Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μαθήματα ζωής και αισιοδοξίας από την Τρίτη Ηλικία

Μαθήματα ζωής και αισιοδοξίας από την Τρίτη Ηλικία

0
ilikiomnoi_1-empros

Κοινωνική εκδήλωση από το δήμο Ξάνθης στην πλατεία για την Ημέρα της Τρίτης Ηλικίας

Έγιναν εξετάσεις πίεσης και σακχάρου. Παίρνουν μικρές συντάξεις αλλά τα βολεύουν και βοηθούν και τα παιδιά τους…Δεν τους λείπει το χαμόγελο

Μια κοινωνική εκδήλωση απότισης τιμής στους ηλικιωμένους και υπόμνησης του χρέους που έχουμε απέναντι στους «απόμαχους» της ζωής, την Τρίτη Ηλικία,
διοργάνωσε ο δήμος Ξάνθης και το Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης από τις 8 π.μ. έως τις 3 μ.μ. στην κεντρική πλατεία, στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για την Τρίτη Ηλικία που έχει καθιερωθεί από το 1990. Ο στόχος της εκδήλωσης που περιλάμβανε εξέταση της πίεσης και του σάκχαρου από ομάδα κοινωνικών επιστημόνων και νοσηλευτικό προσωπικό από το «Βοήθεια στο Σπίτι», ήταν να ευαισθητοποιήσει το κοινωνικό σύνολο γι αυτή την κοινωνική ομάδα και να ενημερώσει τους ηλικιωμένους για τη σπουδαιότητα της αγωγής υγείας και ιδιαίτερα της πρόληψης. Για το σκοπό αυτό εκτός από τις εξετάσεις διανέμονταν και φυλλάδια με χρήσιμες συμβουλές για την υγεία και τη διατροφή.

Δήμαρχος: «Είναι άξιοι επαίνου και σεβασμού»
«Οφείλουμε έμπρακτα όλοι να προσφέρουμε σ’ αυτή την κοινωνική ομάδα των συνανθρώπων μας τις δυνατότητες, τις ίσες ευκαιρίες χωρίς αποκλεισμούς, σεβόμενοι πάνω απ’ όλα τον άνθρωπο και να τους παρέχουμε σύμφωνα με τις δυνατότητες και τις αρμοδιότητες του καθενός την κατάλληλη φροντίδα και υψηλές υπηρεσίες για την υγεία τόσο την ψυχική όσο και για την σωματική. Οι άνθρωποι της ώριμης ηλικίας σ’ αυτή την πόλη αποτελούν ένα από τα πιο ζωντανά κύτταρά της που με την δυναμική τους παρουσία και την ενεργό συμμετοχή τους σ’ όλες τις δραστηριότητες δίνουν το βροντερό παρόν στα τεκταινόμενα της», σημειώνει ο δήμαρχος Ξάνθης, κ. Μιχάλη Στυλιανίδης που επισκέφτηκε τις κατασκευές που στήθηκαν στην πλατεία για την εξέταση των ηλικιωμένων, επισημαίνοντας ότι οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας: «είναι άξιοι επαίνου και σεβασμού».

Παπασταματίου: «Οι συνταξιούχοι δεν είναι απόμαχοι της ζωής γιατί μετέχουν ενεργά στην κοινωνία»
Παρών στην εκδήλωση και ο πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης κ. Γιώργος Παπασταματίου που μας πληροφορεί ότι μέχρι τις 12 το μεσημέρι περίπου 200 άτομα εξετάστηκαν από το επιστημονικό προσωπικό: «Ο ΟΗΕ με ψήφισμά του από το 1990 έχει καθιερώσει την 1η Οκτωβρίου να εορτάζεται διεθνώς ως Ημέρα των Ηλικιωμένων. Αυτή την ημέρα γιορτάζει σήμερα ο δήμος μας δια των κοινωνικών του δομών, το Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης το «Βοήθεια στο Σπίτι», την κοινωνική Μέριμνα και το ΚΑΠΗ. Με επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό κάνοντας μετρήσεις σακχάρου και αρτηριακής πίεσης και δίνοντας χρήσιμες συμβουλές για την πρόληψη. Πρέπει να τιμούμε τους μεγαλύτερους. Οι συνταξιούχοι δεν είναι απόμαχοι της ζωής γιατί μετέχουν ενεργά στην κοινωνία μεταφέροντας σε μας τους νεώτερους τη γνώση τους και μέσα από την εργασία τους έχουν προσφέρει στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας αλλά και σήμερα βοηθούν οικονομικά τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους …», τονίζει ο κ. Παπασταματίου  
Μικρές οι συντάξεις αλλά δεν λείπει η αισιοδοξία και το χαμόγελο
Πλησιάζουμε μια παρέα ηλικιωμένων που μόλις έκαναν εξετάσεις…Τα’ αποτελέσματα τους βγάζουν …έφηβους παρά τα χρόνια τους…Όπως μας λένε τα φέρνουν δύσκολα με τις μικρές συντάξεις που παίρνουν αλλά παρ’ όλα αυτά δεν τους λείπει το χαμόγελο. Ίσως γιατί πέρασαν πολλά και έχουν μάθει έτσι ν’ αντιμετωπίζουν τη ζωή! Μια γνώση πολύτιμη για όλους μας.
κ. Λευτέρης 77 ετών: «Διοργανώνεται κάθε χρόνο αυτή η εκδήλωση. Μαζευόμαστε εδώ και μας κάνουν ενημέρωση. Η ζωή μας είναι δράμα …μην τα συζητάς. Παίρνω 680 ευρώ σύνταξη αλλά με τα χαράτσια ούτε 500 μένουν. Μ’ αυτά ζούμε και βοηθάμε τα παιδιά μας…
Κα Ραλού, 87 ετών: «Παίρνω 480 ευρώ σύνταξη. Ο άνδρας μου ήταν οικοδόμος με 12.000 ένσημα και έπαιρνε καλά λεφτά Αλλά απ’ αυτά από τότε που πέθανε δεν μου δίνουν καθόλου γιατί είναι από το ΙΚΑ και οι δύο οι συντάξεις.
Εγώ το ξέρω…πως περνάω αλλά δεν χάνω την αισιοδοξία μου. Βγαίνουμε τα βράδια παρέα έξω, έχω φίλες πίνουμε καφέ στη γειτονιά… Έχουμε προβλήματα αλλά τα βολεύουμε…»
Ευγενία 71 ετών: «Εγώ ζω στην Γερμανία 43 χρόνια…εκεί είναι η ζωή μας, τα παιδιά μας. Στη Γερμανία είναι διαφορετική η ζωή μας. Δεν έχουμε κρίση…Εγώ εκεί έμαθα να ζω εκεί μ’ αρέσει…».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη

Προσφορά εργασίας υπάρχει αλλά οι άνεργοι προτιμούν τα επιδόματα –  Παράπονα εργοδοτ…