Σχόλια 31/10/2012

0

Κουλτούρα: Ε Ρε Τί μας περιμένει!!!

Θωμάς Βουγιουκλής
   
Πρόταση ψυχαγωγίας  


Προτείνουμε ανεπιφύλακτα στους αγαπητούς συμπολίτες το Σάββατο 3 Νοεμβρίου, να πάνε στο Δημοτικό Αμφιθέατρο και να παρακολουθήσουν τη Μουσική Συναυλία της Ομάδας Μουσικής Έκφρασης με τον τίτλο «Στων Αγγέλων τα μπουζούκια».
Τους διαβεβαιώνουμε ότι θα διασκεδάσουν, ψυχαγωγηθούν και εν γένει θα περάσουν πάρα πολύ όμορφα.
Η Μουσική Συναυλία θα ξεκινήσει στις 20:30 και η είσοδος είναι ελεύθερη. Πρόκειται για μια προσφορά στο Ξανθιώτικο κοινό αφού και στην ομάδα συμμετέχει και ο Ξανθιώτης Σάββας Βασιλειάδης (μπουζούκι).
«Ε»    

Προσοχή!  


Πληγή μεγάλη τα τροχαία ατυχήματα. Και είναι μεγαλύτερη όταν χάνονται νέοι άνθρωποι. Αυτό είναι το οδυνηρό και πολύ βαρύ χτύπημα για τους γονείς.
Όπως να’ ναι, ο θάνατος ενός νέου είναι τραγικό γεγονός. Είναι όμως τραγικότερο όταν προέρχεται από τροχαίο ατύχημα. Όπως συνέβη με τον νεαρό Ζουρνατζίδη, 22 χρόνων προχθές.
Γι’ αυτό επισημαίνουμε για άλλη μια φορά ότι απαιτείται προσοχή κατά την οδήγηση κυρίως από τους νέους που είναι ενθουσιώδεις και ριψοκίνδυνοι.
«Ε»        

Η δημοσίευση της λίστας Λανγκάρντ  


Από την αρχή να δηλώσουμε ότι τασσόμεθα υπέρ της δημοσίευσης που προχώρησε ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης της περίφημης και πολυσυζητημένης λίστας Λανγκάρντ.
Η δικαιολογία που προβλήθηκε από κάποιους ότι δήθεν δεν έπρεπε να δημοσιοποιηθεί η λίστα γιατί περιείχε προσωπικά δεδομένα είναι αστήρικτη διότι εδώ πρόκειται, σε ένα μεγάλο ποσοστό, για διακίνηση χρήματος που αμφισβητείται η προέλευσή του. Και μιλάμε για αρκετά δις.
Η δημοσιογραφική αποκάλυψη του Κώστα Βαξεβάνη και του περιοδικού που ο ίδιος εκδίδει, του HOT DOC, ήταν ίσως, το πιο τολμηρό δημοσίευμα των τελευταίων ετών και προκάλεσε ήδη σοβαρές αναταράξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή και όχι μόνον.
Παράλληλα, αφήνει έκθετους όλους τους πολιτικούς που είχαν στα χέρια τους τη λίστα και με τον ένα ή άλλο τρόπο την έκαναν «γαργάρα» όπως λέει ο λαός μας.
«Ε»    

Οι Πασοκικές «Κουτσουλίτσες»  


Ευθεία επίθεση με απαξιωτικούς όρους σε όσους τον αμφισβητούν εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη χθεσινή του ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντάς τους «επικοινωνιακές κουτσουλίτσες».
«Πρέπει να σταματήσει η ασύμμετρη υπονόμευση της παράταξης, με επικοινωνιακές κουτσουλίτσες κάποιων ελαχίστων ανθρώπων» είπε με έμφαση υπονοώντας σαφώς κορυφαία στελέχη όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Κώστας Σκανδαλίδης.
Όσον αφορά την επικείμενη ψηφοφορία στη βουλή για τα νέα μέτρα «Το δίλημμα είναι μπροστά ή πίσω» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας: «Το μήνυμα μας είναι ξεκάθαρο. Η Ελλάδα έχει σταθερή κυβερνητική πλειοψηφία με την εγγύηση του ΠΑΣΟΚ».
Οι χαρακτηρισμοί του κ. Βενιζέλου προκάλεσε έκρηξη ορισμένων στελεχών με τον Κώστα Σκανδαλίδη να ζητά να μην ψηφιστούν τα μέτρα ενώ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απάντησε στον κ. Βενιζέλο ότι οι δικές του στρατηγικές έχουν οδηγήσει σε κουτσουλιές.    

