Αντιρρήσεις και εξηγήσεις από μέλη ΟΕΒΕ και εμπορικού συλλόγου για την αποχή από την κινητοποίηση
Το αδιέξοδο της είσπραξης οφειλόμενων μισθωμάτων και εκμετάλλευσης των ακινήτων του Επιμελητηρίου στη συνεδρίαση του ΔΣ
Χωρίς ουσιαστικές αποφάσεις, αλλά με μια μακρά συζήτηση που περιλάμβανε ακόμη και αναδρομή στα γεγονότα των προσπαθειών αναχαίτισης της δημιουργίας του εμπορικού κέντρου της Αθωνικής, αλλά και της λειτουργίας του πολυκαταστήματος macro, με αφορμή τη στάση που κράτησαν οι επαγγελματίες στις πρόσφατες κινητοποιήσεις, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του ΔΣ του Επιμελητηρίου Ξάνθης. Ο πρόεδρος Στέλιος Μωραΐτης ήταν ιδιαίτερα επικριτικός και επιτέθηκε με σκληρές εκφράσεις και μια δόση ειρωνείας στα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου και της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ξάνθης για την κοινή απόφαση να απέχουν από την κινητοποίηση για την επαναλειτουργία της σχολής αστυνομίας, αλλά και τη μη συμμετοχή τους στην πανεργατική απεργία της προηγούμενης Τετάρτης. Απών από τη συνεδρίαση ήταν ο Σωτήρης Τσιακίρογλου, γι’ αυτό το σύνολο των μελών της παράταξης ανέλαβαν το αντιπολιτευτικό έργο.
Ρήξη πολλών επιπέδων μεταξύ Μωραΐτη και επαγγελματιών για την κινητοποίηση
«Όταν συναποφασίζουν όλοι οι φορείς με επικεφαλής το δεσπότη, δε μπορούν οι επαγγελματίες να σφυρίζουν αδιάφορα», είπε σε υψηλούς τόνους ο κ Μωραΐτης, με τον Μιχάλη Σπανίδη, εμφανώς ενοχλημένο, να απαντά: «κάποτε πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Μας λοιδορείτε που δεν ακολουθήσαμε το θίασο της αυτοδιοίκησης, ο οποίος χρόνια τώρα κρίνεται ανεπαρκής», θέλοντας να τονίσει την κομματική διάσταση της λήψης αποφάσεων και σε κεντρικό, αλλά και σε τοπικό επίπεδο, και όχι αποκομμένα, αλλά σαν μια αδιάλειπτη λειτουργία ευθύνης και συνέπειας απέναντι στον επιχειρηματικό κόσμο. Ακόμη, ο ίδιος επιχειρηματολόγησε λέγοντας ότι οι αιρετοί δεν χάνουν τίποτα με τις κινητοποιήσεις, ενώ αιχμές άφησε για την πολιτική πορεία όσων είχαν στηρίξει επί νομαρχίας τη δημιουργία του Εμπορικού της Αθωνικής. Στη «βολή», απάντησε ο κ. Μωραΐτης, εστιάζοντας στον αγώνα του ιδίου και άλλων νομαρχιακών συμβούλων κατά αυτής της δρομολόγησης. «Η απόφαση που πήραμε για να μη γίνει, όταν στην αρχή όλοι σχεδόν συμφωνούσαν, ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία στο νομό»! Στη συζήτηση περιλήφθηκαν και άλλα επιχειρήματα, όπως η απουσία των πολυκαταστημάτων από το συμβολικό κλείσιμο, η λειτουργία των καφέ της πόλης που δίνουν την αίσθηση μιας ανοιχτής αγοράς και επωφελούνται από τις διαμαρτυρίες που φέρνουν τους πολίτες στο δρόμο, αλλά και η αποχή των ίδιων των ξανθιωτών από την κινητοποίηση που αποφάσισαν οι θεσμικοί φορείς. «Πώς να απεργήσουμε εμείς δίνοντας την εικόνα μιας έρημης πόλης, όταν τα καφέ ποτέ δε συμμετέχουν;», αναρωτήθηκε η Χρυσούλα Γρηγορίου, ενώ ο Αντώνης Κοσμίδης ζήτησε να γίνεται σαφές το αντικείμενο της διεκδίκησης και ο διαχωρισμός ανάμεσα στο κέντρο κράτησης και τη σχολή αστυνομίας, με την παρότρυνση: «ας μη φανατίζουμε τον κόσμο». Και αυτή η τοποθέτηση, άναψε για ακόμη μια φορά τα «αίματα», με τον πρόεδρο του ΕΒΕ και τον κ. Κοσμίδη να ανταλλάσσουν κατηγορίες για ρατσιστικές θέσεις και τον πρώτο να αναφέρει: «‘Κουραφέξαλα’ λέτε μιλώντας για ρατσισμό και για μετανάστες. Ας υπερασπιζόσασταν τουλάχιστον τους ανέργους της Ξάνθης!». Ο Γιάννης Αλεξόπουλος, από τη συμπολίτευση, μιλώντας εκ μέρους των εμπόρων, σημείωσε: «εγώ είδα υπαλλήλους του δήμου και της νομαρχίας, , δεν είδα κανένα λαό, γιατί μιλάμε για πανξανθιώτικο μέτωπο; Οι έμποροι δεν ήθελαν να συμμετάσχουν σε ένα αγώνα ‘για την τιμή των όπλων’, αφού η υπόθεση φαινόταν χαμένη από την αρχή». Τέλος, ο Γιάννης Ζερζελίδης πρόσθεσε ότι η κινητοποίηση για τους επαγγελματίες δεν είναι κάτι απλό: «έχουμε πελάτες που περιμένουν, ραντεβού κλεισμένα…».
Δυσκινησία και επιφυλακτικότητα για τις υποθέσεις των μισθωμένων ακινήτων
Πνεύμα σύμπνοιας πάντως, αν και με μία δόση αμηχανίας, επικράτησε στη συζήτηση για τα καταστήματα που έχει εκμισθώσει το ΕΒΕ, το οποίο σήμερα από τα τέσσερα ακίνητα-φιλέτα που διαθέτει στην κεντρική πλατεία, εισπράττει νοίκια μόνο από την τράπεζα. Για την περίπτωση του κινηματογράφου ΡΕΞ και την πρόταση που κατέθεσε ο κ. Γεωργανάς, που ήταν παρών, για τη μίσθωση και επαναλειτουργία του ως σινεμά, η νομική σύμβουλος του ΕΒΕ έχει εισηγηθεί ότι το ΔΣ δεσμεύεται από τις δικαστικές αποφάσεις και άρα δεν μπορεί να προχωρήσει. Ο κ. Γεωργανάς ισχυρίστηκε ότι οι δικοί του δικηγόροι έχουν άλλη άποψη, πράγμα που του ζήτησε να κατατεθεί γραπτώς και αναλυτικά ως πλήρης νομική γνωμοδότηση, η Ελένη Κίτσου.
Η αντιπολίτευση ζήτησε την αναβολή του θέματος, επικαλούμενη ελλιπή ενημέρωση για το ύψος των οφειλών και το περιεχόμενο των δικαστικών αποφάσεων και ο πρόεδρος έκανε δεκτό το αίτημα, αν και εξέφρασε ακροθιγώς την ανησυχία του για την πίεση των προθεσμιών και των επιταγών του δικαστηρίου.
Ζήτημα προέκυψε και με το κατάστημα που νοικιάζει για 10 και πλέον χρόνια η Pizza Roma, που αποφάσισε να βάλει λουκέτο. Το ΔΣ κλήθηκε να αποφασίσει αν θα δεχθεί την πρόταση να εξοφληθεί μέρος της οφειλής των μισθωμάτων με αγορά του εξοπλισμού, και πώς μπορεί να τον αξιοποιήσει, ωστόσο επικράτησε επιφυλακτικότητα για το κατά πόσο αυτό θα κάνει δεσμευτική την εύρεση νέου ενδιαφερόμενου.
Τέλος, και για το θέμα της πρώην pizza “Κωνσταντινίδη”, υπήρξε προβληματισμός, καθότι και εκεί εκκρεμεί διαδικασία νομιμοποίησης αυθαίρετων χώρων. Πάντως, έγινε γνωστό ότι εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από επιχειρηματία, ο οποίος προτίθεται να πληρώσει και τα ανεξόφλητα μισθώματα. Με πρόταση της κ. Γρηγορίου όμως, που αποδέχθηκε ο κ. Μωραΐτης, αποφασίστηκε όταν καταστεί δυνατό, να ακολουθηθεί η διαδικασία της δημοπρασίας. Ο Απόστολος Αγκόρτσας πρότεινε για να ξεκινήσει η διαδικασία να βρεθεί ο πρώην ενοικιαστής και να κληθεί με ομόφωνη απόφαση ΔΣ, να δώσει τα κλειδιά, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες.
Αυτό που προβλημάτισε το σύνολο των μελών ήταν ότι ο τρόπος διαχείρισης των ακινήτων τους θέτει υπόλογους απέναντι στα μέλη και αυτό γεννά περαιτέρω ευθύνες. Λόγω δε των δυσχερειών που υπάρχουν, συνοψίζοντας, ο κ. Σπανίδης σχολίασε: «καλούμαστε εμείς να βγάλουμε το φίδι απ’ την τρύπα για τους προηγούμενους». Διαφώνησε βέβαια ο πρόεδρος με την τοποθέτηση.
Τουριστική συνάντηση στην ΑΜΘ με πρωτοβουλία του ΕΒΕ Ξάνθης
Σε συνέχεια της πρόσφατης εκδήλωσης με Τούρκους πράκτορες για τον τουρισμό στην ΑΜΘ, ο κ. Μωραΐτης ζήτησε τη στήριξη του Σώματος στην προσπάθεια που γίνεται για την οργάνωση μία συνάντησης με όλους τους τουριστικούς πράκτορες και ξενοδόχους της ΑΜΘ, προκειμένου να χαραχθούν από κοινού τουριστικές διαδρομές. ανάγκη που διαπιστώθηκε και τέθηκε επιτακτικά από τους Τούρκους επιχειρηματίες.
Εξανέστη ο κ. Σπανίδης σημειώνοντας ότι: «με έγγραφό μας από τον Ιούνιο έχουμε ζητήσει τη σύσταση τουριστικής επιτροπής, ώστε να συνδράμουμε κι εμείς», ενώ στο επιχείρημα του προέδρου ότι δεν υπήρχε χρόνος, απάντησε: «χρόνος για την επιτροπή δεν υπήρξε, αλλά βρέθηκε για να καταθέσετε μόνοι σας προτάσεις».
Επίσης, το ΕΒΕ με πρόταση της ΔΕ εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα διαμαρτυρίας για την συγχώνευση των φορέων προστατευόμενων περιοχών της περιοχής μας, με σημείο αιχμής τη μεταφορά της έδρας του ενιαίου φορέα στο Μεσοχώρι Δράμας (έδρα του φορέα της οροσειράς Ροδόπης) και ζητώντας η έδρα να παραμείνει το Πόρτο Λάγος.
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr