Αρχική ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Οι σπουδές τελείωσαν. Και τώρα τι;

Οι σπουδές τελείωσαν. Και τώρα τι;

0
oneira-empros

Και μετά από χρόνια σπουδών έρχεται η αποφοίτηση. Το πτυχίο! Η επιβράβευση της μελέτης και σκληρής δουλειάς χρόνων και, όλοι ελπίζουν, το εισιτήριο για μια καλή επαγγελματική καριέρα. Αφού όμως ο ενθουσιασμός καταλαγιάσει ο απόφοιτος έρχεται αντιμέτωπος με μια δύσκολη πραγματικότητα. Στην σύγχρονη Ελλάδα της κρίσης, με την οικονομική δυσχέρεια και τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας, αλλά ιδιαίτερα στο κλίμα της γενικής απαισιοδοξίας και μιζέριας, οι επιλογές για μια πετυχημένη επαγγελματική πορεία φαίνονται περιορισμένες. Όπου και να στραφεί ο νέος έρχεται αντιμέτωπος με την αίσθηση ότι «τίποτα δεν λειτουργεί», νιώθει βαριά την αγωνία της εθνικής και προσωπικής αποτυχίας, συναντά την παραίτηση.
Αν είσαι ένας από αυτούς τους νέους θα ήταν ‘εύκολο’ να αφεθείς να σε παρασύρει αυτή η γενικότερη απελπισία και παραίτηση ή να βιαστείς να βολευτείς όπου και όπως μπορείς απαρνούμενος τα όνειρα που είχες για τον εαυτό και την ζωή σου. Αυτό όμως θα ήταν μια τέτοια σπατάλη της ενέργειας και δύναμης που κατέχεις και μια τέτοια απώλεια για την γενικότερη κοινωνία αφού δεν θα αξιοποιήσεις στο μέγιστο το δυναμικό σου.
Σε πείσμα των καιρών, ξεκίνα με πίστη στον εαυτό σου και στην ζωή. Οι συνθήκες είναι πράγματι δύσκολες και γι’ αυτό απαιτούν ευελιξία, δημιουργικότητα και προπάντων αποφασιστικότητα. Με αίσθηση προσωπικής ευθύνης αναζήτησε ο ίδιος πιθανότητες. Μην κάθεσαι και περιμένεις για γνωριμίες που μπορεί να κινητοποιήσουν οι δικοί σου. Αν ντρέπεσαι, δεν πειράζει. Είναι φυσιολογικό. Πάρε και την ντροπή μαζί σου, αγχώσου, ίδρωσε αν χρειαστεί αλλά μην επιτρέψεις σ’ αυτό να σε σταματήσει. Με τον καιρό η διαδικασία γίνεται πιο εύκολη. Αν επιχειρήσεις κάτι και δεν λειτουργήσει, μην παραιτείσαι. Αντίθετα προετοιμάσου για την απόρριψη. Όταν ξεκινάς να χαράξεις μια νέα πορεία, η απόρριψη είναι κομμάτι του δρόμου. Δεν σημαίνει ότι εσύ δεν αξίζεις. Μην αντιδράς με θυμό κατηγορώντας τους άλλους («Οι άλλοι φταίνε») ή την γενικότερη κατάσταση («Όλα είναι μπάχαλο!»). Κοίταξε την απόρριψη κατάματα χωρίς φόβο και ντροπή αλλά και χωρίς θυμό και μάθε από αυτήν: Τι θα μπορούσες να κάνεις διαφορετικά; Αυτός ο δρόμος φαίνεται κλειστός. Ποιά άλλα μονοπάτια να δοκιμάσεις; Πως θα μπορούσες να προετοιμαστείς καλύτερα; Ίσως κάποια μετεκπαίδευση, σεμινάρια, περαιτέρω εξειδίκευση; Ίσως εθελοντική δουλειά για να αποκτήσεις εμπειρία και γνωριμίες, για να δημιουργήσεις ευκαιρίες που μπορεί να οδηγήσουν κάπου, ακόμη κι αν δεν είσαι σίγουρος ακριβώς που. Αν χρειαστεί, ξεκίνα κάποια ευκαιριακή δουλειά για να σε συντηρήσει καθώς συνεχίζεις να δουλεύεις προς τον στόχο σου. Κλείσε τα αυτιά σου στις φωνές που γκρινιάζουν ή βροντοφωνάζουν την ματαιότητα κάθε νέας προσπάθειας στην σύγχρονη Ελλάδα. Με πυξίδα την πίστη και εργαλεία την κριτική σου σκέψη και δημιουργικότητα θα ανακαλύψεις επιλογές, θα ανοίξεις μονοπάτια που ίσως στην αρχή δεν υποψιαζόσουν καν ότι υπήρχαν και θα χαράξεις μια νέα ολοδική σου πορεία.

Σοφία Μεσσάρη
Κλινική Ψυχολόγος & Οικογενειακή Θεραπεύτρια
Κέντρο Ψυχολογικών Θεραπειών «Ψυχή τε και σώματι»
Πινδάρου 11Β, Ξάνθη. Τηλ.: 25411 00434.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Σοφία Μεσσάρη
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Περί Μονταζιέρας

Γράφει ο Στέργιος Γιαλάογλου, δικηγόρος Μετά το Σαββατιάτικο πρωτοσέλιδο περί ΜΟΝΤΑΖΙΕΡΑΣ …