4 εκατ. νοικοκυριά θα πάρουν επίδομα θέρμανσης  


Περισσότερα από 4.000.000 νοικοκυριά θα λάβουν επιστροφή φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης που θα προμηθευτούν, καθώς το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει να διευρύνει τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Το όριο του ετήσιου εισοδήματος αυξάνεται για τους άγαμους στα 25.000 ευρώ από 14.000 ευρώ, για τους έγγαμους στα 35.000 ευρώ από 23.350 ευρώ και προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε ένα παιδί έως και τρία
Την Πέμπτη θα ξεκινήσει στο Διαδίκτυο η λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την καταγραφή των δικαιούχων είσπραξης του επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης.
Οι σχεδόν μηδενικές παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης και οι σφοδρές αντιδράσεις βενζινοπωλών και πολιτών ορεινών περιοχών οδήγησαν την κυβέρνηση να επανεξετάσει και να διευρύνει τα κριτήρια για την επιστροφή φόρου.      

Η ανακεφαλαίωση των τραπεζών και η ΣΕΚΑΠ


Άδικα περιμένουν και αγωνιούν μέρα με τη μέρα οι εργαζόμενοι στη ΣΕΚΑΠ για το πότε θα ανακοινωθεί από τον εκκαθαριστή κ. Μαράντο κάτι νεώτερο για την πώληση της εταιρείας. Δεν εξαρτάται από τον εκκαθαριστή, ούτε από την Deloite αλλά ως ένα βαθμό ούτε από τους ίδιους… τους ενδιαφερόμενους που κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές το ποιος τελικά θα είναι αυτός που θ’ αγοράσει τηn ΣΕΚΑΠ. Από ποιον εξαρτάται; Μα από τις Τράπεζες. Αν δεν προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία δανειοδότησης των εταιρειών, η ΣΕΚΑΠ δεν πωλείται…Κι αυτό για να γίνει πρέπει να πέσουν τα 31 δις. Και για να δοθούν αυτά πρέπει να ψηφιστούν τα μέτρα που μας επέβαλε η τρόικα που ακόμη δεν ήρθαν στην Βουλή γιατί δεν επετεύχθη συμφωνία με τα εργασιακά. Δηλαδή έχουμε …μεϊντάνι(καιρό) ακόμα…
Μ.Ξ.    

Η ξανθιώτικη νεανική μπάντα Skary Face σήμερα στους δέκτες σας  


Μία ιδέα από τη δουλειά της θα παρουσιάσουν σήμερα το βράδυ στην εκπομπή ράδιο Αρβύλα οι Skary Face, ένα ξανθιώτικο συγκρότημα που γεννήθηκε το 2009, για να φέρει στην Ξάνθη με το δικό της τρόπο ήχους ska και reggae. Η πρωτοβουλία ανήκει στον
Ραφαήλ Τάσσιο και τον Γιώργο Βαρελά. Λίγο αργότερα, η μπάντα κάνει τη πρώτη της συνάντηση με τη προσθήκη των Αργύρη (μπάσο) και Γιάννη Χατζηθεοδώρου (Άστεγου) στα ντραμς. Αργότερα στη μπάντα προστέθηκαν οι Δημήτρης Δούκογλου (Τζίμπος) πρώτη κιθάρα, ο Κώστας Ρόιδος (δεύτερη φωνή), ο Σπύρος Μώμος (Κουρέας) στο τρομπόνι, ο Λευτέρης Ηλιάδης στην τρομπέτα και οι Αλέξανδρος Σίστης και Χρήστος Δεληγεώργης στα πνευστά.
Το είδος των Skary Face περιορίζεται σε ήχους ska, reggae, punk, 3rd wave και rocksteady. Έχουν συμμετάσχει σε φεστιβάλ όπως το Schoolwave, Dramaica, Legalize Protestival και live εμφανίσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο τους cd με τίτλο «Skaring the Globe» σε ηχογράφηση Mad Production και ηχογράφηση-mastering του Κοσμά Ευστρατίου.
Ε.Δ.    

Η κορδέλα είναι…. για τη συλλογή!  


Κι εμείς που νομίζαμε ότι μόνο ο δήμαρχος Ξάνθης έχει μία «μυστική» συλλογή από κορδέλες εγκαινίων και κάθε φορά… διακριτικά κρατά για λίγο το ψαλίδι, κόβει το κομμάτι του και προσθέτει τη νέα κορδέλα σ’ ένα «κρυφό» συρτάρι…
Όπως καταλάβαμε την ίδια συλλογή έχουν και άλλοι αυτοδιοικητικοί και εκπρόσωποι φορέων και όπως φαίνεται μάλλον για συνήθεια πρόκειται και όχι για ιδιαίτερη εξαίρεση του κ. Στυλιανίδη.
Στην έκθεση για την παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας που λειτουργεί μέχρι σήμερα το απόγευμα στην Ξάνθη, κατά την τελετή των εγκαινίων, ο κ. Μωραΐτης όχι μόνο έκοψε ένα κομμάτι να κρατήσει για τη δική του συλλογή, αλλά μοίρασε και στους υπόλοιπους που συμμετείχαν στην κοπή!
Τουλάχιστον ας προνοούν να τις κρατάνε μαζί με κανένα παραπεμπτικό χαρτάκι για να θυμούνται από πού είναι!    

Μνήμες για το Θεόφιλο  


Μπορεί τα ντοκουμέντα να είναι σπάνια και δυσεύρετα για το Θεόφιλο Παπαδόπουλο, όπως μας έχουν αναφέρει και ειδικοί ερευνητές, ωστόσο εμπλουτίζονται από ατόφιες μαρτυρίες, αναμνήσεις ξανθιωτών που αποτυπώνουν τον ξανθιώτη γεωπόνο ως δήμαρχο της πόλης και αυτές δεν μπορούν παρά να αποτελούν μία ακόμη απόδειξη, αλλά κυρίως, όταν μεταφέρονται δείχνουν την αγάπη των συμπολιτών μας γι’ αυτό τον τόπο, την ιστορία του οποίου θέλουν να κρατήσουν αλώβητη και να μεταφέρουν στις επόμενες γενιές.
Μία τέτοια μνήμη μας μετέφερε, με αφορμή το εγχείρημα που ξεκίνησε το δημοτικό συμβούλιο, η γνωστή και αγαπητή συμπολίτισσα Χαρίκλεια Μαργαριτοπούλου, μαρτυρία της οποίας προτιμώ να μεταφέρω, όπως μου τη διηγήθηκε: «ήμουν στη Β’ τάξη στο 5ο δημοτικό σχολείο Ξάνθης. Εγώ ήξερα να διαβάζω γι’ αυτό πήγα στη δευτέρα τάξη. Μία μέρα του Οκτωβρίου, ηλιόλουστη, στο σχολείο μας ήρθε ο δήμαρχος Θεόφιλος Παπαδόπουλος και μας έφερε το πρώτο αναγνωστικό στα ελληνικά. «Το μικρό αετόπουλο». Ήρθε μαζί με ένα κλιμάκιο και έδωσαν στους άπορους μαθητές από ένα πορτοκάλι κι ένα ζευγάρι μαύρα τσόκαρα. Μου έκανε εντύπωση το παρουσιαστικό του. Ψηλός και ωραίος άντρας. Αλλά θυμάμαι και το… κλάμα που έριξα γιατί ήθελα κι εγώ από τα μαύρα τσόκαρα!».
Ε.Δ.  

«Λύσσα» για τη λίστα  


Σ’ ένα ευνομούμενο κράτος η δημοσιοποίηση μιας λίστας κάποιων χιλιάδων ονομάτων με υπόνοιες φοροδιαφυγής δεν θα ήταν απαραίτητη και προφανώς θα προκαλούσε μία συζήτηση γύρω από την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Στην Ελλάδα όμως, των ρουσφετιών (που έλεγε ο αείμνηστος Κ. Καραμανλής), των κολλητών (που έλεγε ο Κ. Σημίτης), της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και της συγκάλυψης (που λέει όλος ο κόσμος κι ο ντουνιάς), δε μένει χώρος, χρόνος, διάθεση, αλλά και αιτία για την εμπιστοσύνη στις αρχές ότι θα κάνουν ως ορίζει το καθήκον τους. Δύο χρόνια μια λίστα με πιθανά διαπραχθέντα αδικήματα, έκοβε «βόλτες» σε στικάκια και δισκάκια και ποιος ξέρει, ποιος μπορεί να αποδείξει ότι κάποια στιγμή θα ελεγχόταν καταλλήλως;
Δυστυχώς, χωρίς να είναι άσχετες και οι κατά περίπτωση σκοπιμότητες, όλα τα μεγάλα σκάνδαλα είδαν το φως μέσω του Τύπου και των ΜΜΕ. Αυτό αυξάνει την ευθύνη για τους εκπροσώπους τους, αλλά σαν κοινωνία και σαν κράτος δε μας τιμά. Από τα μικρά και τοπικά μέχρι τα σκάνδαλα της κορυφής της σύγχρονης ιστορίας για την Ελλάδα, που μέχρι σήμερα –έχουν δεν έχουν καλυφθεί- αποτελούν το «αιμάτωμα» της ελληνικής κοινωνίας.
Ε.Δ.  

Τι θράσος!  


Φαινόμενο καθημερινό αποτελούν πλέον για τους κατοίκους της υπαίθρου οι διαρρήξεις και οι κλοπές από σπίτια και αποθήκες. Πρόσφατο περιστατικό σε σπίτι στο Νέο Ζυγό, οι ιδιοκτήτες του οποίου έλειπαν γιορτάζοντας με παρέα το Μπαϊράμι, όταν άγνωστοι μπήκαν κι όχι μόνο πήραν ότι βρήκαν, κάνοντας «ανάστα ο τόπος» το σπίτι, αλλά δε δίστασαν να καπνίσουν κατά την επιχείρηση» και το τσιγαράκι τους και να πετάξουν τη γόπα μέσα. Ανελέητο θράσος ή καμία συναίσθηση ότι αυτή η γόπα μπορεί να τους οδηγήσει στην αστυνομία;
Ε.Δ.a

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …