Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Ο δήμος Ξάνθης ετοιμάζεται για χορωδιακό Χατζιδάκειο

Ο δήμος Ξάνθης ετοιμάζεται για χορωδιακό Χατζιδάκειο

0
stegi_grammaton-empros

Με χορωδίες παιδιών και ενηλίκων από Ξάνθη και άλλους νομούς

Δόθηκε από το υπουργείο το «πράσινο φως» για τις εγκρίσεις προσλήψεων στο δημοτικό ωδείο. Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα

   
Αν και δεν είχε δείξει τέτοιες προθέσεις, ο δήμος της Ξάνθης δεν καταργεί τη διοργάνωση του Χατζιδάκειου φεστιβάλ, που δεν πραγματοποιήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά επιχειρεί φέτος με διαφοροποίηση αφενός στο μπάτζετ και αφετέρου στη φυσιογνωμία να φέρει τις μουσικές του Μάνου στην Ξάνθη και να διοργανώσει μία ολιγοήμερη εκδήλωση, κρατώντας ζωντανό ένα σημαντικότατο πολιτιστικό θεσμό της πόλης.
Το φεστιβάλ που προετοιμάζεται για το Νοέμβριο, προκειμένου να μη διενεργηθεί παράλληλα με «την Ξάνθη του Μάνου» της ΦΕΞ, αλλά και για να υπάρξει ο χρόνος για τον κατάλληλο σχεδιασμό, θα είναι χορωδιακό, θα διαρκέσει τρεις ημέρες και σε αυτό θα συμμετέχουν χορωδίες παιδιών και ενηλίκων εκτός Ξάνθης, μαζί με χορωδίες από την Ξάνθη.
Η διοργάνωση του Φεστιβάλ θα αποτελέσει το κύριο θέμα συζήτησης στην επικείμενη συνεδρίαση του ΔΣ του Κέντρου Πολιτισμού την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου στις 18.30.
Την ιδέα για την μεταβολή του χαρακτήρα του Χατζιδάκειου σε χορωδιακό προώθησε αρχικά ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Μανόλης Φανουράκης και φαίνεται ότι βρήκε υποστηρικτές για να προχωρήσει στην υλοποίησή του. Πάντως, βέβαιο είναι ότι η υλοποίηση θα γίνει με πολύ περιορισμένα οικονομικά, αφού η διοργάνωση δεν είχε καν προβλεφθεί στην κατάρτιση του Προϋπολογισμού.  
Ξεκινά σε πλήρη λειτουργία το δημοτικό ωδείο από τέλη του μήνα
Εν τω μεταξύ, καλά είναι τα νέα για τη λειτουργία του δημοτικού ωδείου της Ξάνθης, το οποίο τελεί σε αναμονή για την έγκριση των 9 προσλήψεων, προκειμένου να εντάξει στο πρόγραμμά του όλα τα τμήματα που διαθέτει. Ο Μανόλης Φανουράκης μας ενημέρωσε ότι μόλις χθες δόθηκε το «πράσινο φως», μετά από οδηγία του υπουργείου να αποσταλεί σε αυτό βεβαίωση ότι οι καθηγητές μουσικής θα πληρώνονται από τα δίδακτρα των μαθητών.
Μέχρι σήμερα διδάσκεται πιάνο, κιθάρα και θεωρητικά από τους τρεις μόνιμους καθηγητές, ενώ με την πρόσληψη των άλλων εννέα καθηγητών θα ξεκινήσουν και τα τμήματα βιολιού και ανώτερων θεωρητικών, μάθημα που αποτελεί από τις πρώτες προτεραιότητες αυτή τη στιγμή για το δημοτικό ωδείο, με δεδομένη τη ζήτηση και την ανάγκη των μαθητών για προετοιμασία.
Πάντως, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού, λόγω αυτής της καθυστέρησης κάποια παιδιά πήγαν σε άλλα ωδεία και γι’ αυτό δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι δυνατή η πρόσληψη και αξιοποίηση και των 9 θέσεων καθηγητών που ζητήθηκαν προς έγκριση από το υπουργείο. Ο ίδιος εκτιμά ότι στο δημοτικό ωδείο θα φοιτήσουν φέτος περίπου 90 μαθητές, ενώ με ιδιαίτερη ικανοποίηση ανέφερε ότι οι ίδιοι οι καθηγητές δεν δημιούργησαν πρόβλημα, αφού έμειναν σε αναμονή μέχρι να δοθεί λύση για τις προσλήψεις τους, καθώς ήθελαν να συνεχίσουν να εργάζονται για το ωδείο του δήμου Ξάνθης.  
75 παιδιά στα καλοκαιρινά μαθήματα μουσικής
Τέλος, για μια προσπάθεια με θετικά αποτελέσματα μίλησε ο Μανόλης Φανουράκης αναφορικά με τα δωρεάν μαθήματα μουσικής που έγιναν το καλοκαίρι, στο πλαίσιο και της αξιοποίησης των μουσικών που είχαν προσληφθεί μέσω του προγράμματος κοινωνικής εργασίας. 75 περίπου παιδιά μικρής ηλικίας, σύμφωνα με το Μανόλη Φανουράκη, είχαν την ευκαιρία να πάρουν μία πρώτη «γεύση» από τη μουσική και τα μουσικά όργανα.
Ένα ενδιαφέρον στατιστικό για το δημοτικό ωδείο του Κέντρου Πολιτισμού θα ήταν να ερευνηθεί πόσα από αυτά τα παιδιά που είχαν μια πρώτη επαφή με τα καλοκαιρινά μαθήματα, θέλησαν να συνεχίσουν την ενασχόλησή τους αυτή.  

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μηδενική ανοχή στην ενδοοικογενειακή βία

Το μήνυμα της εκδήλωσης του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης με ομιλητή τον δικαστή του ΕΔΑΔ Ιω…