Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα 4μηνη αναβολή για τη δίκη του αρδευτικού

4μηνη αναβολή για τη δίκη του αρδευτικού

0
nestos-empros

Η δίκη ορίστηκε για τις 6 Φεβρουαρίου 2013. Δυσμενής εξέλιξη καθώς τελειώνει η προγραμματική περίοδος για τη χρηματοδότηση του έργου

Συγκρατημένα αισιόδοξος δηλώνει ο δικηγόρος της Π.Ε. Ξάνθης. Κλείνει πόρτες και ανοίγει παράθυρα η απόφαση του ΕΔΑΔ

Νέα αναβολή για τις 6 Φεβρουαρίου του 2013 δόθηκε από το ΣτΕ στη δίκη του Αρδευτικού της Ξάνθης, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 10 Οκτωβρίου 2012. Η νέα αναβολή η οποία έχει και μακρά διάρκεια δημιουργεί ερωτηματικά καθώς η απόφαση του ΕΔΑΔ είναι στα χέρια των δικαστών του ΣτΕ από τον Αύγουστο και κατά συνέπεια φαινομενικά δεν υπάρχει λόγος για μια τόσο μεγάλη αναβολή. Η μόνη εξήγηση που δίνει ο εξουσιοδοτημένος δικηγόρος της Π.Ε. Ξάνθης που χειρίζεται την υπόθεση κ. Νίκος Γεννάδιος είναι ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ χαρακτηρίζεται από πολυπλοκότητα και χρειάζεται επισταμένη μελέτη ώστε να ληφθούν υπ’ όψιν όλες οι παράμετροι που θέτει.

Δυσμενής εξέλιξη η πολύμηνη αναβολή
Η νέα όμως πολύμηνη αναβολή αποτελεί μια δυσμενή εξέλιξη για την υπόθεση και όπως σημειώνει ο κ. Γεννάδιος είναι καθοριστική για την υλοποίηση του έργου καθώς περιορίζει το χρόνο μέσα στον οποίο η χρηματοδότηση του έργου είναι «κλειδωμένη». Σημειώνεται ότι το 2013 είναι το καταληκτικό έτος της χρηματοδότησης του έργου και κινδυνεύει να απενταχθεί καθώς, και αν ακόμη δεν δοθεί νέα αναβολή, η απόφαση της 6/2/2013 θα εκδοθεί περίπου στον Μάιο – Ιούνιο και αν ακόμη υπάρξει ευνοϊκή απόφαση για την υλοποίηση του έργου πρέπει να γίνει ένας αγώνας δρόμου για να είναι εμπρόθεσμο.

Κλείνει πόρτες και ανοίγει παράθυρα η απόφαση του ΕΔΑΔ
Αναφορικά με την απόφαση του ΕΔΑΔ στο οποίο προσέφυγε το ΣτΕ με διευκρινιστικό ερώτημα, όπως σημειώνει ο κ. Γενάδιος αυτή είναι κάπως διφορούμενη και «ήξεις αφ’ ήξεις»: «Προσεγγίζει το θέμα κάτω από το πρίσμα μιας ευρείας κλίμακας θέτοντας κάποιες προϋποθέσεις που αποτελούν «παράθυρα» κάποιες άλλες που κλείνουν πόρτες…Όπως για παράδειγμα η αναφορά ότι μπορεί να γίνει αποδεκτό αν υπάρχει συμβατότητα του έργου με την επικαιροποιημένη μελέτη για τις λεκάνες απορροής. Επίσης αναφέρει ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια του ΣτΕ ν’ αποφασίσει…Είναι γεγονός ότι η απόφαση έτσι όπως είναι διατυπωμένη δεν κόβει την προοπτική. Θα την αξιολογήσουμε και θα αναπτύξουμε την επιχειρηματολογία μας. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος».  
Νέα στοιχεία θα παρουσιάσουν οι Οικολόγοι
Να σημειώσουμε ότι στην απόφαση του ΕΔΑΔ το έργο της Ξάνθης απεμπλέκεται από το έργο της εκτροπής του Αχελώου και απλά υπάρχουν κάποια κοινά σημεία που αφορούν και στα δύο έργα. Να σημειώσουμε ότι το έργο του Αχελώου σύρεται στα δικαστήρια από το 1996 και ακόμη δεν έχει τελεσιδικήσει. Τέλος το νέο στοιχείο είναι ότι οι 4 Οικολογικές Οργανώσεις που σταμάτησαν το έργο ενώ ήδη είχαν δημοπρατηθεί τα έργα κεφαλών προϋπολογισμού 50 εκ. ευρώ δήλωσαν ότι θα παρουσιάσουν νέα στοιχεία υποστηρίζοντας τη θέση ότι το έργο είναι αντιπεριβαλλοντικό.  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κοπεγχάγη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθησαν αρκετές συναντήσεις με σκοπό την προώθηση της …