Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης του Σωκράτη Ξυνίδη στο «Ε»
Στηρίζει με σθένος τον Γιώργο Παπανδρέου και τις επιλογές του και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της επανόδου του. Μιλά για τα «άκρα», την Ξάνθη και τη θέση του στο κόμμα
Απελευθερωμένος από τα καθήκοντα της ενεργούς πολιτικής δράσης αλλά διόλου αποστασιοποιημένος από την ουσία της πολιτικής όπως αυτή διαμορφώνεται από την ατζέντα της επικαιρότητας, ο Σωκράτης Ξυνίδης μετά από πολύ καιρό ανοίγει τα «χαρτιά του» και μιλά στο «Ε» για όλα αυτά που ο ίδιος βίωσε στα 2,5 χρόνια που συμμετείχε στις κυβερνήσεις Παπανδρέου άλλοτε ως γραμματέας του κόμματος και άλλοτε ως αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης. Υπεραμύνεται της πολιτικής που ακολούθησε ο Γιώργος Παπανδρέου υποστηρίζοντας ότι το γεγονός ότι δεν πτώχευσε η χώρα και ότι δημιουργήθηκε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης είναι η ιστορική του συμβολή, η οποία μακροπρόθεσμα θα του αναγνωριστεί. Ο ίδιος δηλώνει πιστός στο όραμα Παπανδρέου, πιστός στο ΠΑΣΟΚ, ένα ΠΑΣΟΚ όμως που εμπνέει και όχι ένα ΠΑΣΟΚ «αδειανό πουκάμισο» όπως αποκαλεί το σημερινό ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Ξυνίδης μίλησε και για ζητήματα που αφορούν στο νομό μας επισημαίνοντας ότι ως υπουργός αυτό που προσπάθησε πάντα ήταν ν’ αλλάξει το επιχειρηματικό κλίμα στο νομό με νέες επενδύσεις που αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματά του και γι’ αυτό το λόγο επικεντρώθηκε στην αξιοποίηση της γεωθερμίας καθώς επίσης και στη στήριξη επιχειρήσεων που εφαρμόζουν ένα νέο μοντέλο και δίνουν υπεραξία στους αγρότες της περιοχής. Επίσης αναφέρθηκε και στον κάθετο άξονα της Ξάνθης από το Δημάριο και την μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το interreg, ενώ σε αναφορά του στη ΣΕΚΑΠ αίσθηση προκαλεί η αιχμηρή κριτική του απέναντι στον πρώην διοικητή της ΑΤΕ κ. Πανταλάκη για την στάση του απέναντι στη εταιρία.
Τι υπάρχει στην άλλη πλευρά του λόφου…
Ο Σωκράτης Ξυνίδης περιγράφει την εμπειρία του στο υπουργείο Ανάπτυξης:«Ήταν μια παράλληλη ζωή… ήταν πολύ δύσκολα, το προσωπικό μου κέρδος απ’ όλο αυτό ήταν ότι κέρδισα τις εμπειρίες μιας ζωής μέσα σε 2,5 χρόνια και το κυριότερο απ’ όλα είναι ότι είδα πως λειτουργούν τα πράγματα απ’ την άλλη πλευρά του λόφου. Αυτό που με τρόμο διαπίστωσα είναι ότι απ’ την άλλη πλευρά του λόφου δεν υπάρχει σχεδόν τίποτε…με την έννοια ότι δεν υπάρχει ένας αξιόπιστος συγκροτημένος κρατικός υπηρεσιακός μηχανισμός που υποστηρίζει την λειτουργία του κράτους, ότι αυτός είναι συνηθισμένος να ζητάει πολλά και να προσφέρει λίγα γιατί έτσι τον έμαθαν. Παρότι διαπίστωσα ότι μέσα σ’ αυτό τον μηχανισμό τον υπηρεσιακό υπάρχουν εξαιρετικοί άνθρωποι οι οποίοι αν τους εμπνεύσει η πολιτική τους ηγεσία μπορούν να προσφέρουν όσα δεν προσφέρει όλη η υπηρεσία. Είναι και πολιτικό το θέμα και θα πρέπει τα πολιτικά πρόσωπα που ηγούνται στα υπουργεία αντί να στηρίζονται σε δικούς τους συμβούλους ή σε εξωτερικούς συνεργάτες να δείξουν εμπιστοσύνη τουλάχιστον σ’ εκείνο το κομμάτι της διοίκησης που θέλει να δουλέψει και νιώθει απαξιωμένο».
