Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αναμονή για την έναρξη της δωρεάν διανομής τροφίμων

Αναμονή για την έναρξη της δωρεάν διανομής τροφίμων

0
dianomi_trofimon-empros

Σε επίπεδα υπερδιπλάσια οι δικαιούχοι σε σχέση με πέρυσι. Γραβιέρα, τυρί, ρύζι, ζυμαρικά και ελαιόλαδο για περίπου 13.000 ξανθιώτες

Η διανομή ρυζιού είχε οριστεί για την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά αναβλήθηκε λόγω διαδικαστικού προβλήματος και αναμένεται προσεχώς    

Η μεγάλη ανάγκη στην οποία έχουν περιέλθει πολλές οικογένειες της Ξάνθης έχει δημιουργήσει ανυπομονησία για την έναρξη της δωρεάν διανομής τροφίμων, μέσω του προγράμματος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ξανθιώτες για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην μαρτυρούν οι εκατοντάδες προσωπικές ιστορίες, με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, που έχουν αναλάβει τη διεκπεραίωση του προγράμματος.
Οι 16.000 αιτήσεις που είχαν κατατεθεί στο νομό της Ξάνθης, όπως είχε καταγράψει το «Ε» (φύλλο 8/10/12), οδήγησαν σε περίπου 13.000 δικαιούχους αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, που κυμαίνονταν στις 5.000-6.000. Όπως εξηγούν οι αρμόδιοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Ξάνθης αυτή η εκτίναξη οφείλεται στο γεγονός ότι δεν άλλαξαν τα κριτήρια του προγράμματος και μειώθηκαν δραματικά τα εισοδήματα. Η έκταση του οικονομικού προβλήματος στο νομό μας φαίνεται πιο καθαρά αν υπολογίσει κανείς ότι σε αυτούς τους 13.000 δικαιούχους, που μπορεί 4 ή 5 από αυτούς να είναι και μέλη της ίδιας οικογένειας, δεν συνυπολογίζονται πληθυσμιακές ομάδες με έντονες οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες, όπως οι τσιγγάνοι του Δροσερού, παρά ελάχιστοι από αυτούς, γιατί δεν έχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως ΑΦΜ και εκκαθαριστικό και άρα αποκλείονται εξαρχής.  
Αναβλήθηκε η πρώτη διανομή την Πέμπτη
Σύμφωνα με το πρόγραμμα αναμένεται να μοιραστούν 10.588 τόνοι προϊόντων σε όλη τη χώρα σε 745.000 περίπου δικαιούχους. Συγκεκριμένα, θα διανεμηθούν γραβιέρα, φέτα, ρύζι, ζυμαρικά και για πρώτη φορά ελαιόλαδο. Ωστόσο, όχι μόνο λόγω της αύξησης των δικαιούχων, αλλά λόγω και της μείωσης των διαθέσιμων προϊόντων, οι δικαιούχοι αναμένεται να λάβουν σημαντικά μειωμένες ποσότητες. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι το 2011 μοιράστηκαν 13.737 τόνοι προϊόντων, ενώ φέτος 3.000 τόνοι λιγότεροι.
Η διανομή έχει ξεκινήσει σε διάφορες πόλεις και της Περιφέρειάς μας, ωστόσο στην Ξάνθη παρουσιάζεται μικρή καθυστέρηση λόγω ενός διαδικαστικού προβλήματος, που εκτιμάται ότι σύντομα θα αντιμετωπιστεί. Η πρώτη διανομή αναμενόταν να γίνει την προηγούμενη Πέμπτη και θα αφορούσε στις ποσότητες του ρυζιού, ωστόσο μετατέθηκε σε άλλη ημερομηνία που δεν έχει γνωστοποιηθεί προς το παρόν.
Οι αρμόδιοι της υπηρεσίας πάντως, θα φροντίσουν να ενημερώσουν εγκαίρως τους συνεργαζόμενους φορείς, ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να πληροφορήσουν σχετικά τους δικαιούχους.
Να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων υλοποιείται με τη συνδρομή κοινωνικών φορέων και ιδρυμάτων. Στην Ξάνθη, την υλοποίηση υποστηρίζουν συνολικά 11 φορείς, ανάμεσά τους, η Μητρόπολη, οι δήμοι που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, οι σύλλογοι τριτέκνων και πολυτέκνων, ο σύλλογος Τυφλών, ο σύλλογος Παλιννοστούντων, ο σύλλογος νεφροπαθών, ο σύλλογος Ποντίων, το Γηροκομείο και το Ψυχολογικό Κέντρο.
Η υπηρεσία σημειώνει ότι από την πλευρά της δεν έχει εκκρεμότητες, έχει τηρήσει όλες τις προθεσμίες και αναμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ζητώντας μικρό διάστημα υπομονής και από τους δικαιούχους.
Στο πλαίσιο της υλοποίησης τέλος, η διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας θα αναλάβει να ελέγξει τις ποσότητες των τροφίμων που θα φτάσουν προς διανομή και να επιθεωρήσει την καταλληλότητα των χώρων αποθήκευσης των συνεργαζόμενων φορέων.  
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…