Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Πιάσαν δουλειά» τα ξηραντήρια της ΣΕΚΕ

«Πιάσαν δουλειά» τα ξηραντήρια της ΣΕΚΕ

0
egkainia_seke1-empros

Εγκαίνια τελέστηκαν το Σάββατο με την παρουσία αρχών, συντελεστών, καπνοπαραγωγών και το ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ στο Ιωνικό

Αναμένεται για φέτος παραγωγή 400 τόνων καπνού Virginia. Στο 1,2 εκ. ευρώ το κόστος της επένδυσης. Εξήρε την ανάπτυξη που προωθεί το συνεταιριστικό κίνημα ο Αλέκος Κοντός    

Η τελετή εγκαινίων της επένδυσης της ΣΕΚΕ ΑΕ για την παραγωγή και ξήρανση καπνών τύπου Virginia πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το μεσημέρι, στο χώρο των νεόδμητων εγκαταστάσεων στην περιοχή του Ιωνικού Σταυρούπολης. Στην τελετή παραβρέθηκε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας και όλο το ΔΣ, ο δήμαρχος της Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης, ο πρώην νομάρχης Γιώργος Παυλίδης, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης, ο πρώην πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας Θανάσης Κοκκινούλης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ Μανόλης Τσέπελης, οι αντιδήμαρχοι Κυριάκος Παπαδόπουλος (και καπνοπαραγωγός ο ίδιος), Χρήστος Μούρκας και Αλέκος Κυριακίδης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μπάμπης Δημαρχόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι και της αντιπολίτευσης, τοπικοί σύμβουλοι, στελέχη και εργαζόμενοι της εταιρίας, επιστημονικοί συντελεστές της επένδυσης, καπνοπαραγωγοί και κάτοικοι της περιοχής. Παρόντες φυσικά ήταν ο γενικός διευθυντής της ΣΕΚΕ βουλευτής ΝΔ Αλέκος Κοντός και ο πρόεδρος της εταιρίας και αντιδήμαρχος Παναγιώτης Ταρενίδης. Της τελετής χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων που απέδωσε τα εύσημα για την επένδυση, αλλά σχολίασε τον αρνητικό τρόπο που έγινε διαχείριση των επιδοτήσεων, γεγονός που έφερε σε πολύ δύσκολη θέση σήμερα την αγροτική οικονομία εν γένει.
Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, ο δήμαρχος Ξάνθης, ο Μητροπολίτης μαζί με τον κ. Κοντό και τον κ. Ταρενίδη έκοψαν την κορδέλα και ξεναγήθηκαν στους χώρους των εγκαταστάσεων.  
400 τόνοι καπνών Virginia από τη φετινή παραγωγή
Το κόστος της επένδυσης ανήλθε στο 1,2 εκ. ευρώ και δημιουργήθηκε σε μία έκταση 5,5 στρεμμάτων που παραχώρησε γι’ αυτό το σκοπό ο δήμος Ξάνθης στην εταιρία. Φέτος παρήχθησαν στα θερμοκήπια 4 εκ. φυτά που δόθηκαν στους 22 καπνοπαραγωγούς, οι οποίοι υπέγραψαν συμβόλαια με τη ΣΕΚΕ τον περασμένο Φεβρουάριο και καλλιεργούν καπνά σε 1.170 στρέμματα. Από αυτά αναμένεται φέτος να παραχθούν περίπου 400 τόνοι καπνών Virginia, αν και υπάρχει μέχρι στιγμής καθυστέρηση 15 ημερών λόγω των έντονων βροχοπτώσεων του Ιουνίου. Συνολικά, ο κύκλος εργασιών της φετινής χρονιάς απασχόλησε 80 (μαζί με τους καπνοπαραγωγούς) και ήταν όλοι από την περιοχή της Σταυρούπολης Τα ξηραντήρια είναι 52 και για την επίτευξη των απαιτούμενων θερμοκρασιών χρησιμοποιείται ως καύσιμη ύλη το πέλλετ, πρόσφατα και ο βαμβακόσπορος. Από κάθε «φούρνο» η παραγωγή ανέρχεται περίπου στα 800 κιλά. Πέντε γυναίκες αναλαμβάνουν τη διαλογή σε ειδικό χώρο και στη συνέχεια η παραγωγή συσκευάζεται σε κιβώτια των 100 κιλών για να μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις της εταιρίας. Σύμφωνα με τον κ. Ταρενίδη που παρουσίασε τα σχετικά μεγέθη της επένδυσης το συνολικό ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα για την περιοχή εκτιμάται ότι ανέρχεται στις 850.000 ευρώ, ενώ με τη σχετική επέκταση που σχεδιάζεται θα φτάσει το 1,5 εκ. ευρώ. Κατά την τελετή απευθύνθηκε ξανά το αίτημα της παραχώρησης και της διπλανής έκτασης από το δήμο της Ξάνθης για τις ανάγκες της επέκτασης που προτίθεται να προχωρήσει η ΣΕΚΕ. Ακόμη, έγινε γνωστό ότι ξεκίνησε πειραματικά και η καλλιέργεια λαχανικών στα θερμοκήπια, ώστε να αξιοποιούνται και τους υπόλοιπους μήνες (για τρεις μόνο είναι απαραίτητα για τα καπνά).  
Επένδυση «οξυγόνο» για την περιοχή, τη χαρακτήρισε ο Α. Κοντός
Για το μήνυμα που δίνει η ΣΕΚΕ ότι δεν πρέπει να ξεχνούμε την περιοχή της Σταυρούπολης και για την ανάπτυξη που δίνει στην περιοχή, έδωσε τα συγχαρητήρια του ο δήμαρχος της Ξάνθης, απευθύνοντας παράλληλα και ένα προσκλητήριο σε κάθε επενδυτή που θα θελήσει να δραστηριοποιηθεί στη Σταυρούπολη, ο οποίος θα τύχει την ίδια στήριξης από το δήμο της Ξάνθης και με την παραχώρηση εδαφικής έκτασης. Την ίδια ελπίδα για την οικονομική «αναζωογόνηση» της Σταυρούπολης εξέφρασε και ο πρώην νομάρχης Γιώργος Παυλίδης, σχολιάζοντας παράλληλα αφενός την «άπνοια» στις επιχειρήσεις, αλλά και την αμφισβήτηση που δέχεται σήμερα το συνεταιριστικό κίνημα. Για ένα «προσκύνημα» που πραγματοποιεί η ΠΑΣΕΓΕΣ στον τόπο του Αλέξανδρου Μπαλτατζή έκανε λόγο ο πρόεδρός της Τζανέτος Καραμίχας, τονίζοντας ότι στέλνει αισιοδοξία το μήνυμα της ΣΕΚΕ που «χτίζει τη χώρα» μέσα στην κρίση μέσω της παραγωγής και των αγροτών. Για το λόγο αυτό σε αυστηρό ύφος τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει το «χτύπημα» εναντίον του συνεταιριστικού κινήματος και κάθε συλλογικότητας. Τα βασικά στοιχεία της δημιουργία ενός σύγχρονου ενιαίου κέντρου παραγωγής και ξήρανσης καπνού παρουσίασε ο κ. Ταρενίδης, υπογραμμίζοντας την προτεραιότητα της ΣΕΚΕ για την τόνωση της αγροτικής οικονομίας στη Σταυρούπολη και την προστασία του περιβάλλοντος. «Η ΣΕΚΕ θέλησε και θέλει να στηρίξει αυτή την περιοχή», τόνισε και ο κ. Κοντός, αναφέροντας ότι αρχικά ο σχεδιασμός περιλάμβανε μία μικρότερη επένδυση, αλλά αυτό άλλαξε λόγω του ενδιαφέροντος που εκφράστηκε από τους παραγωγούς. Επίσης, ενημέρωσε γα την πρόθεση της επέκτασης, αλλά και την κύρια στόχευση της ΣΕΚΕ που είναι η καλλιέργεια των καλύτερων καπνών στην Ελλάδα. Αποκάλεσε την επένδυση «οξυγόνο» για την περιοχή και συμπλήρωσε ότι και για την ίδια τη ΣΕΚΕ, αλλά και για τη Σταυρούπολη λειτουργεί ως διαφήμιση, αφού ήδη πέντε αντιπροσωπείες ξένων χωρών έχουν επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις. Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Κοντός μίλησε σε σκληρό τόνο για τις βολές που δέχεται το συνεταιριστικό κίνημα και σημείωσε: «αδίκως βάλλεται το συνεταιριστικό κίνημα. Θέλω να στείλω το μήνυμα ότι δε γίνεται τίποτα χωρίς τις συλλογικότητες. Το συνεταιριστικό κίνημα πέρασε πολλές κρίσεις και δυσκολίες και επιβίωσε. Εμείς θα δώσουμε τη μάχη για τον ανώνυμο έλληνα αγρότη. Το συνεταιριστικό κίνημα μένει, επιμένει προχωρεί και ανοίγει δρόμους».
Στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Κοντός ερωτηθείς γιατί δεν προτιμήθηκε η παραγωγή μπασμά, που είναι και μονοκαλλιέργεια της περιοχής, απάντησε: «Παράγωγουμε Virginia γιατί εδώ η ποιότητα ήταν εξαιρετική και στο παρελθόν και γιατί οι αποδόσεις είναι πολύ υψηλές για τους αγρότες. Ο μπασμάς καλλιεργείται στα ορεινά και ο Virginia στα πεδινά. Η ΣΕΚΕ συνεχίζει να καταβάλλει προσπάθεια για τη στήριξη των αγροτών του μπασμά και προχωρήσαμε σε πειράματα για τις αύξηση της παραγωγής και τη μείωση του κόστους παραγωγής».  

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ασθενές» το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση Πολλές επιχειρήσεις κλείν…