Τι έφταιξε και κατέρρευσε η κυβέρνηση Παπανδρέου;
Ξυνίδης: «Νομίζω ότι ο Παπανδρέου τήρησε μία απολύτως λογική γραμμή, όταν προσδιορίστηκε επακριβώς η κατάσταση, εξαντλώντας τα περιθώρια. Λέγονται πολλά, ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος γιατί δεν δημοσιοποίησε την κατάσταση της χώρας και δεν ζήτησε βοήθεια από τον Γενάρη. Μα αν το έκανε αυτό τίναζε στον αέρα οποιαδήποτε περίπτωση δανεισμού από τις αγορές και δεύτερον οδηγούσε σε μια κατάσταση την ευρωζώνη η οποία πάλι θα ήταν οικονομικά σε βάρος και της Ευρώπης και της χώρας μας. Αν σήμερα η Ελλάδα δεν είναι πτωχευμένη και δεν έχει πτωχεύσει από τον Μάιο του 2010 οφείλεται αποκλειστικά στον Παπανδρέου και στον αγώνα που έδωσε να καταστήσει ευρωπαϊκό το θέμα της κρίσης στη χώρα μας και να οδηγηθούμε έτσι στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Αυτή είναι η ιστορική προσφορά του Παπανδρέου στον τόπο και θα του αποδοθεί κάποτε, όταν αυτός ο αχός κατακάτσει, τότε όλοι θα καταλάβουν και αυτή την προσφορά».
Φοβάμαι τις συγκρούσεις των άκρων…
Ξυνίδης: «Η χώρα μας μπορεί να έχει διανύσει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του δρόμου όμως επειδή συσσωρεύονται οι δυσκολίες έχουν προστεθεί προβλήματα. Όπως για παράδειγμα ότι σήμερα κλείνουν επιχειρήσεις υγιείς επειδή δεν έχουν ρευστότητα λόγω της ανυπαρξίας τραπεζικού συστήματος. Αυτό το κλίμα οξύνει τις κοινωνικές αντιθέσεις. Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών όμως όλες αυτές τις ακρότητες που βλέπουμε μέσω της Χρυσής Αυγής ή κάποιων υποτιθέμενων αριστερών ακτιβιστών δημιούργησαν συγκρούσεις άκρων με την κοινωνία στη μέση και αυτό είναι ένα πολύ επικίνδυνο μείγμα για τη δημοκρατία. Η άποψή μου είναι ότι υπάρχει αυτός ο κίνδυνος απ’ τις αρχές του χρόνου, όταν ο Σαμαράς έκανε την επιλογή να πάει σε εκλογές και αυτό μέτρησε για μένα προκειμένου να πάρω τις αποφάσεις μου για την προσωπική μου πορεία. Σε μια χώρα που βαδίζει αυτή την πορεία μεταξύ συγκρούσεων Χρυσής Αυγής και κουκουλοφόρων δεν μπορώ να βρω ρόλο μέσα σ’ αυτό. Πρέπει να σχηματιστεί ένα μέτωπο ενάντια σ’ αυτή την κατάσταση ασχέτως πολιτικών πεποιθήσεων».
ΠΑΣΟΚ: «Ένα πουκάμισο αδειανό»
Ξυνίδης: «Γνωρίζαμε πολύ καλά ότι η ευθύνη που αναλάβαμε για τη διάσωση της χώρας πιθανότατα θα οδηγούσε και σε διάλυση του ΠΑΣΟΚ, όμως αυτό δεν μπήκε στο καντάρι…Πιστέψαμε ότι είναι ο μοναδικός δρόμος για την Ελλάδα και ποτέ δεν σκεφτήκαμε πρώτα το κόμμα και μετά τη χώρα.
Ασχέτως με τις φιλοδοξίες του καθενός δώσαμε τη ψυχή μας οι περισσότεροι σ’ αυτή την προσπάθεια με τις κυβερνήσεις Παπανδρέου. Στο ΠΑΣΟΚ αυτό που συνέβη ήταν η σύγκρουση με τις κοινωνικές ομάδες με τις οποίες το ΠΑΣΟΚ διατηρούσε σχέσεις αλληλεγγύης. Πολλές απ’ αυτές μετεξελίχθηκαν σε προνομιακές σχέσεις. Αυτοί θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε αυτή τη σχέση και άρα δικαιούνται και αυτοί να το πετροβολούν και να πηγαίνουν στο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτές οι συγκρούσεις φάνηκαν στο ΠΑΣΟΚ μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση. Ζητούσαν το κομμάτι της εξουσίας που θεωρούσαν ότι τους ανήκε. Όταν αυτό δεν έγινε αντέδρασαν. Το πρόβλημα είναι ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ κα τα ανώτερα και τα κορυφαία δεν συνειδητοποίησαν ότι έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, αν το ΠΑΣΟΚ δεν προσπαθούσε, αν θα μπορούσε ν’ αλλάξει τα πάντα και να βγει μπροστά με μια προωθημένη θέση που θα βάθαινε περισσότερο το ρήγμα με κάποια κατεστημένα τα οποία το ίδιο έχει δημιουργήσει, θα καταντούσε ένα άδειο πουκάμισο…Σήμερα όλοι αυτοί που τσακωνόντουσαν ποιος θα πάρει ένα προβάδισμα μετά τον Παπανδρέου δεν κατάλαβαν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα άδειο πουκάμισο. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος σήμερα αυτό συνειδητοποιεί …ότι προσπαθεί να κουμαντάρει ένα άδειο πουκάμισο. Όμως ο ίδιος αντί να προσπαθήσει να το γεμίσει φρόντισε απλά να το οικειοποιηθεί».
