Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ώθηση στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος

Ώθηση στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος

0
kreopoleio1-empros

Η κατάργηση υγειονομικών και αγορανομικών διατάξεων τονώνει την αγορά και ενισχύει τον ανταγωνισμό

«Σημαντικό μέτρο που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», χαρακτηρίζει ο Σ. Τσιακίρογλου την απελευθέρωση στον κλάδο με την παράλληλη πώληση πολλών ειδών χωρίς περιορισμούς    

Σημαντικό και ρεαλιστικό βήμα, που συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγοράς και την ωφέλεια του καταναλωτή αποτελεί η επικείμενη κατάργηση υγειονομικών και αγορανομικών διατάξεων, που απελευθερώνει την αγορά υγειονομικού ενδιαφέροντος και βάζει ένα «φρένο» στην «ξέφρενη» γραφειοκρατία και στους παρεμποδιστικούς περιορισμούς, που δεν ανταποκρίνονται στη σύγχρονη πραγματικότητα.
Τις αλλαγές ανακοίνωσαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς και οι γενικοί γραμματείς Δημόσιας Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου και Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός και σύμφωνα με αυτές καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία, αρτοποιεία, εστιατόρια, μανάβικα, μπακάλικα και ψαράδικά, θα μπορούν να πωλούν τρόφιμα, χωρίς να περιορίζονται στην επίσημη δραστηριότητά τους και χωρίς καμία προϋπόθεση στα τετραγωνικά μέτρα. Σύμφωνα δηλαδή με τις επικείμενες αλλαγές, ένα κρεοπωλείο θα μπορεί να τυποποιεί ή να πουλά τυροκομικά προϊόντα, ένα ζαχαροπλαστείο να διαθέτει και ξηρούς καρπούς και ένα σούπερ μάρκετ να έχει και φρεσκοστημένους χυμούς ή κομμένα φρούτα, χωρίς να χρειάζεται ξεχωριστές άδειες, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Μοναδικός, αλλά κρίσιμος κανόνας που τίθεται είναι η τήρηση της υγιεινής και της ασφάλειας των προϊόντων.  
Σ. Τσιακίρογλου: «Θετικό και στοχευμένο στην ουσία το μέτρο»
«Αυτή η πρωτοβουλία ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», δηλώνει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης Σωτήρης Τσιακίρογλου και μεταφέρει την ικανοποίηση των επαγγελματιών του κλάδου, στους οποίους πλέον δίνεται η δυνατότητα να αυξήσουν τα πωλούμενα αγαθά, χωρίς περιορισμό στα τετραγωνικά και αντιμετωπίζοντας σημαντικά λιγότερη γραφειοκρατία. Και όχι μόνο αυτό, αλλά εξομαλύνονται οι όροι της αγοράς, καθώς ενισχύεται ο υγιής ανταγωνισμός κι έτσι θα πέσουν οι τιμές, πράγμα που ευνοεί βέβαια τους καταναλωτές. «Η κυβέρνηση και η αγορά θέλουν χαμηλές τιμές για να βοηθηθεί ο καταναλωτής και κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα. Αυτή η εξέλιξη είναι σε θετική τροχιά. Και βοηθάει και τους ίδιους τους επαγγελματίες και τους απελευθερώνει από τους περιορισμούς», σημειώνει ο κ. Τσιακίρογλου, αναφέροντας παραδειγματικά την τυποποίηση προϊόντων, που όλοι έκαναν, παρανομώντας βέβαια και με την απειλή «καμπάνας» από τον ΕΦΕΤ.
Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ ωστόσο τονίζει ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης δεν είναι δυνατό να σταματήσει εδώ, αφού απαιτούνται και άλλα ακόμη μέτρα για την τόνωση και την εξυγίανση της αγοράς.
Αλλά και στην πλευρά των επαγγελματιών ο ίδιος εφιστά την προσοχή, με δεδομένο ότι αυξάνεται το εύρος των δραστηριοτήτων. «Θα πρέπει να τηρούνται οι όροι υγιεινής και ασφάλειας. Ο κάθε επαγγελματίας θα πρέπει να ενημερώνεται συνεχώς, να συμβουλεύεται τα εγχειρίδια του ΕΦΕΤ και να παρακολουθεί τα σεμινάρια επιμόρφωσης. Οι έλεγχοι είναι πολύ σημαντικό να γίνονται και είναι απαραίτητο οι επαγγελματίες να συμμορφώνονται».  

Ξεχωριστά θα αναγράφεται ο ΦΠΑ  


Επιπλέον, για την οχύρωση των καταναλωτών οι ρυθμίσεις, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν και την υποχρεωτική ξεχωριστή αναγραφή του ΦΠΑ στους τιμοκαταλόγους, παράλληλα με το τελικό κόστος.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ξεκινά σήμερα η καταβολή των συντάξεων Μαΐου

Ποια επιδόματα θα καταβληθούν μέχρι τις 26 Απριλίου Σήμερα Τετάρτη, 24 Απριλίου το απόγευμ…