Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δράσεις και …αντιδράσεις στο ΕΒΕ

Δράσεις και …αντιδράσεις στο ΕΒΕ

0

Πρωτοβουλία για δημιουργία ενός νέου τουριστικού οδηγού του νομού. Με δικαστικό επιμελητή έξωση στο REX

Ομόφωνο ΟΧΙ στην κατάργηση της υποχρέωσης εγγραφής στα Επιμελητήρια

Με ενημέρωση για τις δράσεις του ΕΒΕ Ξάνθης το διάστημα που μεσολάβησε από το τελευταίο Δ.Σ., από τον πρόεδρο του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιο Μωραΐτη ξεκίνησε η τακτική συνεδρίαση της Δευτέρας 22 Οκτωβρίου, η οποία λόγω του 1ου θέματος που αφορούσε την εκτέλεση Δικαστικής Απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής (για το REX) και την αντιπαράθεση απόψεων και στοιχείων από τον εκπρόσωπο της εταιρείας κ. Γεωργανά διήρκεσε 3 ώρες ενώ τα θέματα στην ημερήσια διάταξη ήταν μόνο 4!  
Βήματα στον τουρισμό: Ένας καινούργιος τουριστικός οδηγός
Αναφορικά με τις δράσεις, ο κ. Μωραϊτης ενημέρωσε το σώμα ότι στην τελευταία ημερίδα του Επιμελητηρίου η επιστημονική ομάδα των καθηγητών του ΔΟΑΣΑ ανακοίνωσε ότι θα ετοιμάσει 20 business plan τα οποία θα δωρίσει σε ισάριθμες επιχειρήσεις του νομού μας. Έτσι αποφασίστηκε με συναίνεση της αντιπολίτευσης να γίνει μια ενημέρωση των μελών και στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο να καταρτιστούν τα κριτήρια με βάση τα οποία θα διανεμηθούν στις 20 επιχειρήσεις.
Επίσης ο κ. Μωραϊτης αναφέρθηκε εκτενώς στη πρωτοβουλία του ΕΒΕ σε συνεργασία με τους φορείς να αξιολογήσει , να κοστολογήσει, να καταγράψει   το τουριστικό προϊόν του νομού ώστε να καταρτιστούν τουριστικά πακέτα που θα απευθύνονται στην αγορά της Ευρώπης, σε μια αγορά 300 εκ. κατοίκων. Ο κ. Μωραΐτης τόνισε την αναγκαιότητα να χαραχθούν οι τουριστικές διαδρομές και να συγκεκριμενοποιηθεί το τουριστικό προϊόν του νομού «σε ένα καινούργιο οδηγό που θα εμπεριέχει όλες τις μορφές τουρισμού ώστε να μπορούμε να το διαθέτουμε σε τουριστικούς πράκτορες του εξωτερικού», όπως είπε χαρακτηριστικά. Γι αυτό το λόγο είπε πως είχε μια συνάντηση με τον μητροπολίτη από τον οποίο ενημερώθηκε για τις δυνατότητες ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού και ότι σύντομα θα κληθούν και όλοι οι άλλοι φορείς σε μια σύσκεψη μ’ αυτό το θέμα.  
Πυρ και μανία ο Μωραΐτης κατά του Σιμόπουλου: «Δεν είμαστε γιουσουφάκια…»
Δεν έκρυψε την αγανάκτησή του ο κ. Μωραϊτης μιλώντας για τις απαντήσεις του γενικού γραμματέα Δημοσίων έργων κ. Σιμόπουλου σε επιστολή που του έστειλε το ΕΒΕ Ξάνθης μετά την επίσκεψή του στην Κομοτηνή όπου παρέστη και ο κ. Μωραϊτης και αποχώρησε λίγο μετά δείχνοντας τη δυσαρέσκεια του διότι ο γεν. γραμματέας δεν είχε να πει τίποτε για την Ξάνθη. Τις διαμαρτυρίες του και τα αιτήματα του ΕΒΕ τα εξέφρασε εγγράφως και συγκεκραμένα όπως είπε του ανέφερε τις δυο πληγές της Ξάνθης. Την πληγή των παράνομων μεταναστών και το θέμα της Αστυνομική ς Σχολής καθώς επίσης και το θέμα των Διοδίων στον Ίασμο ζητώντας να καταργηθούν γιατί επιβαρύνουν πολύ τους Ξανθιώτες οδηγούς που μετακινούνται προς την έδρα της Περιφέρειας την Κομοτηνή., Πρότεινε μάλιστα ως ισοδύναμα μέτρα να μπουν διόδια στις στροφές της Καβάλας ή της Αλεξανδρούπολη ώστε να μπορούν να έχουν έσοδα από τους διεθνείς μεταφορείς. Άλλωστε όπως σημείωσε σ’ αυτά τα σημεία δεν θα υπάρξει η δυνατότητα της παράκαμψης όπως γίνεται στον Ίασμο και μεγάλα φορτηγά περνούν από επαρχιακούς δρόμου (Πόρτο Λάγος) επιβαρύνοντας το οδικό δίκτυο και αυξάνοντας την επικινδυνότητα. Αντί όλων αυτών όπως είπε έλαβε την απάντηση από τον κ. Σιμόπουλο ότι πρέπει να γίνει καλύτερη αστυνόμευση στις παρακαμπτήριες οδούς αλλά ούτε λόγος για κατάργηση των διοδίων: «Θεωρώ ότι είναι ένα κατάπτυστο έγγραφο. Ο κ. Σιμόπουλος νομίζει ότι μιλάει με γιουσουφάκια…ε δεν είμαστε γιουσουφάκια» είπε για να πάρει τα εύσημα από την αντιπολίτευση και από τον κ. Κοσμίδη ιδιαίτερα ο οποίος επανέλαβε την αντίθεσή του με την πολιτική των διοδίων και αναφέρθηκε ότι και στην Ξάνθη υπάρχει Κίνημα κατά των Διοδίων.  
Οι «τυφλοπόντικές του διαδικτύου»
Ο κ. Μωραϊτης απάντησε σε δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου που τον φέρουν να έκανε ανάθεση σε δημοσιογράφο την κατασκευή του site του επιμελητηρίου καθώς επίσης και 100 άλλων Sites, ξεκαθαρίζοντας ότι υπάρχει απόφαση του Δ.Σ. σύμφωνα με την οποία μετά από διαγωνισμό ανέλαβε εταιρίες του νομού τις ιστοσελίδες και χαρακτήρισε «τυφλοπόντικες του διαδικτύου» όσους τα γράφουν αυτά.
Ακολούθως ανακοίνωσε την ίδρυση διαφόρων τμημάτων στο Επιμελητήριο (τουριστικό, Επικοινωνία, Κοινωνικής μέριμνας κ.λ.π.) και κάλεσε τα μέλη να συμμετέχουν στις ομάδες εργασίας στις οποίες όπως είπε μπορούν να συμμετέχουν και μη εκλεγμένα μέλη ή μη μέλη του ΕΒΕ όπως αγρότες.  
Με δικαστικό επιμελητή έξωση στο REX
Το άλλο επίμαχο θέμα που απασχόλησε τη συνεδρίαση του ΕΒΕ ήταν το θέμα του κινηματόγραφου REX για το οποίο υπάρχει εκτελεστέα δικαστική απόφαση από το Εφετείο Κομοτηνής που διατάσει να παραδοθεί το μίσθιο από την εταιρεία και το οφειλόμενο μίσθωμα των 85.000 ευρώ. Ο Κ. Μωραΐτης ζήτησε από τον εκπρόσωπο της εταιρείας κ. Γεωργανά να βοηθήσει ώστε να εκτελεστεί η απόφαση χωρίς δικαστικό επιμελητή όμως εκείνος ισχυρίστηκε ότι το κτίριο έχει σφραγιστεί από το δήμο καθώς είναι αυθαίρετο πολεοδομικά και τα κλειδιά τα έχει ο δήμος. Ισχυρίστηκε δε ότι στο ιδιωτικό συμφωνητικό αναφερόταν η χρήση του ως κατάστημα καφέ μπαρ υγειονομικού ενδιαφέροντος και ότι δεν δόθηκε άδεια από το δήμο επειδή ήταν αυθαίρετο: «όπως αυθαίρετη είναι και η αίθουσα συνεδριάσεων του επιμελητηρίου», όπως είπε χαρακτηριστικά. Επανέλαβε την πρότασή του να λειτουργήσει ως πολιτιστικός χώρος όμως ο κ.Μωραϊτης επέμενε ότι πρέπει να εκτελεστεί η απόφαση του Εφετείου διαφορετικά τα μέλη του Δ.Σ. θα έχουν νομικές και ποινικές κυρώσεις. Σ’ αυτό συμφώνησε και η αντιπολίτευση και πάρθηκε ομόφωνη απόφαση για εκτέλεση της απόφασης με δικαστικό επιμελητή. Αναφορικά με τις εκμισθώσεις 3 άλλων μαγαζιών του ΕΒΕ αποφασίστηκε να τους ζητηθεί εγγράφως να τους παραδώσουν τα μαγαζιά.  
Αντίθετοι με την κατάργηση υποχρέωσης εγγραφής στα Επιμελητήρια
Όχι στις απαιτήσει της τρόικας για κατάργηση της υποχρέωσης εγγραφής στα επιμελητήρια είπε ομόφωνα το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Ξάνθης,
εκφράζοντας φόβους για παύση της λειτουργίας των ΕΒΕ εφόσον εφαρμοστεί σχετική απόφαση: «Κάποιοι που δεν εκπροσωπούν τίποτα σε σχέση με αυτά που εκπροσωπούν τα Επιμελητήρια της χώρας μας, προσπαθούν σήμερα με κάθε τρόπο να αγοράσουν τις δικές μας επιχειρήσεις, να μείνουν σκόρπιες και να αποδυναμωθούν τα ΕΒΕ τα οποία συνεισφέρουν στο επιχειρείν και στο εθνικό εισόδημα για να μείνουν αυτοί οι ξύπνιοι που πήραν τα λεφτά τους και τα πήγαν σε ξένες τράπεζες», τόνισε ο κ. Μωραΐτης. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Τσιακίρογλου:«Είμαστε αντίθετοι σε αυτό που πάει να γίνει γιατί εκφυλίζει τις αντιστάσεις των αυτοαπασχολούμενων. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε χωρίς πόρους και πρέπει να βροντοφωνάξουμε και να αντισταθούμε».
Να σημειώσουμε τέλος ότι στη συνεδρίαση ήταν παρών ο εκπρόσωπος της εταιρείας που διοργανώνει στην Ξάνθη από τις 26 – 31 Οκτωβρίου την «1η έκθεση & Forum Παραγωγής και Εξοικονόμησης Ενέργειας», κ. Μακαρίου ο οποίος σημείωσε ότι θα συμμετέχουν 14 επιχειρήσεις από την Ξάνθη και ότι το ενδιαφέρον του κόσμου είναι μεγάλο και αυτό πιστοποιείται από την επιτυχία που είχαν ανάλογες εκθέσεις σε Καβάλα και Δράμα.  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ασθενές» το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση Πολλές επιχειρήσεις κλείν…