Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Νέος κύκλος για την «Ξάνθη του Μάνου»

Νέος κύκλος για την «Ξάνθη του Μάνου»

0
manos1-empros

Ξεκινά το φεστιβάλ για το Μάνο Χατζιδάκι, που διοργανώνει η ΦΕΞ εδώ και 5 χρόνια

Συντονιστής ο Νίκος Κυπουργός και επισκέπτες καθηγητές και φοιτητές από μουσικά τμήματα πανεπιστήμιων της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας. Συνδιοργανώνει η ΑΜΘ    

Στη Ξάνθη, την πόλη που γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις εδώ και 5 χρόνια η ΦΕΞ έχει αναλάβει και πραγματοποιεί το Φεστιβάλ «η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι».
Ταξιδεύοντας με τη μουσική του Μάνου, το Φεστιβάλ έχει ως στόχο τόσο την γνωριμία με το μεγάλο αυτό συνθέτη και άνθρωπο, αλλά και με την ίδια την πόλη. Τι ήταν εκείνο που τον γοήτευε. Ποια ήταν τα στοιχεία για τα οποία ο Μάνος άλλοτε μιλούσε με τόσο πάθος κι άλλοτε τον εκνεύριζαν.
Οι διοργανωτές αναζητήσαν τους φίλους και συνεργάτες του Μάνου. Τους παρουσίασαν τη δουλειά τους και μίλησαν γι’ αυτόν. Έχουν καταγράψει περισσότερες από 15 ώρες συνεντεύξεων.
Για το Μάνο και την Ξάνθη έχουν μιλήσει έως τώρα στο πλαίσιο της διοργάνωσης για την Ξάνθη του Μάνου, ο Παντελής Βούλγαρης, ο Δημήτρης Βερνίκος, ο Βασίλης Λέκκας, ο Γιώργος Μιχαλισλής, ο Ηλίας Λιούγκος, ο Γιώργος Χρονάς, ο Νίκος Κυπουργός, η Σαβίνα Γιαννάτου, η Νένα Βενετσάνου, η Έλενα Μουζάλα, η Έλλη Πασπαλά…
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει Εκθέσεις, Κινηματογραφικές προβολές, Συναυλίες, Πάνελ, Ραδιοφωνικά αφιερώματα και πολλά happenings για μικρούς και μεγάλους.
Φέτος και με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ενώ το πρόγραμμα έχει κλείσει τον πρώτο του κύκλο, στον επαναπρογραμματισμό για τα επόμενα πέντε χρόνια η καινοτομία του Φεστιβάλ έγκειται στην προσωπικότητα που καλείται να υποστηρίξει το Φεστιβάλ, τον Νίκο Κυπουργό και την ουσιαστική συμμετοχή των νέων και των μουσικών τμημάτων των πανεπιστημίων από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία.  

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων  

Εικαστικός περίπατος στην Παλιά πόλη της Ξάνθης
έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Σταθόπουλου
Ο Δημήτρης Σταθόπουλος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1946 και κατοικεί στην Ξάνθη. Από το 1970 έχει πάρει μέρος σε διάφορες εκθέσεις. Έχει σκηνογραφήσει θεατρικά έργα, εικονογράφησε βιβλία και φιλοτέχνησε πορτρέτα Θρακιωτών δημιουργών.
Επιμέλεια Κική Χριστοδούλου, ιστορικός τέχνης Μουσειολόγος
Στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, και στον πολυχώρο του βιβλιοπωλείου «+ Βιβλία Καφετζή»
Διαρκεί έως τέλη Νοεμβρίου.
Εγκαίνια Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012 στις 19.00 στο βιβλιοπωλείο «+ Βιβλία Καφετζή».

   
Γνωριμία με την τοπική ιστορία
Ιστορικοί περίπατοι – Ξάνθη, παλιά πόλη
Στη διάρκεια των περιπάτων, αναπτύσσεται ένας διάλογος για την ιστορία, τις ιδιαίτερες τεχνικές, την εξέλιξη και την παρουσία κάθε μορφής τέχνης στο ανθρώπινο περιβάλλον. … Καθημερινά. Πληροφορίες για συμμετοχή στο τηλ. 25410 25421. Αρχή περιπάτου στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου.

