Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ξεκίνησε η προετοιμασία για την καταπολέμηση των κουνουπιών στην ΑΜΘ!

Ξεκίνησε η προετοιμασία για την καταπολέμηση των κουνουπιών στην ΑΜΘ!

0
kounoupia_psekasmos-empros

Έγκαιρη ενεργοποίηση μετά τα περσινά… τρεχάματα

Οξεία κριτική από τον επικεφαλής της Περιφερειακής Αναγέννησης. «Δύο χρόνια μετά, κατάλαβαν το αυτονόητο για τα κουνούπια».  

Με «σήμα» του υπουργού Ανδρέα Λυκουρέντζου ξεκίνησε έγκαιρα φέτος η προετοιμασία όλων των επίπονων και χρονοβόρων διαδικασιών για την καταπολέμηση των κουνουπιών. Ο υπουργός συναντήθηκε ήδη από τα τέλη Σεπτεμβρίου με εκπροσώπους από το ΚΕΕΛΠΝΟ, το ΕΚΕΑ, τις Περιφερειακές Ενότητες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την ΕΣΔΥ, προκειμένου να συζητηθούν τα βασικά βήματα για την υλοποίηση προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών για το προσεχές έτος 2013.
Για το μείζον ζήτημα που προκάλεσε πλείστα όσα προβλήματα στην ΑΜΘ το προηγούμενο καλοκαίρι, αλλά παρουσίασε ελλείψεις και καθυστερήσεις και πριν από δύο χρόνια, φέτος έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια συντονισμού και διεκπεραίωσης, ώστε να μην δημιουργηθούν τα ίδια προβλήματα και να υπάρχει ετοιμότητα με την επανεμφάνιση των κουνουπιών. Συγκεκριμένα, ετοιμάζεται το κείμενο και το περιεχόμενο του διεθνούς διαγωνισμού για την καταπολέμηση, που θα περιλαμβάνει ένα διετές πρόγραμμα για όλους τους νομούς, πόλεις, ύπαιθρο, καθώς και τις παραλιακές ζώνες. Η προκήρυξη δεν αποκλείεται να γίνει ακόμα και μέσα στο Νοέμβριο, ώστε να είναι δυνατή από την άνοιξη η έναρξη υλοποίησης.  
Γ. Παυλίδης: «και πάλι λάθος το κάνουν αφού η χρηματοδότηση είναι ανεπαρκής»
Η θετική πάντως εξέλιξη της έγκαιρης προετοιμασίας, δεν γλίτωσε από την κριτική του επικεφαλής της Περιφερειακής Αναγέννησης Γιώργου Παυλίδης, ο οποίος σε ειρωνικό τόνο υποστηρίζει ότι η περιφέρεια ΑΜΘ έκανε μετά από δύο χρόνια ουσιαστικά το αυτονόητο, να ξεκινήσει δηλαδή έγκαιρα το πρόγραμμα καταπολέμησης.
Η παράταξη στην ανακοίνωσή της υιοθετεί σκληρό λόγο και επιρρίπτει ευθύνες στους ιθύνοντες για τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου και τα προβλήματα που κάποιοι συνεχίζουν να έχουν ακόμα και σήμερα. «Μετά την παταγώδη αποτυχία της Περιφέρειας στην έγκαιρη καταπολέμηση των κουνουπιών, περίπου 50 συμπολίτες μας, 23 από την Ξάνθη, 25 από την Καβάλα και την Δράμα, προσβλήθηκαν, εκ των οποίων περισσότεροι από 30 στο κεντρικό νευρικό σύστημα, από τον φονικό ιό του Νείλου. Αρκετοί αποθεραπεύθηκαν, κάποιοι συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Περί τους 7-8 συμπολίτες μας παρουσιάζουν μορφή παράλυσης σε σημεία του σώματός τους..Είναι σε ακινησία και χρειάζονται για πολύμηνο διάστημα εντατικές φυσικοθεραπείες για την αποκατάσταση τους ,εάν αυτή επιτευχθεί!», αναφέρει περιγράφοντας τον… απολογισμό του καλοκαιριού, η ανακοίνωση, συνεχίζοντας με το «ρεκόρ» που κατέχει η ΑΜΘ σε κρούσματα. «Μετά από δύο χρόνια η Περιφέρεια του κ. Γιαννακίδη, με την πολυπληθή ομάδα διοίκησης από δεκάδες εμμίσθους αντιλήφθηκε το αυτονόητο! Ξεκίνησε να εφαρμόσει αυτό που πολλές φορές κατ’ επανάληψη καταγγείλαμε, στο οποίο αντιδρούσαν έντονα! Να ξεκινήσουν νωρίς οι ψεκασμοί καταπολέμησης των κουνουπιών, με ένταξη του έργου στο πρόγραμμα από τον προηγούμενο χρόνο. Αυτό που γίνεται παντού και γινόταν πάντοτε. Αφού μας απέρριψαν, μας δήλωναν εριστικά ότι είναι αδύνατο, τώρα έκαναν το πασίγνωστο που δεν καταλάβαιναν χρόνια. Και πάλι, όμως, στρεβλά το κάνουν αφού προβλέπουν ανεπαρκή χρηματοδότηση», σημειώνεται και τέλος παρατίθεται η δήλωση του κ. Παυλίδη: ««Στην πολύ δύσκολη συγκυρία για όλους μας, στη δίνη της φτώχειας μας, έχουμε διοίκηση στην περιφέρεια που δεν είναι ικανή να κάνει ούτε αυτά που κάνουν και γνωρίζουν όλοι. Δύο χρόνια, με βαρύ κόστος, χρειάσθηκε να κάνουν το αυτονόητο. Είναι πολύ κατώτεροι των περιστάσεων. Ενώ τα εκατομμύρια των πόρων κατά τον κ. Γιαννακίδη είναι σε αφθονία, η κοινωνία μας υποφέρει! Τους συνιστούμε, εδώ που φθάσαμε, να δείξουν οι αρμόδιοι-και η Περιφέρεια- την αναγκαία στήριξη στους πληγέντες με παραλυσία 7-8 συμπολίτες μας που παρουσιάζουν ακόμη προβλήματα και δεν έχουν την δυνατότητα να υποστηρίξουν την θεραπεία τους!».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …