Σχόλια 23/11/2012

0
prosopa

Ευρωζώνη ή ευρω-θηλιά;
Θωμάς Βουγιουκλής  

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις…


Αποτυπώνει εύγλωττα όλη την οργή και την αγανάκτηση πολλών ελλήνων που έχασαν τις δουλειές τους χωρίς να μπορούν να πάρουν σύνταξη αλλά και τους συνταξιούχους που απ’ τις πολλές περικοπές που έχουν υποστεί οι συντάξεις, χρειάζεται να δουλέψουν για να επιβιώσουν.
Αχ Ελλάδα που καταντήσαμε…    

Αυξήσεις στη ΔΕΗ  


Από την αρχή της νέας χρονιάς 2013, έχει προγραμματιστεί να υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Οι αυξήσεις πρόκειται να γίνουν σε τρεις φάσεις ώστε στο τέλος η τιμή του ρεύματος ν’ αντανακλά πλήρως το κόστος παραγωγής του ρεύματος.
Έτσι, άμεσα θα θιγούν όσοι επέλεξαν να θερμανθούν με κλιματιστικά και άλλα μέσα που στηρίζονται στον ηλεκτρισμό. Θα θιγούν επίσης και οι μικρές επιχειρήσεις διότι υποχρεωτικά θ’ αυξηθεί το κόστος λειτουργίας τους.
Οι αυξήσεις θα ξεκινήσουν από 9-10% και συνολικά μέσα στο 2013 θα φθάσουν περίπου στο 20-30%. Όλα αυτά βέβαια προβλέπονται στις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας και θα υλοποιηθούν οπωσδήποτε.
«Ε»      

Συνεχίζουν  


Οι κινητοποιήσεις των δικαστών συνεχίζονται, αφού οι δικαστές είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν χωρίς να κάνουν πίσω ούτε βήμα λόγω των περικοπών των αμοιβών τους.
Στην πλειονότητά τους οι αποφάσεις των οργάνων τους είναι οι κινητοποιήσεις, δηλαδή να ανεβαίνουν στις έδρες οι δικαστές για μια ώρα, από 9 έως 10 και στη συνέχεια να διακόπτουν τις συνεδριάσεις μέχρι τις 3 το μεσημέρι που λήγει το ωράριο των ακροατηρίων.
Μάλιστα, η τελευταία απόφαση του Δ.Σ. της Ένωσης των Δικαστών και Εισαγγελέων αποφάσισε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου 2012 για τα ποινικά και αστικά δικαστήρια.
Οι δικαστικοί δεν κάνουν πίσω επομένως, παρότι έχουν ψηφιστεί τα επίμαχα μέτρα που τους αφορούν.
«Ε»      

Ανεργία;  


Τον Αύγουστο του 2011 έβαλα αγγελία σε τρεις εφημερίδες που γράφω καθημερινά, ζητώντας πωλητή των βιβλίων μου σε συγκεκριμένες διευθύνσεις αναγνωστών των δύο από τις τρεις εφημερίδες.
Τώρα έχουμε Νοέμβριο του 2012 και δεν βρέθηκε κανείς, παρ’ όλο που η αμοιβή ήταν 5€ για κάθε πώληση (33,33% ). Όλοι ζητούσαν μισθό. Δεν υπάρχει οικονομική κρίση αλλά κρίση διάθεσης για δουλειά.
VEN. KAR.  

Ξανά οι φαρμακοποιοί  


Αυτή η συνεχής ιστορία των φαρμακοποιών με τις συχνές απεργίες τους, με την αναστολή πίστωσης στα φάρμακα του ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει κάποτε, επιτέλους, να σταματήσει.
Αναγνωρίζουν όλοι ότι η Πολιτεία πως θα πρέπει να πληρώνει έγκαιρα τις υποχρεώσεις της.
Όμως, η καθυστέρηση δεν παρατηρείται μόνον στους φαρμακοποιούς. Απεναντίας μάλιστα. Υπάρχουν δεκάδες επαγγέλματα και χιλιάδες άνθρωποι που έχουν να εισπράξουν χρέη από το δημόσιο. Και μάλιστα όχι δύο μήνες αλλά χρόνια! Και μάλιστα αρκετά χρήματα. Εκείνοι όλοι όμως δεν απεργούν, περιμένουν να’ ρθει η σειρά τους.
Στις δύσκολες ημέρες που διέρχεται η κοινωνία οφείλουμε όλοι να βοηθήσουμε να ξεπεραστεί η κρίση. Όπως μπορεί ο καθένας…
«Ε»    

Οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» θα πάρουν τη β΄δόση  


Ο Υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης υπέγραψε εχθές την απόφαση για την καταβολή της β΄ δόσης των οφειλομένων στους εργαζόμενους στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ύψους 10 εκ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας το Πρόγραμμα παρατάθηκε ως τις 31 Μαρτίου 2013 αξιοποιώντας το έμπειρο υπάρχον προσωπικό, αλλά και εξυπηρετώντας τους χιλιάδες αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας της Τρίτης Ηλικίας που το έχουν ανάγκη. Το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι εξυπηρετεί σήμερα πάνω από 70.000 ηλικιωμένους και ΑμΕΑ.  

Κορυφαίος υπουργός Οικονομικών, και πάλι, ο Σόϊμπλε  


Για δεύτερη φορά πήρε τον τίτλο του Υπουργού Οικονομικών της χρονιάς ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από την ομάδα ειδικών των Financial Times – αν και θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον να δούμε ποιο αποτέλεσμα θα είχε προκύψει αν για την κατάταξη ψήφιζαν οι αναγνώστες.
Οι ειδικοί που ψήφισαν για την κατάταξη των 19 Υπουργών Οικονομικών, επέλεξαν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξαιτίας των θετικών επιδόσεων της γερμανικής οικονομίας, αλλά κυρίως εξαιτίας του οράματος που έχει για την μεταρρύθμιση στην Ευρωζώνη. Εντωμεταξύ, ο Γιάννης Στουρνάρας βρέθηκε στην 17 θέση (ναι έχει κι άλλους τρεις πιο κάτω!).
Ο Σόιμπλε στη συνέντευξη που έδωσε με αφορμή την βράβευσή του, υποστηρίζει ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών θεσμών, προκειμένου – μεταξύ άλλων- να βοηθηθούν χώρες όπως η Ελλάδα για να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να επιστρέψουν στην ανάπτυξη.
Μπορεί η γερμανική οικονομία να είναι η μοναδική που πηγαίνει ακόμα καλά αλλά οι προβλέψεις δεν είναι και τόσο αισιόδοξες για το μέλλον. Ο πανίσχυρος κύριος Σόιμπλε δέχεται όλο και περισσότερες επικρίσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας για τη διαχείριση της κρίσης, με κορυφαία από το γνωστό μας Spiegel που πρόσφατα σε άρθρο του, τον χαρακτήρισε «αρχιτέκτονα του χάους στην ευρωζώνη»…      

Δέχθηκαν επίθεση επειδή καθάριζαν!  


Ένα ακόμη περιστατικό βίας έλαβε χώρα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο τελεί υπό κατάληψη το τελευταίο δίμηνο από τους εργάτες καθαριότητας, όταν καθηγητές και φοιτητές επιχείρησαν να καθαρίσουν από τα σκουπίδια τον γύρο χώρο και δέχθηκαν επίθεση και ξυλοδαρμό από φοιτητές και εργολαβικούς υπαλλήλους, που χαρακτήρισαν την πρωτοβουλία τους ως απεργοσπαστική.
Την επίθεση δέχθηκαν δύο καθηγήτριες των τμημάτων Θεολογίας και Ποιμαντικής, αλλά και μία φοιτήτρια ενώ ακολούθησε λογομαχία και κυνηγητό μέσα στη Σχολή, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό της φοιτήτριας που οδηγήθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο. Μάλιστα, όταν έσπευσε στο σημείο καθηγητής, προκειμένου να προστατεύσει τις καθηγήτριες και την φοιτήτρια δέχθηκε ξυλοδαρμό από τους εναντιωμένους φοιτητές.
Αμέσως μετά, περίπου δέκα άτομα που συμμετείχαν στο επεισόδιο πέταξαν στους διαδρόμους και στα γραφεία της Σχολής σακούλες με σκουπίδια, ενώ γέμισαν με συνθήματα και μπογιές το σημείο φύλαξης.
Ο πρόεδρος του τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ κ.Σταμούλης εξέφρασε την αλληλεγγύη στα αιτήματα των εργολαβικών υπαλλήλων, ωστόσο, υποστήριξε ότι η κατάσταση έχει ξεπεράσει το πρόβλημα της καθαριότητας και τίθεται πλέον ζήτημα ασφάλειας και σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων και φοιτητών της Σχολής.                

Η κρίση γεννάει… εκτρώσεις


Είχαμε που είχαμε υπογεννητικότητα στη χώρα μας ήρθε και η κρίση και η κατάσταση επιδεινώθηκε. Έτσι σύμφωνα με στοιχεία παρουσιάζεται μείωση στις γεννήσεις, αύξηση στις εκτρώσεις και έγινε όλο και συχνότερο το φαινόμενο των πρόωρων τοκετών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το άγχος, οι πολλές ώρες εργασίας και η έλλειψη χρημάτων για να εξετάζεται και να διαβιώνει σωστά η έγκυος, οδηγούν (μαζί με άλλα προβλήματα υγείας) στην αύξηση των πρόωρων τοκετών στη χώρα μας “φορτώνοντας” το σύστημα υγείας με παραπάνω έξοδα και τους νέους γονείς με προβλήματα τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι ισόβια εξαιτίας των επιπλοκών! Το ευχάριστο είναι ότι ακόμα τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν πλήρως τα νοσήλεια των πρόωρων νεογνών σε δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες.
Μ.Ξ.    

«Μαχαίρι» που πονάει  


Στη χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων, ο πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης ανακοίνωσε ότι περικόπτονται περαιτέρω, σε ποσοστό 20% έως 25%, όλα τα καταβαλλόμενα ποσά για την κάλυψη δαπανών των βουλευτών. Πρόκειται για τις δαπάνες κίνησης, δαπάνες εξοπλισμού γραφείου, ταχυδρομικές και τηλεφωνικές ατέλειες.
Ο κ. Μεϊμαράκης ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι μειώνεται κατά 50% η αποζημίωση των βουλευτών για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις των Επιτροπών και συνεπώς η αποζημίωσή τους διαμορφώνεται στα 75 ευρώ από 150 ευρώ που ήταν το 2012. Επίσης μειώνονται κατά 35%, από 40% – μείωση που είχε προβλεφθεί με τον νέο Προϋπολογισμό της Βουλής- οι αποδοχές των συνεργατών των βουλευτών.
Όπως ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής μειώσεις θα γίνουν και στις υπερωρίες και στις δαπάνες κίνησης των υπαλλήλων της Βουλής.
Με τις περικοπές πάντως, μαθαίνουμε και τι έπαιρναν από δω και από εκεί υπάλληλοι και βουλευτές, κάνοντας εξαιρετικά… δελεαστική την ενασχόληση με το χώρο. Τώρα που «κουρεύουν» Βουλή και αυτοδιοίκηση ποιος άραγε θα προτάξει τα στήθη για «το καλό του πολίτη»; Αν γινόταν και το θαύμα να περιοριστεί η διαφθορά η Ελλάδα θα ξέμενε από πολιτικούς.
Ε.Δ.  

Τραμπουκισμοί για το μεροκάματο  


Αυτή είναι η Χρυσή Αυγή! Με το μεροκάματο πληρώνει για αγροτικές δουλειές και θελήματα, ακόμη και για βόμβες και τραμπουκισμούς, προκειμένου να διασπείρει τη βία και το ρατσισμό στην κοινωνία. Αυτά τουλάχιστον αποκάλυψε με την κατάθεσή του, κατηγορούμενος στο Βόλο, που συνελήφθη με βόμβες μολότοφ και φυσίγγια στο αυτοκίνητό του.
Δυστυχώς, η κρίση και όλες οι τριγύρω συνθήκες που διαμορφώνει αποκρύπτουν πόσο επικίνδυνη είναι η δράση της και πόσο καταστροφικός είναι ο διχασμός που προσπαθεί να επιβάλει.
Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…