Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα 300 ευρώ πρόστιμο στους λαθροαλιείς δολωμάτων

300 ευρώ πρόστιμο στους λαθροαλιείς δολωμάτων

0
dolomata-empros

Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι των Αβδήρων γιατί δεν θα μπορούν να συλλέγουν τις αγαπημένες τους…σωλήνες

Αποτελεί μια γαστριμαργική συνήθεια των Αβδήρων. Τώρα χρειάζονται ειδική άδεια δολωμάτων
 
Διαμαρτυρίες και παράπονα εκφράζουν κάτοικοι των Αβδήρων, καθώς πληροφορήθηκαν ότι κινδυνεύουν να τους επιβληθεί πρόστιμο 300 ευρώ αν συλληφθούν από τις λιμενικές αρχές να …εξασκούν το αγαπημένο τους σπορ, τη συλλογή σωλήνων (δολωμάτων)!  
Σωλήνες μια γαστριμαργική συνήθεια στα Άβδηρα
Για τους κατοίκους των Αβδήρων, οι σωλήνες, που οι ψαράδες χρησιμοποιούν για δολώματα έχουν και γαστριμαργική σημασία καθώς είναι ο μόνος οικισμός όπου τις μαγειρεύουν με μια παλιά ντόπια συνταγή και αυτό αποτελεί γαστριμαργική ιδιαιτερότητα του τόπου. Ήταν πολύ συνηθισμένο από παλιά να συλλέγουν σωλήνες ιδιαίτερα από την περιοχή της Μάντρας όπου έχει μεγάλη πληθώρα και σ’ όλα τα σπίτια να μαγειρεύεται αυτό το φαγητό που λέγεται ότι είναι νοστιμότατο! Έτσι τώρα κινδυνεύουν να στερηθούν αυτή τη γεύση αφού το πρόστιμο είναι τσουχτερό και μάλιστα σε μια εποχή κρίσης όπου θα μπορούσαν με ελάχιστα έξοδα να εξοικονομήσουν το πιάτο της ημέρας για την οικογένεια.  
«Τιμωρείται» ο …λαθροαλειέας με 300 ευρώ
Τα πράγματα έχουν έτσι ακριβώς, όπως μας επιβεβαιώνει ο προϊστάμενος του τμήματος Αλιείας της Π.Ε. Ξάνθης κ. Δημήτρης Τσιάνης, αναφερόμενος στο νόμο που προβλέπει ότι πρέπει κανείς να έχει άδεια ερασιτεχνικής αλιείας και ειδική άδεια δολωμάτων για να μπορεί να αλιεύει και αυτό «για ψυχαγωγία ή άσκηση» όπως αναφέρεται στο σκοπό της ερασιτεχνικής – αλιευτικής αλιείας και όχι το βιοπορισμό ή την απόκτηση εισοδήματος που αφορά πλέον την επαγγελματική αλιεία που διέπεται από άλλες διατάξεις: «Ο νόμος προστατεύει τα αλιεύματα και τα δολώματα καθώς υπήρχε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση και πολλοί ασκούσαν το ερασιτεχνικό επάγγελμα του ψαρά και μάλιστα εμπορεύονταν τα αλιεύματα στερώντας από τους επαγγελματίες μια πηγή εισοδήματος που είναι η κύρια επαγγελματική τους δραστηριότητα. Χρειάζεται άδεια για ερασιτεχνική αλιεία και άδεια αλιείας δολωμάτων γιατί τα αποθέματα ήδη έχουν αρχίσει να λιγοστεύουν.
Όπως μας πληροφορεί ο υπολιμενάρχης Λάγος κ. Βασιλειάδης η αλιεία δολωμάτων χωρίς άδεια συνιστά αλιευτική παράβαση για την οποία το πρόστιμο ξεκινά από 300 ευρώ: «Γίνονται βέβαια πρώτα συστάσεις και κυρίως επιβάλλονται πρόστιμα σ’ αυτούς που κάνουν εμπορία και όχι τόσο σ’ αυτούς που αλιεύουν για το …πιάτο της ημέρας. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε διαπιστώσεις τέτοιες παραβάσεις», επισημαίνει ο κ. Βασιλειάδης.  
Τι προβλέπει ο νόμος για την ερασιτεχνική αλιεία και την αλίευση δολωμάτων
Η ερασιτεχνική – αθλητική αλιεία διέπεται από τις διατάξεις του Π.Δ. 373/1985 (ΦΕΚ 131 Α΄) όπως τροποποιήθηκε με το το άρθρο 6 του Π.Δ. 86/1998 (ΦΕΚ 78 Α΄), καθώς και από τον Καν.(ΕΚ)1967/2006.
Η ερασιτεχνική αλιεία με σκάφος τόσο στη θάλασσα όσο και στις λίμνες και τα ποτάμια απαιτεί την έκδοση άδειας ερασιτεχνικής αλιείας, που εκδίδεται από τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές και τα Αστυνομικά Τμήματα (για τα εσωτερικά νερά). Επίσης οι ερασιτέχνες αλιείς πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με ατομική αστυνομικής φύσεως, άδεια αλιείας που εκδίδεται από τη Λιμενική Αρχή. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται οι ερασιτέχνες αλιείς που αλιεύουν από την ξηρά (άρθρο 232 Γενικός Κανονισμός Λιμένα).
Ειδικά για το δολώματα επιτρέπεται: «Η αλιεία για δολώματα μόνο, σκουληκιών της άμμου, πεταλίδων, κατσιμάμαλου, στρομπαριού, ποδαράτου, πορφύρας, κυρικιού, σκαλτσινιού, μέχρι 30 άτομα για κάθε είδος ημερησίως για κάθε ψαρά χωρίς σκάφος ή μέχρι 60 άτομα για κάθε σκάφος εφόσον συλλέγονται με μικρό φτυάρι ή σπάτουλα και κατά τη διάρκεια της ημέρας (μια ώρα μετά την ανατολή μέχρι μια ώρα πριν τη δύση του ηλίου). Το σκουλήκι της άμμου απαγορεύεται από 1 Φεβρουαρίου μέχρι 31 Μαΐου ή αν είναι μικρότερο από 5 εκατοστά. Οι πεταλίδες από 1 Απριλίου έως 31 Μαΐου και σε κάθε περίπτωση μικρότερες των 3 εκατοστών και τα υπόλοιπα από 1 Μαΐου έως 31 Αυγούστου και όχι μικρότερα από 5 εκατοστά».  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καθησυχαστικός για τον σεισμό στη Χαλκιδική ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός»

Ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι η περιοχή δεν διαθέτει υψηλό σεισμικό δυναμικό, ενώ τόνισε…