Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Κλείνουν την αγορά αύριο έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες

Κλείνουν την αγορά αύριο έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες

0
emporikos_gs_diamartyria_10_2012-empros

Αποφάσισαν συμμετοχή στην απεργία και περιφρούρηση με κλιμάκια

Σύνθημα «να μην καταναλωθεί ούτε ένα ευρώ» την ημέρα της διαμαρτυρίας. Στοίχημα παραμένει η μαζικότητα    

Διαδοχικές γενικές συνελεύσεις είχαν το απόγευμα της Δευτέρας ο Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης και η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων, οι οποίοι μετέβαλαν τη στάση τους και ακολουθώντας τις κεντρικές τους διοικήσεις, αποφάσισαν να συμμετέχουν στην αυριανή κινητοποίηση με 24ωρη απεργία.
Τα επιχειρήματα που ακούστηκαν μεταφέρθηκαν και στις συνεδριάσεις των οργάνων, όπου η συμμετοχή τέθηκε ως στοίχημα και γι’ αυτό προγραμματίστηκαν δυναμικότερες ενέργειες με ενημέρωση των καταστημάτων της αγοράς και κλείσιμο των πολυκαταστημάτων την ημέρα της απεργίας.  
Απεργία και αποκλεισμό των εμπορικών κέντρων αποφάσισε ο ΕΣ
Με απογοήτευση σχολιάστηκε από τα μέλη η περιορισμένη συμμετοχή στην γενική συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, όπου παραβρέθηκαν περίπου 50 έμποροι, αλλά εκφράστηκε και η άποψη ότι «όσοι κι αν είμαστε πρέπει να προχωρήσουμε». Ο πρόεδρος Ευθύμης Μίλκογλου εξήγησε ότι το θέμα δεν είναι να κλείσουν τα καταστήματα, αλλά να μην καταναλωθεί ούτε ένα ευρώ την ημέρα της διαμαρτυρίας. Οι πιο επιφυλακτικοί ανέφεραν ότι είναι κρίσιμη η συμμετοχή των καφέ-μπαρ για να δίνεται η εικόνα μιας έρημης αγοράς, ενώ κάποιοι αναρωτήθηκαν ποιο είναι το νόημα της απεργίας αν δεν υπάρχει κλιμάκωση. Κάποιοι μάλιστα πρότειναν να εξεταστεί νομικά η δυνατότητα παύσης πληρωμών στην Εφορία, ώστε να υπάρξει κάποια επίπτωση στο κρατικό ταμείο και να ασκηθεί πίεση. Οι έμποροι ενημερώθηκαν ότι από την ΕΣΕΕ έχει σταλεί εξώδικο στα μέλη της κυβέρνησης για κατάσταση έκτακτης ανάγκης και συνθήκες έκτακτης βίας, καθώς και ότι ερευνάται η προσεκτική νομική διατύπωση της προειδοποίησης των εμπόρων για αναγκαστική παύση πληρωμών. Για άλλη μια φορά τέθηκε το θέμα των πολυκαταστημάτων που παραμένουν ανοιχτά και διευκρινίστηκε ότι η στάση τους αυτή υπαγορεύεται από τα διαφορετικά συμφέροντα που έχουν σε σχέση με την τοπική αγορά. Από το γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Καλιαμπάκα που παραβρέθηκε και το πρώην μέλος του ΔΣ του ΕΒΕ Γιώργο Μυλωνά προτάθηκε η σύσταση κλιμακίων που θα κλείσουν τα πολυκαταστήματα την ημέρα της απεργίας. Τα κρίσιμα ζητήματα πάντως που τέθηκαν ήταν η μαζική συμμετοχή των εμπόρων, καθώς και η εκτεταμένη ενημέρωση των πολιτών για την κατάσταση αδιεξόδου, στην οποία έχουν περιέλθει οι έμποροι.
Η τελική απόφαση που ελήφθη τελικά από τον Εμπορικό Σύλλογο Ξάνθης αναφέρει: «Συμμετοχή στην Πανελλαδική 24ωρη Απεργία της Πέμπτης 18 Οκτωβρίου 2012, ημέρα κατά την οποία , συνεδριάζει η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. Σε απάντηση αποφασίζουμε:
-ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ 24 ΩΡΕΣ (05.00 της 18/10 έως 05.00 της 19/10/12) σαν αρχή στους αγώνες που θα κλιμακωθούν εάν χρειασθεί.
– ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ, εάν αυτά λειτουργούν.
-ΠΟΡΕΙΑ -ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ , ώρα συγκέντρωσης 10.30 στον Εμπορικό Σύλλογο Ξάνθης Βασ. Κων/νου 1. Να είμαστε όλοι παρόντες.
-Συσκότιση των εμπορικών καταστημάτων από το βράδυ της Τετάρτης έως το βράδυ και της Πέμπτης 18 Οκτωβρίου 2012
-Διανομή αφισών της απεργίας για τις προθήκες των καταστημάτων
– Tην Πέμπτη 18 Οκτωβρίου πρωτίστως πολίτες – καταναλωτές περνάμε το μήνυμα στην οικογένεια , τους φίλους μας , τους συναδέλφους , τους γείτονές μας , ότι,
ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ .   Δεν αγοράζουμε τίποτα , μιλάμε στα κινητά και μη τηλέφωνα όσο το δυνατόν λιγότερο ή και καθόλου. Καπνίζουμε λιγότερο. Ακινητοποιούμε το αυτοκίνητό μας. Με τις κινήσεις μας αυτές στέλνουμε μήνυμα , διότι αφαιρούμε έσοδα από φόρους ,από το αιμοβόρο -όπως προέκυψε- Τροiκοκρατούμενο κράτος μας”.  
«Τέλος στη σιωπή των αμνών» το μήνυμα της ΟΕΒΕ
Λίγη ώρα αργότερα συνεδρίασε και η Γενική Συνέλευση των μελών της ΟΕΒΕ, όπου παραβρέθηκαν και μέλη του ΕΣ για να συντονίσουν από κοινού τη δράση τους.
Η Γενική Συνέλευση των Επαγγελματικών Σωματείων της Ομοσπονδίας ΕΒΕ (ΟΕΒΕ), αποφάσισε η συμμετοχή της στην απεργία να είναι καθολική και σε 24ωρη βάση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε, καλεί όλους τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους, μέλη και μη μέλη των πρωτοβάθμιων σωματείων, άπαντες όσους δραστηριοποιούνται στο Νομό Ξάνθης, να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, να σταματήσουν την παραγωγή τους και να μην παράσχουν τις υπηρεσίες τους την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012. «Σύνθημά μας είναι «ΔΕΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ – ΝΕΚΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ». Καλούμε όλον τον κόσμο να στηρίξει στην πράξη την προσπάθεια μικρομεσαίων και εργαζομένων, απέχοντας από οποιαδήποτε κατανάλωση και απομονώνοντας όσους επιλέξουν να λειτουργήσουν την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου. Το στοίχημα ΖΩΗΣ ή ΘΑΝΑΤΟΥ είναι ΟΛΗΣ της κοινωνίας και ΕΤΣΙ μόνο θα το κερδίσουμε», σημειώνεται σχετικά.
Σύμφωνα με όσα κανονίστηκαν στη συνέλευση, θα χρησιμοποιηθεί σήμερα και αύριο αυτοκίνητο του δήμου Αβδήρων, πρωί και απόγευμα για να ενημερώνει τους πολίτες σχετικά με την απεργία. 10 κλιμάκια των 5 ατόμων από την ΟΕΒΕ ανέλαβαν να πάνε στις γειτονιές και το κέντρο, ώστε να βρεθούν με τους επαγγελματίες όλων των καταστημάτων και να τους προτρέψουν να συμμετέχουν και αυτοί. Την Πέμπτη θα αναλάβουν και αυτοί να κλείσουν τα εμπορικά καταστήματα. Επιπλέον, στη συνέλευση και το σωματείο των καφέ-μπαρ, μέσω των προέδρου του Ανδρέα Ιντζέ, ενημέρωσε για τη συμμετοχή των μελών του στην απεργία, αλλά διευκρίνισε την παράμετρο ότι από τα 170 καφέ που λειτουργούν συνολικά, μόλις τα 70 είναι μέλη, οπότε και ως εκεί μπορεί να επιτευχθεί μία σχετική πειθαρχία.  

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στ. Κούλογλου: «Οφείλουμε να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη επί ΣΥΡΙΖΑ»

Ο δημοσιογράφος και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής, αυτή τη φορά με τη Νέα Αριστερά, παρε…