Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Κινητικότητα για οικειοθελείς διαγραφές από το ΤΕΕ Θράκης

Κινητικότητα για οικειοθελείς διαγραφές από το ΤΕΕ Θράκης

0
neoi_mixanikoi-empros

Ανεργία, πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας και «κούρεμα» στα ομόλογα του ΤΣΜΕΔΕ «βρόγχος» για τους νέους μηχανικούς

Επιτυχία και αυξημένη ζήτηση στο σεμινάριο του ΤΕΕ Θράκης για τους νέους μηχανικούς. Θα επαναληφθεί για όσους δεν μπόρεσαν να συμμετέχουν
 
Η ανεργία, η κατακόρυφη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, η αύξηση του κόστους ζωής εν γένει, αλλά και το αιφνιδιαστικό «κούρεμα» των ομολόγων του ΤΣΜΕΔΕ κατά 71%, που ανάγκασε σε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, δημιουργούν μία ασφυκτική κατάσταση για τους νέους, κυρίως, μηχανικούς, από τους οποίους πολλοί έχουν σκεφτεί να διαγραφούν από το ΤΕΕ, ώστε να γλιτώσουν τον μηνιαίο «βραχνά» και έχουν αποταθεί στη διοίκηση, προκειμένου να μάθουν τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν.  
Η κακή οργάνωση της παραδοσιακής διαδικασίας φέρνει σε αδιέξοδο τους νέους επιστήμονες
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος δέχεται κάθε εβδομάδα 50 περίπου αιτήσεις διαγραφής από τις λίστες του. Στο ΤΕΕ Θράκης, υπάρχει έντονος προβληματισμός και ενδιαφέρον προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά δε σημειώθηκαν ακόμη αιτήσεις διαγραφής, σύμφωνα με το γραμματέα του παραρτήματος της περιοχής μας κ. Αργύρη Πλέσια. Ο ίδιος εξηγεί ότι αυτή η απόφαση είναι κρίσιμη, αφού διαγραφή από το ΤΣΜΕΔΕ, το ασφαλιστικό ταμείο των μηχανικών, αυτόματα σημαίνει και απώλεια της ιδιότητας του μηχανικού. Η αδράνεια στον κατασκευαστικό τομέα και η πληθώρα των μηχανικών είναι από τους κύριους παράγοντες που έχουν φέρει σε οριακό σημείο τον κλάδο. «Σε αυτή την τάση έχει συντελέσει σημαντικά ο αφερεγγυότητα της Πολιτείας», σημειώνει ο κ. Πλέσιας, που εξηγεί: «το ΤΣΜΕΔΕ ήταν παραδοσιακά ένα πολύ ισχυρό ταμείο, χωρίς κρούσματα δολιοφθοράς. Οι συντάξεις ήταν πενιχρές, αλλά, ούτως ή άλλως, κανένας μηχανικός δεν έβγαινε στη σύνταξη κι έτσι συνεχώς ενισχυόταν. Με το αιφνιδιαστικό κούρεμα των ομολόγων, το «ταμείο» του ΤΣΜΕΔΕ από τα 21 δισ. ευρώ περιορίστηκε στα 5. Και τώρα μας λένε ότι το ταμείο μας δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να αυξήσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές». Ακόμη, ο κ. Πλέσιας εντοπίζει την παθογένεια και σε μία άλλη αιτία, συνυφασμένη με τη συνολική διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας, που έχει δημιουργήσει πληθώρα επιστημόνων που, εκ των πραγμάτων, δεν μπορούν να απορροφηθούν «Η οργάνωση της παραγωγικής διαδικασίας είναι πολύ κακή. Διεκδικούσαμε να καταργήσουμε την πυραμιδική διάταξη της κοινωνίας. Δε γίνεται όλοι να γίνουν γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί. Διαθέτουμε την παγκόσμια πρωτοτυπία το 70% των εισακτέων να καταλήγει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Μάλιστα, σε 430 σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ, χωρίς να υπάρχουν ορθολογικές στρατηγικές επιλογές στο γνωστικό αντικείμενο. Αυτό οδηγεί σε μια στρεβλή ανάπτυξη της παραγωγικής διαδικασίας. Διέπεται από τη λογική του ανταγωνισμού, και όχι του εθνικού οράματος. Και η υπερπληθώρα αναγκαστικά οδηγεί κάποιους στη μετανάστευση, εκεί όπου υπάρχει ζήτηση», επισημαίνει ο κ. Πλέσιας, θίγοντας με εύσχημο τρόπο την πλειάδα των τμημάτων και σχολών που δημιουργήθηκαν ανά τη χώρα, με επιστημονικό αντικείμενο που δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και με διάσπαση σχολών με αποκλειστικό σκοπό την εκπλήρωση πολιτικών σκοπιμοτήτων.  
Αυξημένο ενδιαφέρον των μηχανικών για τη συνεχή επιμόρφωση
Πάντως, από την άλλη πλευρά, παρά τις δυσκολίες οι νέοι μηχανικοί κάνουν το δικό τους αγώνα, προκειμένου να ενημερώνονται συνεχώς, να επικαιροποιούν τις γνώσεις τους και να αξιοποιούν κάθε δυνατότητα που τους δίνεται προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό κατέδειξε και η επιτυχία του σεμιναρίου που διοργανώθηκε από το ΤΕΕ Θράκης και τη Μόνιμη Επιτροπή τους για τους νέους μηχανικούς την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου στην Κομοτηνή. Το σεμινάριο παρακολούθησαν περίπου 70 μηχανικοί, αλλά λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος θα διοργανωθεί και δεύτερος κύκλος για όσους δεν μπόρεσαν να συμμετέχουν, εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης.  
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καθησυχαστικός για τον σεισμό στη Χαλκιδική ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός»

Ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι η περιοχή δεν διαθέτει υψηλό σεισμικό δυναμικό, ενώ τόνισε…