2-3 πράγματα που ξέρω για… το cinema, το θέατρο – τη φωτογραφία…  
Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε τέχνης; Ο τρόπος που παρακολουθούμε αλλά και πώς και με πιο τρόπο συμμετέχουμε σε κάθε παραγωγή; Θεωρητικά αλλά και τεχνικά ζητήματα. Πραγματοποιείται στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
Κόστος συμμετοχής για κάθε μήνα 10€ για τους ακροατές.
Πληροφορίες δηλώσεις συμμετοχή στο τηλ. 2541025421 και στους υπευθύνους των εργαστηρίων.  

Μουσική και θέατρο: Ο Artaud θυμάται τον Hitler και το Cafe Roman  
Τρίτη 9 και Τετάρτη 10 Οκτωβρίου και ώρα 21.00 στο Δημοτικό Θέατρο Ξάνθης
«Ο Artaud θυμάται τον Hitler και το Cafe Roman», του Tom Peuckert σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καντιώτη.
Σκέψεις για το κείμενο: Ο (εσωτερικός) μονόλογος του Tom Peuckert. Ο Artaud θυμάται τον Hitler και το Cafe Roman, εξ ολοκλήρου επινοημένος, στηρίζεται σε ένα πραγματολογικό δεδομένο: Από την ψυχιατρική κλινική Rodez του Παρισιού, όπου είχε εισαχθεί, λίγο μετά τα σαράντα του χρόνια (αρχής γενομένης από το 1937), ο θεωρητικός του «Θεάτρου της σκληρότητας» (1935) συντάσσει ένα σύντομο κείμενο-αφιέρωση στο βιβλίο του Les Nouvelles Revelations de l’Etre (Gallimard, 1956) με ημερομηνία την «3η Δεκεμβρίου 1943» και αποδέκτη τον Adolf Hitler. Του υπενθυμίζει την πρώτη τους συνάντηση τον Μάιο του 1932, «κάποιο απόγευμα στο Cafe Roman» στο Βερολίνο, και παρακαλεί τον θεό «να του δίνει την χάρη του». Ισχυρισμός ασφαλώς παραισθητικός. Το Cafe Roman υπήρξε πράγματι ο γνωστότερος χώρος συνάντησης καλλιτεχνών και διανοουμένων την εποχή της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.
Τραγούδι, Andre Maia – Τσέλο, Αλέξανδρος Μποτίνης – Ηθοποιός, Νίκος Παντελίδης.    

Παρουσίαση της Γενιάς του ’30
Σπυρόπουλος & Μαυροϊδής  
Παρασκευή 12 Οκτωβρίου και ώρα 20.00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
Συνεχίζονται και στο δεύτερο εξάμηνο του 2012 οι παρουσιάσεις των ζωγράφων της γενιάς του ‘30 με την Κική Χριστοδούλου, μουσειολόγο – ιστορικό τέχνης.
Γιάννης Σπυρόπουλος – Γιώργος Μαυροϊδής
Εισηγητές της αφηρημένης τέχνης ο πρώτος και ενός ιδιαίτερου και προσωπικού εξπρεσιονιστικού ύφους ο δεύτερος, συνέβαλλαν αποφασιστικά στην εξέλιξη της ελληνικής τέχνης.    

«Νίκος Γκάτσος & Μάνος Χατζιδάκις» από το αρχείο της ΕΡΤ, μέρος Α  
Τρίτη 16 Οκτωβρίου & ώρα 19.00 / πολυχώρο του βιβλιοπωλείου «+ Βιβλία Καφετζή» . Εκδήλωση… με 24 γράμματα και όχι μόνο « Νίκος Γκάτσος & Μάνος Χατζιδάκις» από το αρχείο της ΕΡΤ
Κάθε Τρίτη με καφέ, κρασί και εκδηλώσεις για το βιβλίο κι όχι μόνο…
Παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις με συγγραφείς, προβολές και αφιερώματα.
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΓΚΑΤΣΟ | Μέρος:1
Το πρώτο μέρος του αφιερώματος στον ποιητή ΝΙΚΟ ΓΚΑΤΣΟ αποτελεί μια αφήγηση της στιχουργού και συντρόφου του ΑΓΑΘΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΥΚΑ για αυτή την ξεχωριστή παρέα, καλλιτεχνών, (ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ, ΑΝΔΡΕΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟ, ΝΙΚΟ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟ, ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ κ.ά.),   που σύχναζε στο πατάρι του ΛΟΥΜΙΔΗ, χαρακτήρισε με τις δημιουργίες της μια ολόκληρη εποχή στην Ελλάδα με εμφανείς επιδράσεις ως τις μέρες μας…    

Μουσικές Συναντήσεις στην «Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι»  
Παρασκευή 19 έως και την Τρίτη 23 Οκτωβρίου. Καλεσμένοι στο φετινό Φεστιβάλ που έχει ως στόχο τη χάραξη της νέας του στρατηγικής, είναι ο Νίκος Κυπουργός, ως συντονιστής του Φεστιβάλ και καθηγητές και φοιτητές από μουσικά τμήματα πανεπιστήμιων της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας.
Ακόμη μουσικά σχολεία, σχολές και ωδεία αλλά και μουσικοί θα συζητήσουν για το μέλλον του φεστιβάλ και την αξιοποίηση των υποδομών που έχουν δημιουργηθεί στην πόλη. Τέλος το κοινό έχει και τη δυνατότητα ν’ απολαύσει ρεσιτάλ των φοιτητών καθώς και άλλες συναυλίες. Καλεσμένη στο φετινό Φεστιβάλ η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου.    

Θεατρική παράσταση «Έρως & ψυχή»  
Τετάρτη 24 έως Κυριακή 28 Οκτωβρίου και ώρα 21.30 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης. Θέατρο & ποίηση. Μια παράσταση της Σοφίας Σαββίδου σε κείμενα των Κοκτώ, Τσέχωφ, Πολυδούρη, Καβάφη, Ρίτσο…
Ερμηνεύουν οι Χρύσα Ξανθοπούλου, Ρένα Τσόλου Καραγιάννη, Αγάπη Καραγιαννίδου, Φάνης Χατζημιχαήλ.

   
«Με τη γεύση της παρέας στα χείλη»  
Σάββατο 27 Οκτωβρίου και ώρα 21.00 στο σπίτι πολιτισμού της ΦΕΞ
Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης (Φ.Ε.Ξ.) και το Π.Α.ΚΕ.ΘΡΑ. σας προσκαλούν σε μια μουσική βραδιά με τραγούδια του Γιώργου Φραντζολά.
Συμμετέχουν η Άννα Φραντζολά και ο Γιώργος Καραγιαννίδης στο τραγούδι, ο Χάρης Ξυλάς στα σαξόφωνα, ο Δημήτρης Φραγγατζής στο βιολί και ο Κωνσταντίνος Φραντζολάς στα πλήκτρα. Θα ακουστούν τραγούδια από τους δίσκους «Νύχτα από σεντέφι», «Εδώ ξυπνούν τα όνειρα» και από τις άλλες δισκογραφικές δουλειές του Γιώργου Φραντζολά. «με τη γεύση της παρέας στα χείλη».

   
« Νίκος Γκάτσος & Μάνος Χατζιδάκις» από το αρχείο της ΕΡΤ, μέρος Β  
Τρίτη 30 Οκτωβρίου και ώρα 19.00 / πολυχώρο του βιβλιοπωλείου «+ Βιβλία Α. Καφετζής». Με 24 γράμματα και όχι μόνο « Νίκος Γκάτσος & Μάνος Χατζιδάκις» από το αρχείο της ΕΡΤ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΓΚΑΤΣΟ | Μέρος:2
Σε αυτό το επεισόδιο συνεχίζεται το αφιέρωμα στον ποιητή ΝΙΚΟ ΓΚΑΤΣΟ. Παρουσιάζονται αποσπάσματα από ποιητικές του συλλογές, ενώ φίλοι και συνεργάτες του μιλούν για το έργο και την προσωπικότητά του. Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ, η ΝΑΝΑ ΜΟΥΣΧΟΥΡΗ, ο ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ ΚΗΛΑΗΔΟΝΗΣ, ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ, ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ και ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ περιγράφουν την προσωπικότητα του ΝΙΚΟΥ ΓΚΑΤΣΟΥ, θυμούνται στιγμές που έζησαν κοντά του και αναφέρονται σε περιστατικά χαρακτηριστικά του ιδιαίτερου χαρακτήρα του…

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«ΧΩΡΙΣ», μια αυτοσχεδιαστική παράσταση στη Ξάνθη

Σήμερα, Παρασκευή 31 Μαρτίου στο Nostos Live O Παναγιώτης Κούδας και ο Κωνσταντής Μπίτσης …