Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Δει δη χρημάτων» για το έργο της πλατείας

«Δει δη χρημάτων» για το έργο της πλατείας

0
plateia-empros

Σε εκκρεμότητα η παράδοση του έργου της ενοποίησης των πλατειών λόγω διακοπής της ΣΑΤΑ

Το έργο τελείωσε η σύμβαση της αναδόχου εταιρείας διαλύθηκε και απομένει η τελική επιμέτρηση από την τεχνική υπηρεσία
Σε μια μετέωρη κατάσταση παραμένει το μεγάλο έργο της ενοποίησης των πλατειών αφού 4 χρόνια μετά την ανάληψη της αναδόχου εταιρείας (Νάσκος Α.Π.Ε.) και 2 χρόνια μετά την ολοκλήρωση του έργου και τη διάλυση της σύμβασης, το έργο ακόμη δεν έχει παραδοθεί επίσημα στο δήμο Ξάνθης, την ίδια στιγμή που έχει παραληφθεί η διοικητική χρήση του έργου για παράδειγμα: Χρησιμοποιείται χώρος ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων ή γίνονται με απόφαση του Δ.Σ. παραχωρήσεις τμημάτων (θεατράκι, κεντρική πλατεία) για διάφορες εκδηλώσεις. Η παρατεταμένη αυτή καθυστέρηση στην παράδοση του έργου δημιουργεί πολλά ερωτηματικά και έχει τεθεί ως θέμα στο δημοτικό συμβούλιο από την αντιπολίτευση αλλά επίσημη απάντηση δεν δόθηκε ενώ το γεγονός ότι το έργο αυτό βρίσκεται στον κατάλογο των έργων της Διεύθυνσης Τεχνικών που διακόπηκαν μέσα στο 2011 λόγω έλλειψης πιστώσεων (Πεπραγμένα Δ. Ξάνθης 2011 σελ. 6) ενισχύει την υπόνοια ότι κάτι δεν πάει καλά μ’ αυτό τα έργο…  
Τι συμβαίνει με το έργο ενοποίησης πλατειών;
Το «Ε» απευθύνθηκε στην προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης κα Κατερίνα Μανά ζητώντας τη σχετική πληροφόρηση. Σύμφωνα λοιπόν με την κα Μανά το έργο έχει αποπερατωθεί και υπάρχει από την εταιρεία βεβαίωση περαίωσης του έργου ενώ η σύμβαση της εταιρείας έχει διαλυθεί. Το έργο όμως δεν έχει παραληφθεί καθώς αυτό που εκκρεμεί είναι η τελική επιμέτρηση των εργασιών που έγιναν με βάση την μελέτη, διαδικασία που γίνεται από την Τεχνική υπηρεσία.: «Το θέμα είναι διαδικαστικό απομένει η τελική επιμέτρηση ώστε να πληρωθούν και τα εναπομείναντα ποσά και να γίνει η τελική παράδοση του έργου», σημειώνει η κα Μανά. Απαντώντας όμως στην ουσία της ερώτησης επισημαίνει ότι αυτή η καθυστέρηση οφείλεται σε δύο λόγους: Αφ’ ενός στο φόρτο εργασίας που έχει η υπηρεσία με προγράμματα του ΕΣΠΑ που τρέχουν ώστε έχει αφήσει πίσω ένα καθαρά διαδικαστικό θέμα, αλλά κυρίως στο γεγονός ότι υπάρχει χρηματικό κώλυμα λόγω της διακοπής της χρηματοδότηση από τη ΣΑΤΑ και «άμα τη παραλαβή πρέπει να γίνει και η αποπληρωμή…». Υπενθυμίζουμε ότι το συνολικό κόστος κατασκευής του μεγάλου έργου ενοποίησης των πλατειών, υπολογίζεται στα 3.100.000 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε κατά 65% από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ και 35% από το ΣΑΤΑ.  
Υπάρχουν χρηματικά υπόλοιπα…
…μας διαβεβαιώνουν από την εταιρεία ΝΑΣΤΟΣ Α.Π.Ε. χωρίς να αναφέρονται στο ακριβές ποσό ενώ παράλληλα μας επισημαίνουν ότι η παράδοση του έργου είναι ένα διαδικαστικό θέμα της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου και ότι η εταιρεία από την πλευρά της έχει κάνει όλα αυτά που είχε ως συμβατική υποχρέωση και έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες. Να σημειώσουμε ότι η διακοπή της σύμβαση έγινε 31/10/2011. Παρ’ όλα αυτά μέχρι να γίνει η επίσημη παραλαβή του έργου από το δήμο Ξάνθης την ευθύνη της συντήρησης την έχει η εταιρεία ενώ αν υπάρχει κακή χρήση (ζημιές στο υλικό επικάλυψης της πλατείας, στις κολώνες κ.λ.π.) η ευθύνη θα αποδοθεί σ’ αυτόν που κάνει τη χρήση.
Κατά συνέπεια οποιαδήποτε ατυχήματα γίνουν από κακοτεχνίες μέχρι την παραλαβή ο δήμος ουδεμία ευθύνη φέρει…  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνάντηση του περιφερειάρχη ΑΜΘ με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά

Για τον κ. Σχοινά, αυτή ήταν η τέταρτη επίσκεψή του στην Θράκη με την ιδιότητα του Αντιπρο…