Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Ερώτηση Σαλτούρου για τους εποχικούς πυροσβέστες

Ερώτηση Σαλτούρου για τους εποχικούς πυροσβέστες

0

Ρυθμίσεις ζητά από το Ν. Δένδια για να δικαιούνται το επίδομα ανεργίας 1.750 εργαζόμενοι του κλάδου

Ερευνά την πρόθεση εφαρμογής διατάξεων που προβλέπουν την επέκταση των συμβατικών περιόδων απασχόλησής τους έως και τα δέκα έτη

Ερώτηση στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια κατέθεσε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης Δημήτρης Σαλτούρος, αναφορικά με τη δυσμένεια στην οποία περιέπεσαν 1.750 εποχικοί πυροσβέστες οι οποίοι δεν δικαιούνται πλέον το επίδομα ανεργίας, λόγω της μείωσης του συμβατικού χρόνου από 8 σε 4,5 μήνες. Το ζήτημα αφορά 1.750 άτομα και γι’ αυτούς ο βουλευτής ζητά την παράταση του συμβατικού χρόνου, ώστε να δικαιούνται τη λήψη εποχικού επιδόματος. Ο Δημήτρης Σαλτούρος προτείνει προς αυτή την κατεύθυνση την εφαρμογή σχετικής διάταξης που δίνει τη δυνατότητα επέκτασης των συμβατικών περιόδων απασχόλησης έως και τα δέκα έτη, προκειμένου να στηριχτούν εμπράκτως οι εποχικοί πυροσβέστες και να μην προστεθούν και αυτοί στο μακρύ κατάλογο όσων αδυνατούν να εξασφαλίσουν το ελάχιστο εισόδημα για τις οικογένειές τους.
Σημειώνεται ότι η επίκαιρη ερώτηση θα επανακατατεθεί στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, καθώς η σχετική συνεδρίαση στη Βουλή, που είχε καθοριστεί για σήμερα, ακυρώθηκε, λόγω κωλύματος του υπουργού.

Η ερώτηση του βουλευτή
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Γνωρίζετε πολύ καλά, όπως και όλοι μας, το σημαντικό έργο που επιτελεί το Πυροσβεστικό Σώμα, καθώς και τον μεγάλο και διαρκώς αυξανόμενο όγκο συμβάντων που καλείται να αντιμετωπίσει το προσωπικό του.
Με τη μείωση του συμβατικού χρόνου απασχόλησης των εποχικών πυροσβεστών από 8 μήνες στους 4,5 μήνες ετησίως, οι εποχικοί πυροσβέστες δεν πληρούν τον ελάχιστο χρόνο προκειμένου να είναι δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος είτε πρέπει να υπάρξει παράταση του συμβατικού χρόνου απασχόλησης των εποχικών πυροσβεστών κατά 15 ημέρες, είτε να γίνει νομοθετική ρύθμιση ώστε οι 4,5 μήνες συμβατικής απασχόλησης των εποχικών πυροσβεστών να επαρκούν για την θεμελίωση δικαιώματος λήψης επιδόματος ανεργίας.
Επιπλέον με την προβλεπόμενη δυνατότητα επέκτασης στο ανώτατο όριο των δέκα συμβατικών περιόδων του άρθρου 1 παρ.3 του ΠΔ.121/2007, που αφορά το καθεστώς απασχόλησης των πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, δίδεται η δυνατότητα να στηριχθεί εμπράκτως το τμήμα αυτό των εποχικών πυροσβεστών για να μη βιώσουν περαιτέρω την ανεργία και αποδιοργανωθούν ως ανθρώπινο δυναμικό.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη
1) Τι μέτρα  προτίθεστε να λάβετε για την αντιμετώπιση του προβλήματος διασφάλισης του δικαιώματος λήψης  του επιδόματος ανεργίας για τους 1.750 πυροσβέστες εποχικής απασχόλησης μετά τον περιορισμό του συμβατικού χρόνου απασχόλησής τους από 8 σε 4,5 μήνες ετησίως;
2) Προτίθεστε να εφαρμόσετε την πρόβλεψη του άρθρου 1 παρ.3 του ΠΔ.121/2007 που δίνει τη δυνατότητα επέκτασης στο ανώτατο όριο των δέκα  συμβατικών περιόδων και αφορά το καθεστώς απασχόλησης των πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου;

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στ. Κούλογλου: «Οφείλουμε να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη επί ΣΥΡΙΖΑ»

Ο δημοσιογράφος και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής, αυτή τη φορά με τη Νέα Αριστερά, παρε…