Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αντίστροφή μέτρηση… για το πετρέλαιο στα σχολεία

Αντίστροφή μέτρηση… για το πετρέλαιο στα σχολεία

0
sxoliki_aithousa-empros

Καθησυχαστικοί οι πρόεδροι των σχολικών επιτροπών με την προϋπόθεση της έγκαιρης εκταμίευσης της επιχορήγησης του υπουργείου Παιδείας

«Γέμισαν» τους καυστήρες από την άνοιξη στα σχολεία, αλλά δε θα αποφύγουν τις νέες προμήθειες με τη νέα «τσουχτερή» τιμή από το Δεκέμβρη  

 
«Πριν πεινάσουν… μαγείρεψαν» τα μέλη των σχολικών επιτροπών Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, που φρόντισαν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης για τα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια του νομού, ώστε αφενός να είναι έτοιμοι για τα πρώτα κρύα (δεν ήξεραν ότι θα αργήσουν τόσο), αλλά και για να αποφύγουν την αύξηση στην τιμή των καυσίμων, τουλάχιστον κατά ένα μέρος. Με το που «έπιασαν» τα πρώτα κρύα, ξεκίνησε και η αντίστροφη μέτρηση για τις προμήθειες των σχολείων, αφού ναι μεν φρόντισαν να γεμίσουν κατά ένα μέρος τους καυστήρες, αλλά δεν μπορούν να αποφύγουν την αγωνία αν θα έχουν χρήματα να πληρώσουν την επόμενη φορά.
Η διαδικασία που ακολουθήθηκε από τις δύο επιτροπές ήταν διαφορετική, όπως διαφορετική είναι η διαχείριση σε κάθε σχολική επιτροπή της χώρας, αφού δεν έχουν δοθεί σαφείς εντολές οργάνωσης και διεκπεραίωσης, με αποτέλεσμα ο καθένας να πράττει «κατά βούληση» και ελπίζοντας ότι πράττει σωστά.
Οι σχολικές επιτροπές δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο την αύξηση στα έξοδα με τις συνεχείς ανατιμήσεις στις προμήθειες, αλλά πρέπει να προνοούν αδιαλείπτως, αφού δεν γνωρίζουν πότε θα χορηγηθεί η επόμενη δόση από το υπουργείο Παιδείας για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων.  
Πετρέλαιο σε νηπιαγωγεία και δημοτικά ως τα Χριστούγεννα
Διαγωνισμό διεξήγαγε πέρυσι η σχολική επιτροπή Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης και ήταν από τις λίγες που το έπραξαν σε όλη την Ελλάδα. Με δεδομένο ότι μόλις που «μπήκαν» τα κρύα, ο πρόεδρος κ. Αλέκος Κυριακίδης εκτιμά ότι με βάση τις ποσότητες πετρελαίου με τις οποίες εφοδιάστηκαν τα σχολεία (περίπου 1.000 λίτρα/ σχολείο) στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς, θα «αντέξουν» μέχρι και τα Χριστούγεννα περίπου.
Από την άλλη «βραχνάς» για τη λειτουργία των σχολείων είναι και τα υπόλοιπα τρέχοντα έξοδα, όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ, χαρτικά, γραφικά κλπ. Πέρυσι η συνολική επιχορήγηση από το υπουργείο ήταν 84.000 ευρώ για τα 67 νηπιαγωγεία και δημοτικά της Ξάνθης. Ιδιαίτερα το ύψος των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος που ξεπερνά σε κάποιες περιπτώσεις και τις 2.000 ευρώ, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε σχολεία, αν και οι εμπλεκόμενοι εκτιμούν ότι η κατάσταση δε θα φτάσει στο σημείο να κοπεί το ρεύμα σε σχολεία.
Τα έξοδά τους τα σχολεία προσπαθούν να καλύψουν με τα έσοδα από την ενοικίαση των κυλικείων, αλλά και με την εκμίσθωση αιθουσών για εκπαιδευτικά προγράμματα.
Σημειώνεται ότι η 2η τριμηνιαία δόση του 2012 έφτασε μόλις πριν ένα μήνα στα σχολεία, οπότε και μπόρεσε να γίνει η προετοιμασία της σχολικής χρονιάς.  
Κάθε σχολείο κάνει τα «κουμάντα» του στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Διαφορετική διαδικασία ακολουθείται από την σχολική επιτροπή Β/βάθμιας Εκπαίδευσης. Για τα γυμνάσια και λύκεια δεν κατέστη δυνατό να προμηθευτούν πετρέλαιο με διαγωνισμό, γι’ αυτό και πιστώθηκαν αναλογικά μερίδια στους λογαριασμούς των σχολείων και αυτά ανέλαβαν τη διαχείριση. Άλλωστε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της επιτροπής αυτό ενδέχεται να είναι και προς το συμφέρον των σχολείων, αφού τη στιγμή που θα χρειαστεί να αγοράσουν μπορεί να πετύχουν και καλύτερη τιμή. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Γιάννης Δρεμσίζης, το ύψος του ποσού που δίνεται σε κάθε σχολείο καθορίζεται από συγκεκριμένα κριτήρια, όπως ο αριθμός των αιθουσών, η παλαιότητα, τα τετραγωνικά μέτρα κλπ. Σύμφωνα με τις προμήθειες που έγιναν και στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό, επαρκής ποσότητα καυσίμων υπάρχει για ακόμη 20-25 και μετά βλέπουμε… αφού θα αναγκαστούν να πληρώσουν τις νέες προμήθειες, με τη νέα «τσουχτερή» τιμή. Όπως σημειώνει ο κ. Δρεμσίζης: «γίνεται ορθολογική διαχείριση και κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, ελπίζοντας ότι το κάνουμε και σωστά καθώς δεν υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες. Εκτιμούμε ότι αν έρθουν κανονικά και οι επόμενες δόσεις δε θα δημιουργηθεί πρόβλημα και θα βγάλουμε ομαλά και αυτή τη χρονιά».  

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…