Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Αθλητικά Νέα «Καταπίνοντας» χιλιόμετρα στην οροσειρά της Ροδόπης

«Καταπίνοντας» χιλιόμετρα στην οροσειρά της Ροδόπης

0
rodopi_ultra_trail2-empros

Εβδομήντα πέντε αθλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα πάρουν μέρος στο φετινό «Rodopi Ultra Trail»

Τα ξημερώματα της Παρασκευής ξεκινάει από τη Χαϊντού ο αγώνας 164 χλμ. και διάρκειας 42 ωρών!
     
Πόσο δύσκολο θα σας φαινόταν να τρέχετε μέσα στο βουνό μία απόσταση 160 χιλιομέτρων, κάτω από οποιεσδήποτε απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες και για αρκετές ώρες;
Για τους περισσότερους κάτι τέτοιο φαντάζει δύσκολο, πολύ δύσκολο ή… ακατόρθωτο, όμως για ορισμένους αθλητές, ένα τέτοιο κατόρθωμα είναι απλώς ένας ακόμη αγώνας «Ultra Trail».
Οι αγώνες τύπου «Ultra Trail», αφορούν αποκλειστικά δρομείς, οι οποίοι έχουν ¨καταπιεί¨ πολλά χιλιόμετρα στην καριέρα τους σε προηγούμενους αγώνες κι έτσι τέτοιου είδους διοργανώσεις είναι ακόμη μία πρόκληση για αυτούς.
Τέτοιου είδους αγώνες εξάλλου, αφορούν αθλητές με ανεξάντλητα αποθέματα αντοχής, δύναμης και άλλων ικανοτήτων που είναι απαραίτητες για να ολοκληρωθούν διαδρομές τεράστιων αποστάσεων.
Φέτος για 4η χρονιά θα διεξαχθεί ο αγώνας «Rodopi Ultra Trail» με σημείο εκκίνησης και τερματισμού το Δασικό Χωριό Ερύμανθου (Χαϊντού). Οι δρομείς θα ξεκινήσουν τα ξημερώματα (06:00) της Παρασκευής 19 Οκτωβρίου, ενώ ο αγώνας ολοκληρώνεται στις 12 το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή δίνοντας στους αθλητές ένα χρονικό περιθώριο 42 ωρών για να ολοκληρώσουν την προσπάθειά τους.
Η διαδρομή του ROUT (Rodopi Ultra Trail) είναι 164 χιλιόμετρα μήκος, από τα οποία τα 111 είναι μονοπάτια (67%), τα 51 χωματόδρομοι κάθε βατότητας (32%) και τα 2 άσφαλτος (1%). Η συνολική θετική υψομετρική διαφορά (ανάβαση) φτάνει τα 7940 μέτρα, το ίδιο και η αρνητική (κατάβαση), δεδομένης της σύμπτωσης εκκίνησης και τερματισμού στο Δασικό Χωριό Ερύμανθου, στη Χαϊντού. Τέλος, ο δείκτης ανάβασης φτάνει στο 49.
Ο ROUT αποτελεί τον πρώτο αγώνα 100 μιλίων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, δεν υπάρχει αριθμητικό όριο συμμετοχών στη διοργάνωση, τίθενται όμως αυστηρά κριτήρια συμμετοχής, προκειμένου να προστατευθούν οι ίδιοι οι αθλητές από τις δυσκολίες και τους κινδύνους ενός αγώνα με απόσταση 160 χιλιόμετρα, συνολική ανάβαση 8000 μέτρων και διάρκεια που φτάνει μέχρι και τις 42 ώρες, στη μεγαλύτερη ακατοίκητη ορεινή περιοχή στην Ελλάδα!
Ο ROUT είναι ο πρώτος ελληνικός αγώνας που τα χαρακτηριστικά του τον ορίζουν σαν ένα αγώνα περιπέτειας, εκτός από 100miler. Στόχος της διοργάνωσης είναι η καθιέρωση ενός νέου ύφους και ήθους αγώνα, του ultra-trail adventure, με τον αθλητή να επιχειρεί έναν άθλο σχεδόν αποκλειστικά με τις δικές του δυνάμεις ενώ την ίδια στιγμή, όλη η διαδικασία του γεγονότος να προκαλεί τη μικρότερη δυνατή όχληση στο ευαίσθητο οικοσύστημα που πραγματοποιείται, όπως στην περίπτωση του ROUT αποτελεί το «Εθνικό Πάρκο Ροδόπης».
Η διοργάνωση του ROUT πιστεύει ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για το πέρασμα σε μια νέα λογική αγώνων αντοχής σε ορεινά περιβάλλοντα, αυτών που θα έχουν την ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση, σεβόμενοι τη μοναχική φύση αυτών των αγώνων αλλά και την προστασία παρθένων φυσικών περιοχών, γι αυτό και στρέφει τις προσπάθειές της εκεί.
Η φετινή διαδρομή περιλαμβάνει τα εξής τμήματα:
Τμήμα 1ο: Χαϊντού – Πρασινάδα
Μήκος διαδρομής: 26,8 χλμ.
Τμήμα 2ο: Πρασινάδα – Ζαρκαδιά
Μήκος διαδρομής: 14,2 χλμ. (σύνολο 41,0 χλμ.)
Τμήμα 3ο: Ζαρκαδιά – Κρούσοβο
Μήκος διαδρομής: 28,3 χλμ. (σύνολο 69,3 χλμ.)
Τμήμα 4ο: Κρούσοβο – Γιουμουρλού
Μήκος διαδρομής: 22,7 χλμ. (σύνολο 93,0 χλμ.)
Τμήμα 5ο: Γιουμουρλού – Ζαρκαδιά
Μήκος διαδρομής: 31,0 χλμ. (σύνολο 124,0 χλμ.)
Τμήμα 6ο: Ζαρκαδιά – Πρασινάδα
Μήκος διαδρομής: 14,2 χλμ. (σύνολο 138,2 χλμ.)
Τμήμα 7ο: Πρασινάδα – Χαϊντού
Μήκος διαδρομής: 26,8 χλμ. (σύνολο 164,0 χλμ.)  
Και αθλητές από το εξωτερικό στη διοργάνωση  
Για τις προετοιμασίες του αγώνα μίλησε στο «Ε» ο Ξανθιώτης δρομέας Ηλίας Σπυριδόπουλος, ένας εκ των διοργανωτών του «ROUT».
Η.Σ.: «Οι προετοιμασίες έχουν ολοκληρωθεί και πιστεύω πως είμαστε πανέτοιμοι για να υποδεχτούμε τους αθλητές που προέρχονται απ’ όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Με την εμπειρία που αποκτούμε χρόνο με το χρόνο θεωρώ ότι γινόμαστε καλύτεροι κι εμείς από την πλευρά μας στα οργανωτικά θέματα ενώ ο θεσμός του «ROUT» γίνεται ολοένα και πιο γνωστός κι έτσι οι συμμετοχές αυξάνονται κάθε χρόνο. Να σημειώσουμε βέβαια ότι λόγω της δυσκολίας της διαδρομής δεν μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και να πάρουν μέρος άπειροι αθλητές, καθώς κριτήριο αποτελεί η παρουσία τους σε προηγούμενους αντίστοιχους αγώνες».
Ο κ. Ηλίας Σπυριδόπουλος μίλησε και για τις φετινές συμμετοχές των αθλητών:
Η.Σ.: «Μέχρι στιγμής 75 αθλητές δήλωσαν συμμετοχή, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται δύο Ρουμάνοι, ένας Πολωνός και τρεις Κύπριοι.
Από την Ελλάδα, εκτός από τους Ξανθιώτες δρομείς, συμμετοχή δήλωσαν αθλητές από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη, την Κομοτηνή, τη Λαμία, τη Λευκάδα, την Εύβοια, τα Ιωάννινα, την Κω, τη Λαμία, τις Σέρρες την Ελασσόνα, τη Λαμία, την Πάτρα, το Βόλο, τα Τρίκαλα, το Κιλκίς, τη Σάμο, την Καλαμάτα, τη Λάρισα, την Κατερίνη, την Καβάλα και τη Θάσο.
Οι Ξανθιώτες δρομείς που μέχρι στιγμής δήλωσαν συμμετοχή είναι οι:
Χρήστος Δημητριάδης
Αναστάσιος Καλπάκης
Ανδρέας Καμαριανάκης
Κώστας Κοντογιάννης
Θεοχάρης Λεζπουρίδης
Αθανάσιος Μπαμπάτσος
Κυριακή Χαραλαμπίδου
* Όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν τις προσπάθειες των αθλητών του ROUT μπορούν να επισκεφθούν από τα χαράματα της Παρασκευής έως το βράδυ το Σαββάτου το δασικό χωριό Ερύμανθου, στη Χαϊντού. Εκεί θα βρίσκονται μέλη της οργανωτικής επιτροπής του ROUT οι οποίοι θα τους κατατοπίσουν, ενώ από το πρωί του Σαββάτου έως το απόγευμα της ίδιας ημέρας υπολογίζεται ότι θα τερματίσουν στο συγκεκριμένο σημείο οι περισσότεροι συμμετέχοντες. Να σημειώσουμε ότι στον υπερμαραθώνιο Ροδόπης, εκτός από τους μεμονωμένους εθελοντές, σημαντική εθελοντική προσφορά θα έχουν μεταξύ άλλων και οι Έλληνες Διασώστες Θεσσαλονίκης, οι Ελληνικές Ομάδες Διάσωσης Ξάνθης και Κιλκίς, το Σώμα Ελλήνων Οδηγών, ο κυνηγετικός σύλλογος Ξάνθης και οι «Πολυμήχανοι» Ξάνθης.  

       
Γενικές πληροφορίες για το «Rodopi Ultra Trail»    


Το Rodopi Ultra Trail (ROUT) αποτελεί μια νέα προσέγγιση στους αγώνες ορεινού τρεξίματος, παρουσιάζοντας την νέα εκδοχή του ultra αγώνα, ο οποίος θέτει σε ολοκληρωτική δοκιμασία τον αθλητή και τις ικανότητές του, ενώ αξιολογεί την εμπειρία που έχει αποκομίσει από τη μακροχρόνια ενασχόλησή του με το άθλημα.
O ROUT απευθύνεται εξ ορισμού και λόγω της φιλοσοφίας του μόνο σε έμπειρους αθλητές, από τους οποίους απαιτεί την απόδοση του μέγιστου των δυνάμεών τους, φυσικών και ψυχικών.
Ο ROUT είναι αγώνας που δημιουργήθηκε για τους αθλητές πρώτιστα! Σχεδιάστηκε για να δώσει την ευκαιρία σε εκείνους που θεωρούν τον εαυτό τους ταγμένο στο trail running και στην περιπέτεια, να το αποδείξουν.
Ο αγώνας αυτός, αποτελεί την μετεξέλιξη του Virgin Forest Trail, της αρχικής δηλαδή ιδέας που έγινε πράξη το 2007 και απέδειξε ότι οι Έλληνες trailers έχουν τις δυνατότητες για αγώνες υψηλού επιπέδου.
Ο ROUT δίνει πλέον την αναβάθμιση της ιδέας αυτής, με την απλούστευση των διαδικασιών: ελάχιστη εξωτερική βοήθεια, εκτίμηση της κατάστασης από τους ίδιους τους αγωνιζόμενους, χειραφέτησή τους με την απελευθέρωση ζητημάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια, τις δεξιότητές και την οξυδέρκειά τους (λίγοι σταθμοί ανεφοδιασμού, κατάργηση υποχρεωτικού εξοπλισμού, μεγαλύτερο μήκος διαδρομής, αύξηση του βαθμού δυσκολίας). Ένας αγώνας για συνειδητοποιημένους και έμπειρους αθλητές βουνού. Το μέλλον των αγώνων περιπέτειας.
Η διαδρομή του ROUT ξεπερνά τα 164 χιλιόμετρα, αποτελώντας τον μοναδικό αγώνα trail 100 μιλίων στην Ελλάδα. Η διαδρομή του περιπλανιέται στα αχανή δάση της Οροσειράς της Ροδόπης, ενός από τους μεγαλύτερους ορεινούς όγκους των Βαλκανίων. Χρησιμοποιεί μονοπάτια που ήταν κλειστά τις τελευταίες δεκαετίες, αφού οι άνθρωποι εγκατέλειψαν τα βουνά αυτά για να βρουν μια καλύτερη τύχη σε νέες πατρίδες. Άφησαν όμως τα ίχνη τους κι ύστερα ήρθε η φύση να σκεπάσει τα πάντα, κρατώντας όμως την αμυδρή υποψία της ανθρώπινης παρουσίας, εκείνη που κάνει την ανθρώπινη ψυχή να ανατριχιάζει στη σκέψη της.
Ο ROUT ήρθε να αναδείξει τα βουνά της Ροδόπης, αυτή τη μοναδική περιοχή της ελληνικής επικράτειας, δίνοντας στους λάτρεις του trail running μια δυνατή πρόκληση. Παράλληλα, με δύο ακόμα αγώνες μικρότερης διάρκειας, 80 & 40 χιλιομέτρων, όλοι οι θιασώτες του ορεινού τρεξίματος έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη φύση της Ροδόπης και να συνειδητοποιήσουν γιατί αυτή η περιοχή χρειάζεται πέρα από την ανακήρυξή της σε Εθνικό Πάρκο και την ουσιαστική προστασία της και γιατί πρέπει τα μονοπάτια, αυτός ο διάδρομος προς την ιστορία, να ξαναζήσουν και να διηγούνται σε όλους το χρονικό αυτού του ξεχασμένου τόπου.  

Δημήτρης Καλτέκης
dkaltekis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αθλητικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εορτάζεται η παγκόσμια ημέρα Τάι Τσι & Τσι γκονγκ την Κυριακή

Στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Αγριάνη Την Κυριακή 28 Απριλίου και ώρα 11.00 το Κέντρο…