Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Στο πλευρό των 14 το δημοτικό συμβούλιο

Στο πλευρό των 14 το δημοτικό συμβούλιο

0
dimoitiko_14_-11_-2012-empros

Απείχε η μείζονα αντιπολίτευση. Δεν ικανοποίησε η απόφαση τους δημοτικούς υπαλλήλους. Γιουχάισαν δημοτικούς συμβούλους

Το συμβούλιο κάλεσε τους υπαλλήλους της Δ/νσης Προσωπικού να μην στείλουν στοιχεία. Ο δήμαρχος δεσμεύτηκε να μην υπογράψει απόλυση
 
Με τη μορφή του «εκτάκτου και του κατεπείγοντος» συνεδρίασε την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου το μεσημέρι το Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ξάνθης με μοναδικό θέμα την υποχρεωτική διαθεσιμότητα των υπαλλήλων. Σημειώνεται ότι το δημαρχείο τελούσε υπό κατάληψη από το Σύλλογο δημοτικών υπαλλήλων, ενώ η Διεύθυνση Προσωπικού από την Τρίτη και η συζήτηση έγινε κατ’ εξαίρεση. Παράλληλα όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γαλανόπουλος η κατάληψη στο δημαρχείο με απόφαση του συλλόγου και της ΠΟΕ – ΟΤΑ θα συνεχιστεί επί δύο ακόμη μέρες.  
Νομιμοποιείται το δημοτικό συμβούλιο να προτρέπει τους υπαλλήλους να παρανομούν;
Το σώμα κλήθηκε να τοποθετηθεί και να εκφραστεί περί της εφαρμογής του νόμου 4093 /12 που προβλέπει διαθεσιμότητα των υπαλλήλων με σύμβαση Ιδιωτικού Δίκαιου Αορίστου Χρόνου, μέτρο που εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο των 2.500 απολύσεων για τους ΟΤΑ που έχει συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.
Κομβικό σημείο της όλης συζήτησης ήταν να αναζητηθεί η νομική ή πολιτική φόρμουλα ώστε να καλυφθούν με μια πολιτική απόφαση του Δ.Σ. Ξάνθης οι υπάλληλοι της Δ/νσης Προσωπικού να μην αποστείλουν τα στοιχεία των προς διαθεσιμότητα συναδέλφων τους στο υπουργείο αλλά και να μην κατηγορηθούν για παράβαση καθήκοντος. Κάτι τέτοιο όμως δεν ήταν δυνατό – και αυτό επισημάνθηκε απ’ όλους – γιατί δεν νομιμοποιείται το Δ.Σ. ούτε να προτρέψει πολύ δε περισσότερο να καλύψει τον υπάλληλο που παρανομεί και έτσι επιλέχτηκε η προσεκτική διατύπωση: «Καλούμε τους υπαλλήλους της Δ/σης Προσωπικού να μην αποστείλουν τα στοιχεία…», φράση που αποτελεί μόνο μια προτροπή και που δεν ικανοποίησε τους δημοτικούς υπαλλήλους οι οποίοι και γιουχάισαν ανεξαιρέτως τους δημοτικούς συμβούλους που αποχωρούσαν μετά το τέλος της συνεδρίασης. Να διευκρινίσουμε ότι – όπως ειπώθηκε και από τον πρόεδρο του συλλόγου κ. Γαλανόπουλο – τα στοιχεία των υπαλλήλων είναι γνωστά από την απογραφή και από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, η επιμονή όμως του υπουργείου στην αποστολή τους από τους δήμους έχει την έννοια της αποδοχής και της συναίνεσης των δήμων σε απολύσεις. Ωστόσο ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Στυλιανίδης δεσμεύτηκε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να υπογράψει καμιά απόλυση εργαζομένου!  
Στο πλευρό των υπαλλήλων ο δήμαρχος
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του δημάρχου ο οποίος εξέφρασε την βαθιά ανησυχία του για το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης, τονίζοντας ότι μ’ αυτό το νόμο καταργείται το αυτοδιοίκητό της, ότι επέρχονται νέες περικοπές πόρων και υποβάθμιση των αιρετών καθώς και νέοι φόροι στους δημότες. Ανέφερε μάλιστα ότι προβλέπεται η σύσταση ενός νέου οργάνου, το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας που – όπως είπε – θα δημιουργήσει νέα προβλήματα στους δήμους. Σ’ ότι αφορά το επίμαχο θέμα ανέφερε ότι ο δήμος Ξάνθης δεν έχει υπεράριθμους υπαλλήλους και ότι οι 14 υπάλληλοι περί ου ο λόγος, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δήμου που αν τεθούν σε διαθεσιμότητα θα αποδυναμωθούν οι υπηρεσίες του δήμου. Αυτό, εξήγησε είναι και η βασική επιχειρηματολογία που θα επικαλεστούν αν κληθούν να απολογηθούν για την αντίδρασή τους στην εφαρμογή του νόμου. Επιπλέον συνέστησε να απευθυνθούν στο νομικό τμήμα της ΚΕΔΕ ζητώντας γνωμοδότηση για το ποσοστό του 25% που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, επισημαίνοντας ότι οι επίμαχες διατάξεις έχουν πολλά κενά που έχουν ως αποτέλεσμα να καλύπτονται ακραίες περιπτώσει με υπεράριθμο προσωπικό σε δήμους ενώ την ίδια στιγμή να αποδυναμώνονται δήμοι με λίγο προσωπικό. Ζήτησε από τους υπαλλήλους να μην στείλουν τα στοιχεία μέχρι να αποσταλεί η γνωμοδότηση και παράλληλα να ζητηθεί η άρση αυτών των διατάξεων: «Να ταυτιστούμε με τις θέσεις της ΚΕΔΕ ότι οι δήμοι δεν θα γίνουν συμμέτοχοι σε τέτοια ανοσιουργήματα.», σημείωσε χαρακτηριστικά.  
Λόγια καθαρά και τσεκουράτα από τον Πούλιο
Την απόφαση του να μην λαϊκίσει ούτε να χαϊδέψει αυτιά αλλά να πει ευκρινώς και με παρρησία της άποψή του, εξέφρασε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ., Χρίστος Πούλιος. Η οποία άποψή του δεν ταυτίζονταν με την κοινή …γραμμή που ακολούθησαν οι υπόλοιποι επικεφαλής που συντάχθηκαν με τον δήμαρχο παρά το γεγονός ότι διευκρίνισε με έμφαση ότι : «Σέβομαι απόλυτα το ιερό δικαίωμα στην εργασία σ’ όλους». Η ένστασή του ήταν γιατί το Δημοτικό συμβούλιο δεν κλήθηκε σε άλλες περιπτώσεις σε έκτακτη και κατεπείγουσα συνεδρίαση όταν χιλιάδες συμπολίτες μας έχασαν και χάνουν καθημερινά τη δουλειά τους και το κάνει αυτό για 14 δικούς του υπαλλήλους τονίζοντας ότι ο δήμος είναι για όλους στους δημότες και όχι μόνο για τους δημοτικούς υπαλλήλους. Παράλληλα απευθυνόμενος στον πρόεδρο του συλλόγου κ. Γαλανόπουλο του είπε ότι ο σύλλογος δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία όταν απολύθηκαν οι συνάδελφοι τους στην ΕΑΠΑΞ ή στην ΕΤΕΝΕΞ ή στην Αναπτυξιακή, προκαλώντας την αντίδραση του κ. Γαλανόπουλου και των άλλων υπαλλήλων που παρακολουθούσαν την συνεδρίαση. Ο κ. Πούλιος όμως συνέχισε απτόητος να λέει και άλλα δυσάρεστα …αναφερόμενος σε ρουσφετολογικές και ψηφοθηρικές προσλήψεις μέσω διάφορων τερτιπιών ή τροπολογιών. Ζήτησε δε απ’ τους δημοτικούς συμβούλους να πάψουν να στρουθοκαμηλίζουν μη γνωρίζοντας δήθεν για το πώς έχουν προσληφθεί κάποιοι στο δήμο. Της θέσης του υπερθεμάτισε ο κ. Ξυνίδης ο οποίος επεσήμανε ότι ο δήμος πληρώνει τώρα τα δικά τους στραβά: «φορτώσατε το κλαδί και έσπασε…Ζητάτε να κλείσει ο δήμος για 15 υπαλλήλους όταν χιλιάδες εργαζόμενοι στην πόλη έχουν χάσει τη δουλειά τους» τόνισε, προσθέτοντας ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν μπορεί να καλύψει τους υπαλλήλους που θα αρνηθούν να στείλουν τα στοιχεία και ο ίδιος είπε: «Δεν θα δώσω άλλοθι στην παρανομία…». «Οι Πολιτες για την Αλλαγή» δήλωσαν ότι απέχουν από την ψηφοφορία και μόνο ο κ. Μαζαράκης διαχώρισε τη θέση του και ψήφισε τελικά τις προτάσεις του δημάρχου.  
Υπερθεμάτισαν των προτάσεων του δημάρχου Κολλάρος – Ανταμπούφης
Επί του θέματος τοποθετήθηκε ο κ. Ανταμπούφης και ο κ. Κολλάρος οι οποίοι και συντάχθηκαν στις προτάσεις του δημάρχου εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο νόμο αλλά και στα μέτρα. Ο κ. Ανταμπούφης τόνισε ότι αυτά είναι τα άμεσα αποτελέσματα του μνημονίου 3 και ότι το σχέδιο είναι να γίνει μακροπρόθεσμα ιδιωτικοποίηση όλων των υπηρεσιών του δήμου τονίζοντας ότι αυτή είναι η τεχνογνωσία που μας πουλά ο κ. Φούχτελ (γερμανός υπ. Εσωτερικών). Κατέληξε δε ότι «πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί το μήνυμα της ανατροπής αυτού του νόμου εξετάζοντας τη νομική διαδικασία των προσφυγών απέναντι σ’ αυτές τις αποφάσεις». Ο κ. Κολλάρος τόνισε με έμφαση ότι: «πρέπει ν’ αγωνιστούμε δυναμικά για την
ανατροπή αυτών των μέτρων και αυτής της κυβέρνησης που τα ψηφίζει».
Επί του θέματος τοποθετήθηκαν και οι κύριοι: Κυριακίδης, Φανουράκης, Τσέπελης που συντάθηκαν με τις προτάσεις του δήμαρχου καθώς επίσης και ο ανεξάρτητος σύμβουλος κ. Αγκόρτζας ο οποίος πρότεινε να τεθούν οι παραιτήσεις των δημάρχων και ν’ ανασταλεί η λειτουργία του δήμου, πρόταση που απορρίφθηκε.  
Οι προτάσεις του δημάρχου
Οι προτάσεις που εισηγήθηκε ο δήμαρχος και εκκρίθηκαν κατά πλειοψηφία ήταν: 1)Έκφραση της πλήρους αντίθεσης στο νόμο περί διαθεσιμότητας των υπαλλήλων καθώς θεωρούμε ότι είναι συγκαλυμμένη απόλυση. 2) Ζητάμε την απόσυρση των επίμαχων διατάξεων 3)Ζητάμε τη γνωμοδότηση της ΚΕΔΕ για το 25% και καλούμε τους υπαλλήλους να μη συμπράξουν στέλνοντας στοιχεία μέχρι να πάρουμε τη γνωμοδότηση. Να σημειώσουμε ότι απορρίφθηκε η αναστολή της λειτουργίας των δήμων καθώς και οι παραιτήσεις των αιρετών που προτάθηκαν από τον πρόεδρο του Συλλόγου Δημοτικών υπαλλήλων με το αιτιολογικό ότι οι επιπτώσεις θα είναι επιβαρυντικές για τους δημότες.  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο συνάντησε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ,Πρωτοσέλιδο

Ο κ. Τοψίδης συμμετείχε σε αποστολή από τη Ροδόπη, αποτελούμενη από τον μητροπολίτη Μαρωνε…