Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Θέατρο από μαθητές

Θέατρο από μαθητές

0
pouk_10_2012-empros

Πρεμιέρα για το «σπίτι στην έρημο» που προσδοκεί να επισκεφθεί τα σχολεία του νομού

Μία δοκιμασμένη πρακτική που πυροδοτεί το ενδιαφέρον των μαθητών για το θέατρο και την φαντασία τους τίθεται σε εφαρμογή από τον Κ. Λειβαδίτη και μια ομάδα νέων ξανθιωτών ηθοποιών    

Το παιδικό θέατρο δεν έχει μία μόνο όψη. Οι σύγχρονες μέθοδοι διδασκαλίας για την τέχνη θέλουν τους μαθητές από τις πρώτες κιόλας τάξεις του σχολείου να έχουν ενεργό ρόλο. Θέλουν συμμετοχή, κρίση, αυθόρμητες προτάσεις και φαντασία. Και μιας και τα μικρά παιδιά έχουν μεγάλα αποθέματα από την τελευταία, με τη δική τους συμβολή η δημιουργικότητα δεν εξαντλείται, αλλά αντιθέτως ενθαρρύνει τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον όσο το δυνατόν περισσότερων. Σε αυτό το κλίμα και με αυτό το σκεπτικό κάνει τα πρώτα της βήματα μια πρωτοβουλία του Κώστα Λειβαδίτη με τα «Ανατολικά του Νέστου» και μια ομάδα νέων ξανθιωτών ηθοποιών, οι οποίοι φέρνουν το θέατρο μέσα στα σχολεία και το κάνουν όχι μία υπόθεση για το μαθητή, αλλά… με το μαθητή. Υλοποιώντας μία δοκιμασμένη μέθοδο του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδα, που εφαρμόστηκε στα σχολεία μέσω ενός προγράμματος χρηματοδοτούμενου από τη Γραμματεία Νέας Γενιάς, ηθοποιοί και μαθητές ανταλλάσσουν ρόλους μέσα στην τάξη και αλληλεπιδρούν μέσα από ένα θεατρικό έργο που έχει διάφορες εκδοχές, στις οποίες κάθε φορά προστίθενται οι νέες ιδέες των μαθητών, οι οποίοι καλούνται και να τις υλοποιήσουν πάνω στη σκηνή. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η σκηνή στήνεται κάθε φορά μέσα σε μία σχολική τάξη και η δράση διαρκεί όσο ακριβώς μία σχολική ώρα, αφού ουσιαστικό για τους συντελεστές είναι οι μαθητές να λειτουργήσουν μέσα στο δικό τους χώρο, να δεχθούν την παρουσία των ηθοποιών και το θεάτρο στο δικό τους «σπίτι» και να εξοικειωθούν με αυτό.  
Το θέατρο «επισκέπτεται» το «σπίτι» των μαθητών
Ο Κώστας Λειβαδίτης, με πολύχρονη εμπειρία στο παιδικό θέατρο, ο Απόστολος Μπαχαρίδης με σπουδές στο ΚΘΒΕ, ο Βασίλης Λειβαδίτης και η Σοφία Σαββίδου, επίσης ηθοποιοί ξεκινούν φέτος αυτή την πρωτοβουλία με το «σπίτι στην έρημο» του Τζιάνι Ροντάρι μία προσπάθεια να φέρουν τους μαθητές πιο κοντά στο θέατρο και παράλληλα να δώσουν δημιουργικές ιδέες στους εκπαιδευτικούς. Η παράσταση έχει λιτά σκηνικά και ελάχιστα κουστούμια, προκειμένου να εξάψει την φαντασία των παιδιών, αλλά και για να δείξει ότι το απαραίτητο στο θέατρο δεν είναι η υλική προετοιμασία αλλά η διάθεση.
Η πρώτη γεύση δόθηκε με την πρεμιέρα της παράστασης στο θέατρο «Ανατολικά του Νέστου» το απόγευμα του Σαββάτου, όπου ο ιδιότροπος και τσιγκούνης κύριος Πουκ δέχεται συνεχώς «παρεμβολές» στην ησυχία που νομίζει ότι αναζητά φτιάχνοντας ένα σπίτι στην έρημο… από χρήματα!
Το σενάριο διασκευάστηκε από το Βασίλη Λειβαδίτη, ενώ τη σκηνοθεσία επιμελήθηκαν με πολλή συζήτηση, όπως οι ίδιοι λένε, όλοι μαζί.
Οι πρώτοι… δοκιμαστές της «συνταγής» που είναι γνωστή στην Ευρώπη, ενθουσιάστηκαν με την ιδέα της συμμετοχής, ακόμα και οι πιο διστακτικοί δεν μπόρεσαν να κρύψουν το ενδιαφέρον τους. Ακόμη, εκπαιδευτικοί και γονείς που βρέθηκαν στην παράσταση, κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, ανέφεραν ότι πρόκειται για μία πρωτότυπη, «φρέσκια» και ενδιαφέρουσα ιδέα.
Οι νέοι ηθοποιοί ανέλαβαν αυτές τις ημέρες να συναντηθούν με τους διευθυντές των δημοτικών σχολείων του νομού, προκειμένου να «συστήσουν» τον κ. Πουκ και την παρέα του στους μαθητές και να τους μυήσουν στο μαγικό κόσμο του θεάτρου. Μπορεί να τους ξετρελάνει. Ίσως και να μην τους συγκινήσει. Αλλά σίγουρα θα τους δώσει μία αρκετά ολοκληρωμένη ιδέα για το είναι το θέατρο. Και αυτό θα τους μείνει.
Οι παραστάσεις θα δίνονται όλη τη μαθητική χρονιά.
Τηλέφωνα επικοινωνίας για κλείσιμο παραστάσεων: 6948048251 (Απόστολος Μπαχαρίδης), 6948180583 (Βασίλης Λειβαδίτης).  

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Φεστιβάλ ΦΑΕΡΟΠ πρωτοπορεί στην ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος δράσεων με δημόσιες εκδηλώσεις, διαλόγους και προτάσεις για τ…