ΠΑΣΟΚ για πάντα…
Ξυνίδης: «Γίνονται πολλές διεργασίες. Ότι καινούργιο πάει να γίνει είναι καταδικασμένο. Ο κόσμος είναι πολύ θυμωμένος με όλους μας σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένα, δεν μας ακούει …Εγώ δεν υπάρχει περίπτωση να φύγω απ’ το ΠΑΣΟΚ ακόμη και αν βυθιστεί θα πάω και γω μαζί του…γιατί με τίμησε αυτό το κόμμα και με έκανε γραμματέα του και πιστεύω ότι θα πρέπει μέχρι την τελευταία στιγμή να το υπηρετήσω»
Επάνοδος Παπανδρέου;
Ξυνίδης: « Στην πολιτική κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τίποτε όμως αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για επάνοδο του Γιώργου Παπανδρέου. Το κλίμα είναι τέτοιο που αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει …Μπορεί μετά 6 μήνες να είναι διαφορετικό το κλίμα…»
Ο «κηπουρός» του Παπανδρέου
Ξυνίδης: « Σε μια εποχή που όλοι πουλάνε τα οράματά τους, τιμή μου και καμάρι μου να μένω πιστός σ’ αυτό που πίστεψα Εγώ αυτά που πίστεψα, αυτά υπηρέτησα. Πιστεύω στον Γιώργο Παπανδρέου, πιστεύω στην αφήγησή του. Δεν μ’ ενδιαφέρει αν το ποτάμι πάει αλλού αυτή την στιγμή, δεν το κάνω από δογματισμό ή γιατί κόλλησε το μυαλό μου. Πιστεύω ότι η περιγραφή που έκανε για την Ελλάδα είναι ο μόνος δρόμος και ότι αργά ή γρήγορα θα φτάσουμε σ’ αυτή. Δείτε πόσες θέσεις του από το 2004 έχει υιοθετήσει το σύνολο το πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας και θα καταλάβετε τη συμβολή του. Δεν έχω αγωνία αν αυτή μου η θέση επικροτείται ή όχι. Εγώ δεν είμαι αναχωρητής θα είμαι μέσα σ’ όποια προσπάθεια με εμπνεύσει απλά είναι πολύ δύσκολο να με εμπνεύσει κάτι τώρα».
Η Ξάνθη και ο Ξυνίδης
Ξυνίδης: «Θα πρέπει να δούμε την Ξάνθη με βάση τα νέα δεδομένα που ισχύουν σ’ όλη την Ελλάδα. Κι αυτά είναι ότι το κράτος τελείωσε. Η κρατικά επιχορηγούμενη επιχειρηματικότητα τελείωσε. Αυτό που προσπάθησα ήταν να βοηθήσω τις επιχειρήσεις ν’ αυξήσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα στην περιοχή μας και πάνω στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Όπως για παράδειγμα η Ζυθοποιία Μακεδονίας – Θράκης που κάνει σημαντική επένδυση με συμβολαιακή γεωργία στην ορεινή περιοχή. .Επίσης έχει διανυθεί τεράστιος δρόμος στο θέμα της γεωθερμίας. Ήδη ετοιμάζονται μεγάλες θερμοκηπιακές επενδύσεις. Επίσης μεγάλη είναι η συμβολή στην ανάπτυξη της περιοχής μας ο κάθετος άξονας της Ξάνθης. Ενώ ξεκίνησε μαζί με την Κομοτηνή έχει μείνει πίσω, αν και είναι μεγαλύτερης σημασίας και αυτό είναι αδικία για την Ξάνθη. Ευτυχώς μπορέσαμε να εντάξουμε στο interreg τη χρηματοδότηση της μελέτης».
Ο κ. Πανταλάκης και η ΣΕΚΑΠ
Ο κ. Ξυνιδης αναφέρθηκε επίσης στη ΣΕΚΑΠ και στη σύγκρουσή του με τον διοικητή κ. Πανταλάκη για την άκαμπτη όπως είπε στάση της ΑΤΕ απέναντι στην ΣΕΚΑΠ: « Η προσωπική του συμπεριφορά με δικαιώνει… όταν προσπαθούσε να με παρουσιάσει σαν ένα γραφικό επαρχιώτη βουλευτή. Δεν έβγαλα εγώ 15 εκ. στο εξωτερικό… Ούτε διόρισα ποτέ κανένα στη ΣΕΚΑΠ ούτε παρενέβη στα Διοικητικά συμβούλια. Το μόνο που έκανα είναι ότι υπέδειξα κάποιους ανθρώπους στο Διοικητικό συμβούλιο που πίστευα ότι θα προσφέρουν και αυτοί που μπήκαν, τίμησαν την επιχείρηση».
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr