απλά δεν θα πάρουν το επίδομα όχι γιατί δεν το δικαιούνται αλλά δεν ξέρουν να κάνουν χρήση υπολογιστή!  
Τα κριτήρια
Το κριτήρια είναι εισοδηματικά κριτήρια και περιουσιακά: Αυτά είναι: Άγαμοι με ατομική συνολική αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας έως 150.000 ευρώ και έγγαμοι με συνολική οικογενειακή αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ. Άγαμοι με ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ, έγγαμοι χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 35.000 ευρώ, με 1 παιδί 38.000 ευρώ, με 2 παιδιά 41.000 ευρώ και με 3 παιδιά και άνω ετήσιο εισόδημα 44.000 ευρώ. Το επίδομα θέρμανσης θα χορηγείται αποκλειστικά και μόνο σε όσους πληρούν τα κριτήρια που θα θεσπιστούν και αποδεικνύουν με τιμολόγια την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης.  
Τι πρέπει να κάνει ο διαχειριστής και ο δικαιούχος
Ο διαχειριστής της πολυκατοικίας υποχρεούται να δηλώσει στην ειδική εφαρμογή του συστήματος TAXIS τα χιλιοστά και τα στοιχεία του κάθε ιδιοκτήτη. Μόλις προχωρήσει στην αγορά του πετρελαίου, θα ενημερώσει τους ενοίκους για το ποσό της δαπάνης και στη συνέχεια όσοι ένοικοι είναι δικαιούχοι θα υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση για να τους δοθεί το επίδομα πετρελαίου, που αντιστοιχεί στα χιλιοστά του ακινήτου, είτε αυτοί προχωρήσουν σε χρήση της αυτόνομης θέρμανσης είτε όχι.  
Οι Ζώνες
Για τον υπολογισμό του δικαιώματος της επιστροφής οι διακαιούχοι χωρίζονται σε 4 κατηγορίες ανάλογα με τον τόπο κατοικίας τους:
Στην πρώτη ζώνη (Φλώρινα, Γρεβενά κλπ) θα επιστρέφεται φόρος για συνολική κατανάλωση έως 3.000 λίτρα και το αντίστοιχο ανώτατο ποσό επιστροφής φόρου στα 900 ευρώ. Στη δεύτερη ζώνη (Αρκαδία, Ιωαννίνων, Πέλλας, Έβρου, Σερρών, Ροδόπης , Ξάνθης κ. ά) το όριο κατανάλωσης ορίζεται στα 1900 λίτρα και το ανώτατο ποσό της επιστροφής φόρου στα 576 ευρώ.
Στην τρίτη ζώνη (Αττική, Κέρκυρα, Λευκάδα κλπ) το όριο κατανάλωσης ορίζεται στα 1.200 λίτρα και το ποσό του επιστρεφόμενου φόρου στα 360 ευρώ.
Στην τέταρτη ζώνη (νησιά Αιγαίου, Κρήτη κα) η ανώτατη κατανάλωση ορίζεται στα 700 λίτρα και το μέγιστο ποσό του φόρου που μπορεί να επιστραφεί ορίζεται στα 210 ευρώ.  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …