Σχόλια 22/10/2012

0
PLAKAT-empros

Βαγγέλη, τα μικρά λάθη είναι σαν το εμβόλιο…
Θωμάς Βουγιουκλής  

Το μήνυμα  


Τα εμπνευσμένα μηνύματα στα πλακάτ δίνουν πάντα μια θετική νότα στις πορείες και τους αγώνες, υπενθυμίζοντας ότι ό,τι στρέβλωση και αν υπάρχει σε κινητοποιήσεις, συνδικαλιστικές αποφάσεις, παθογένειες ή ψευδαισθήσεις, όσο δύσκολη κι αν είναι η συγκυρία, όσο κι αν άλλαξε η ζωή μας προς το χειρότερο, το χιούμορ και ο αυτοσαρκασμός είναι κομμάτι της ελπίδας που παλεύομε να κρατήσουμε.
Το συγκεκριμένο που συνέλαβε ο φακός του «Ε» στην πλατεία την ημέρα της απεργίας γράφει: «Δεν καταργούνται τα δώρα των Χριστουγέννων δήλωσε η τρόικα, απλά θα αρκεστείτε σε αυτά που θα φέρει ο Άγιος Βασίλης»!
Ε.Δ.    

Η Κιουτάχεια στην ΕΤ3  


Οδοιπορικό στην Κιουτάχεια παρουσίασε την Πέμπτη το βράδυ η ΕΤ3 στην εκπομπή «Αληθινά σενάρια».
Με αφορμή την προσκυνηματική μετάβαση-εκδρομή που διοργάνωσε ο Σύλλογος Μικρασιατών Ξάνθης, παρουσιάστηκε η ιστορία της ιστορικής περιοχής της Μικράς Ασίας.
Μίλησαν τόσο για τον σκοπό της μετάβασης όσο και για την ιστορία της πόλης διάφοροι επισκέπτες.
Κατατοπιστικός και με άνεση τηλεοπτική, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ανδρέας Ευφραιμίδης που εκτός των άλλων έκανε αναφορά και στους προγόνους του, όπως βέβαια και αρκετοί άλλοι των επισκεπτών.
Γενικώς, ήταν μια ενημερωτική εκπομπή για την Κιουτάχεια μεν, αλλά με περιορισμένη αναφορά στην μετάβαση και όλων όσων έλαβαν χώρα εκεί με πρωτοβουλία του Συλλόγου Μικρασιατών Ξάνθης.
«Ε»      

Αργεί αλλά δεν ξεχνά  


Το ότι στη χώρα μας η Δικαιοσύνη κινείται με αργούς ρυθμούς, ε, αυτό το γνωρίζουν όλοι, ακόμη και οι δικαστές.
Λοιπόν, κλήθηκαν σε απολογία τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ της περιόδου Παππά για την υπόθεση των προαγωγών που έκαναν κατά την περίοδο των εκλογών του 2009.
Και δεν είναι μόνον ότι απαγορεύεται να γίνονται προαγωγές προεκλογικά (και τις έκαναν για προφανείς λόγους εξυπηρέτησης ημετέρων), αλλά και γιατί με τις προαγωγές αυτές (όπως και με προηγούμενες) οι προϊστάμενοι και οι διευθυντές στη ΣΕΚΑΠ έφτασαν να είναι περισσότεροι από τους απλούς εργαζόμενους!
Κλήθηκαν ως εκ τούτου και θα ανακριθούν τα μέλη του Δ.Σ. για απιστία παρά την υπηρεσία μετά την καταγγελία που έκανε ο Αχιλ. Τσαρτσάρας.
«Ε»        

       
Και στη ΣΕΒΑΘ;  


Τις δικαστικές αίθουσες βέβαια δεν θα τις περάσουν μόνον τα μέλη του Δ.Σ. της ΣΕΚΑΠ την περίοδο του 2009. Το ίδιο θα κάνουν μάλλον και τα μέλη του Δ.Σ. της ΣΕΒΑΘ μετά την μηνυτήρια αναφορά που έχει καταθέσει ο Σωκράτης Ξυνίδης με το ερώτημα «πού πήγαν τα 35 εκατομμύρια ευρώ που διέθεσε η ΑΤΕ για στήριξη της ΣΕΒΑΘ την περίοδο εκείνη, λίγο καιρό πριν η βιομηχανία βάλει λουκέτο;».
Έτσι, κι εδώ μάλλον θα υπάρξει εισαγγελική εντολή για να ξεκινήσει η έρευνα, διότι τα χρήματα που δόθηκαν ήταν πάρα πολλά για τη σωτηρία της ΣΕΒΑΘ. Η οποία τελικά, δεν σώθηκε…
«Ε»    

Προηγήθηκε δουλειά  


Ότι η απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης από πλευράς της Ομοσπονδίας είχε επιτυχία οφείλεται στο γεγονός ότι προηγήθηκε αρκετή δουλειά.
Κατ’ αρχάς έγιναν κλιμάκια που επισκέφτηκαν χώρους δουλειάς εντός κι εκτός πόλης. Έγιναν συναντήσεις και συζητήσεις με διοικήσεις Σωματείων, υπήρξε οργάνωση για ομάδες περιφρούρησης και συνολικά η Ομοσπονδία σήκωσε όλο το βάρος της επιτυχούς όντως οργάνωσης της κινητοποίησης της Πέμπτης.
«Ε»    

 
Εκδήλωση του Προξένου  


Με την ευκαιρία της 89ης επετείου της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή Ιλχάν Σενέρ, παραθέτει δεξίωση την Δευτέρα 29 Οκτωβρίου στο Ξενοδοχείο Κρις και Εύη στην Κομοτηνή στις 20:00 ώρα.
«Ε»    

Βάζουν μέσον για να μην κλείσουν εφορίες  


Έξαλλος φέρεται να είναι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, με τις παρεμβάσεις που δέχεται από πρώην υπουργούς, πολιτευτές έως και Μητροπολίτες, για την κατάργηση των εφοριών.
Συνεργάτες του κ. Στουρνάρας μεταφέρουν τον εκνευρισμό του υπουργού για τις παρεμβάσεις που δέχεται, σε μία “ρύθμιση” (σ.σ. κατάργηση και ενοποίηση εφοριών), που αποκλειστικό στόχο έχει την εξοικονόμηση χρημάτων.
Παρά την κρίση, οι πρακτικές του παρελθόντος δεν φαίνεται να εγκαταλείπονται στον τόπο αυτό. Το «μέσον» και οι πολιτικές παρεμβάσεις υπέρ τοπικών ή συντεχνιακών συμφερόντων συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό…  

 
«Μας την είπε» κι από πάνω ο κ. Ράπτης


Γνωρίζαμε ότι ο Γιάννης Ράπτης είναι αψύς και τα λέει χύμα αλλά δεν περιμέναμε να θεωρεί όλα τα τοπικά Μέσα υπεύθυνα για τα τραβήγματα του με τη δικαιοσύνη. Του κάναμε λέει κακό…Γιατί κ. Ράπτη; Ξεχνάτε ότι ήσασταν ο τελευταίος πρόεδρος της ΣΕΒΑΘ; Εύλογο λοιπόν δεν είναι ν’ αναρωτιέται η τοπική κοινωνία πώς και γιατί έκλεισε ένα εργοστάσιο που έθρεψε γενιές και γενιές; Εύλογο δεν είναι να αναρωτιέται πού πήγαν τα λεφτά που έδωσε η ΑΤΕ και πως τα διαχειριστήκατε; Εύλογο δεν είναι να γίνονται αναφορές στον Τύπο όταν επιπρόσθετα υπάρχουν δημοσίες καταγγελίες από τον γραμματέα της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ κ. Τσαρτσάρα και μηνυτήρια αναφορά του πρώην αν. Υπουργού κ. Σωκράτη Ξυνίδη; Εύλογο δεν είναι να αναρωτηθεί η τοπική κοινωνία γιατί μόλις έκλεισε η ΣΕΒΑΘ εσάς ….σας επιβράβευσαν διορίζοντάς σας αντιπρόεδρο στη ΣΕΚΑΠ και τώρα σας τρέχουν δικαστικά και σας βάζουν 5.000 εγγύηση και σας απαγορεύουν έξοδο από την χώρα για τις προαγωγές των 50 υπαλλήλων που έγιναν σε προεκλογική περίοδο; Κι από πάνω φταίμε εμείς που τα γράφουμε ενώ εσείς είστε …αθώα περιστερά!
Μ.Ξ.    

Οι εργαζόμενοι στη ΣΕΚΑΠ


Συνάντηση με τους εργαζόμενους της ΣΕΚΑΠ είχε ο Ηλίας Παπαδόπουλος στο εργοστάσιο την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως έμαθα τους είπε ότι θέλει διακαώς να αγοράσει την εταιρεία για την οποία έχει μεγάλα σχέδια, λέει, και τους ζήτησε να τον βοηθήσουν και οι εργαζόμενοι. Δεν δίστασε μάλιστα να τους πει ότι όταν λέει βοήθεια εννοεί μείωση μισθών γιατί έχει σκοπό να κάνει μεγάλες περικοπές εξόδων. Δεν νομίζω βέβαια αυτό να άρεσε στους εργαζόμενους και δικαίως αλλά η αλήθεια είναι ότι όποιος και να’ ναι ο αγοραστής οι εργαζόμενοι πρέπει να ξεχάσουν και τους μισθούς που έπαιρναν και τα χουβαρνταλίκια που είχαν από την εταιρεία (δωρεάν τσιγάρα). Η ΣΕΚΑΠ δεν θα είναι πια συνεταιριστική και αυτοί θα περάσουν στον ιδιωτικό τομέα και εκεί τα πράγματα είναι πολύ ζόρικα. Αλλά αυτό που πρωτεύει τώρα είναι να πωληθεί η εταιρεία και να συνεχίσει την λειτουργία τους. Τα άλλα περνούν σε δεύτερη μοίρα…
Μ.Ξ.    

Θα υπάρξουν εκπλήξεις…


Παρατείνεται η αγωνία για την ΣΕΚΑΠ μιας και τόσες μέρες τώρα από τότε που έληξε ο διαγωνισμός (από την Δευτέρα) ο ειδικός εκκαθαριστής δεν λέει να ανακοινώσει ποιοι τελικά κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές και ότι βγαίνει στον Τύπο είναι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες. Μαθαίνω ότι θα υπάρξουν πολλές εκπλήξεις σ’ ότι αφορά τα σχήματα που θα δημιουργηθούν στη διεκδίκηση της ΣΕΚΑΠ . Όπως για παράδειγμα μπορεί να γίνουν συνεργασίες της τουρκικής Seba Dis Ticaret Ve Nakliyat A.S., με τη βουλγάρικη Alfa Finance Holding AD. Ή ακόμη και άλλα σχήματα.
Μ.Ξ.          

100 χρόνια χωρίς σουλτάνο  


Το Σάββατο που μας πέρασε που ήταν η 20η Οκτωβρίου 2012, αποτελεί μία ημερομηνία ορόσημο για την πόλη της Ξάνθης. Όπως μας θύμισε ο κ. Θωμάς Εξάρχου, το Σάββατο ήταν η 100η επέτειος της κατάλυσης της οθωμανικής κατοχής στην Ξάνθη. Στις 20 Οκτωβρίου 1912, ο βουλγαρικός στρατός, τότε συμμαχικός, μπήκε στην Ξάνθη και έδιωξε το σουλτάνο, σηματοδοτώντας τη λήξη της οθωμανικής κυριαρχίας στην περιοχή, μετά από 4 αιώνες. Άλλες είναι οι επέτειοι για τις γειτονικές πόλεις της Κομοτηνής, της Καβάλας, της Δράμας, των Σερρών κλπ. Για τη Ξάνθη όμως, η ημέρα ορόσημο είναι η 20η Οκτωβρίου.
Βέβαια η ημερομηνία αυτή σηματοδότησε και την έναρξη της βουλγαρικής κατοχής και όπως, πολύ εύστοχα είπε ο γνωστός ιστοριοδίφης, έφυγε ο μωαμεθανός σουλτάνος και ήρθε ο «σουλτάνος» Φερδινάνδος, ο οποίος έγραψε με μελανά χρώματα την ιστορία της Ξάνθης μέχρι το τέλος της κατοχής, στις 4 Οκτωβρίου 1919.
Ε.Δ.  

Βράβευση  


Τους έξι βουλευτές φαρμακοποιούς, που εξελέγησαν στις τελευταίες εκλογές, βράβευσε ο φαρμακευτικός σύλλογος Θεσσαλονίκης σε μία ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 13 Οκτωβρίου. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο Ζεϊμπέκ Χουσεΐν που παραβρέθηκε στην εκδήλωση και ευχαρίστησε με τη σειρά του για την κίνηση των συναδέλφων του.
Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στην 4η θέση η Ελλάδα Υπάρχει κι άλλος ένας τομέας που η χώρα μας κατά τις πληροφορίες από…