Σχόλια 18/10/2012

0

Επι-ληγμένα τρόφιμα!
Θωμάς Βουγιουκλής
   
Αποφασισμένοι  


Την απόφασή τους να απεργήσουν μαζικά σήμερα έχουν πάρει οι επαγγελματίες, έμποροι, βιοτέχνες. Κι όχι μόνον αυτό, αλλά να διαφυλάξουν και την απεργία τους με μαχητικό τρόπο, ένας των οποίων είναι ο αποκλεισμός των Σούπερ Μάρκετ.
Η απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου και της Ομοσπονδίας για το κλείσιμο των καταστημάτων ελήφθη ομόφωνα και εντάσσεται στην πανελλαδική κινητοποίηση των κλάδων.
Η αγορά την Πέμπτη δηλαδή θα είναι «νεκρή». Μάλιστα προτρέπουν τους Ξανθιώτες οι σύλλογοι να μην ξοδέψουν ούτε ένα ευρώ σήμερα!
«Ε»        

 

Είναι πρόβλημα  


Στη χώρα μας ως γνωστόν υπάρχουν αρκετά ορεινά χωριά στα οποία συνήθως μένουν ηλικιωμένοι. Οι νέοι έχουν φύγει εδώ και χρόνια για να εργαστούν και βρουν την τύχη τους αλλού, στα αστικά κέντρα.
Οι οικισμοί αυτοί λοιπόν με την πάροδο των χρόνων φθίνουν πληθυσμιακά. Όμως φθίνουν και ως οικισμοί. Το ενδιαφέρον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μειώνεται διότι κάθε έργο στον οικισμό με τους λίγους γηρασμένους εναπομείναντες είναι πολύ υψηλού κόστους.
Γι’ αυτό, ας είμαστε ειλικρινείς, υπάρχει το μειωμένο ενδιαφέρον των δημάρχων στις περιπτώσεις αυτές. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Κίδαρη του Δήμου Μύκης.
Κάθε σοβαρό έργο είναι από άποψη κόστους απαγορευτικό. Με τα ίδια χρήματα σε άλλο χωριό με κατοίκους οι ωφελούμενοι θα ήταν πολλαπλάσιοι.
Άρα, συμπερασματικά θα πρέπει ναι μεν οι στοιχειώδεις ανάγκες των ελαχίστων κατοίκων να ικανοποιούνται για λόγους αλληλεγγύης αλλά και οι κάτοικοι, αυτοί οι ελάχιστοι, αλλά και τα παιδιά τους που τους επισκέπτονται, να δείχνουν κατανόηση στην υπαρκτή δύσκολη πραγματικότητα.
«Ε»                

 

Είναι και θέμα Παιδείας  


Ότι υπάρχουν ακόμη χωματερές σε αρκετές περιοχές του νομού, αυτό είναι αλήθεια. Πρόσφατα ανέδειξε κάποιες ο κ. Τσιτιρίδης της αξιωματικής αντιπολίτευσης του δήμου Αβδήρων.
Το θέμα δεν είναι πάντα ευθύνη της δημοτικής αστυνομίας. Διότι όλα δεν μπορούν να αστυνομεύονται. Υπάρχει και η ατομική ευθύνη και λειτουργία του κάθε πολίτη που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε.
Εάν οι πολίτες πετούν σκουπίδια ανεξέλεγκτα χωρίς ίχνος αναστολής για την πράξη τους, αυτό είναι θέμα Παιδείας και κουλτούρας. Γι’ αυτό και οι περισσότερες χωματερές και σκουπιδότοποι βρίσκονται στις περιοχές με το χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο.
Βέβαια, ευθύνη έχουν και οι περιφερειακοί δήμοι που βλέπουν, γνωρίζουν ποιοι πετούν σκουπίδια και δεν τους τιμωρούν. Για προφανείς λόγους…
Εδώ η ευθύνη είναι πολιτική και επιτέλους οι άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει ν’ αλλάξουν κι αυτοί. Και να δώσουν άλλα δείγματα στους πολίτες του δήμου τους.
Πάντως ένας βρώμικος δήμος γεμάτος σκουπίδια και χωματερές δεν έχει καμία προοπτική ανάπτυξης…
«Ε»    

 

Έλληνες φοιτητές  


Ομάδα φοιτητών του Αριστοτελείου πήρε σκούπες και φαράσια να μαζέψει τα σκουπίδια που υπάρχουν εδώ και μέρες στο Πανεπιστήμιο.
Κι αντί η ομάδα αυτή να αυξηθεί και από άλλους νέους φοιτητές, δέχτηκαν επίθεση και βρισιές από άλλους «προοδευτικούς» φοιτητές που τους χαρακτήρισαν απεργοσπαστικό μηχανισμό!
Ότι τα σκουπίδια έγιναν βουνό κι ότι κινδυνεύει η υγεία τους, αυτό το ξεχνούν οι «προοδευτικοί». Και μια διευκρίνιση: Τα σκουπίδια οφείλονται στην απεργία των εργαζομένων με εργολαβία στην καθαριότητα κι όχι στο ίδιο το πανεπιστήμιο.
Και το πλέον ελληνικό: Οι απεργοί-εργαζόμενοι ζητούν να προσληφθούν ως μόνιμοι υπάλληλοι από το Πανεπιστήμιο!!
-Είμαστε μια όντως τρελή χώρα με τρελαμένους ανθρώπους…
«Ε»    

 

Μειώσεις τιμών  


Όσο κι αν ακούγεται απίθανο να έχουμε στη χώρα μας μειώσεις τιμών, ναι, αυτό θα ισχύσει εντός των ημερών σε δεκάδες φάρμακα!
Μάλιστα, μερικές μειώσεις θα φθάσουν και το 80%, όσο κι αν αυτό φαντάζει απίθανο. Σε κανένα φάρμακο δεν θα αυξηθεί η τιμή, ενώ σε κάποια θα παραμείνει ίδια και στα περισσότερα θα μειωθεί, με αποτέλεσμα να υπάρξει όφελος 400 εκ. ευρώ ετησίως, ενώ η συμμετοχή των ασφαλισμένων θα μειωθεί εντυπωσιακά.      

 

   
Κλείδωσαν τα μέτρα  

 


Έπειτα από ένα ολονύχτιο διαπραγματευτικό θρίλερ μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας, βρέθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης τελικά η χρυσή τομή για συμβιβαστική λύση που θα ανοίξει το δρόμο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας και την εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα.
Η συμφωνία για τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ επιτεύχθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της και πλέον απομένει να οριστικοποιηθούν τεχνικά ζητήματα σε τρεις τομείς: στην αγορά προϊόντων, στην αγορά εργασίας και στο φορολογικό. Σύμφωνα με πληροφορίες τα 2,5 δισ. ευρώ θα αφορούν νέους φόρους και τα 11 δισ. θα προέρχονται από το σκέλος των δαπανών.
Η τρόικα αναχώρησε από τη χώρα για να επανέλθει όμως την επόμενη εβδομάδα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
Οι μαραθώνιες συζητήσεις ολοκληρώθηκαν μετά τις 23:00 το βράδυ και κατά την έξοδο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν δήλωσε: «Σημειώσαμε σημαντική πρόοδο. Συμφωνήσαμε στα περισσότερα ζητήματα πολιτικής. Για τα λίγα που απομένουν αναμένουμε ότι θα τα καλύψουμε σύντομα».
Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα δήλωσε: «Υπήρξε πολύ σημαντική πρόοδος στις διαβουλεύσεις με την τρόικα τους τελευταίους μήνες. Υπάρχουν ορισμένα ανοιχτά ζητήματα, τα οποία αναμένουμε ότι θα κλείσουν τις επόμενες ημέρες».  

 

 
Το βέτο της ΔΗΜΑΡ  

 


Το βέτο στις απαιτήσεις της τρόικας στα εργασιακά που η ΔΗΜΑΡ το βράδυ της Τρίτης στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών οδήγησε την τρόικα σε αναδίπλωση, ίσως και προσωρινή, καθώς οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν.
Κατά την έξοδό του ο κ. Κουβέλης δήλωσε: ” Η τρόικα δυστυχώς προβάλλει αξιώσεις οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με όλα εκείνα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα σε σχέση με τα 11,5 δις ευρώ. Βεβαίως πρέπει να υπάρξουν διαρθρωτικές αλλαγές. Αλλά δεν είναι διαρθρωτική αλλαγή το να αξιώνει η τρόικα να ισοπεδωθούν τα εργασιακά δικαιώματα. Δεν είναι διαρθρωτική αλλαγή να θέλει το διαμελισμό των εργασιακών δικαιωμάτων και όσων έχουν απομείνει. Οι αξιώσεις της τρόικα στοχεύουν στην ισοπέδωση της εργασίας και ισοδυναμούν με τροφοδότηση και περαιτέρω τροφοδότηση της ύφεσης και της καλπάζουσας ανεργίας. Όλα τα άλλα ζητήματα που έχουν σχέση με ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, που αφορούν στο κράτος, βεβαίως πρέπει να γίνουν. Αλλά πρέπει να καταλάβει η τρόικα ότι οι αξιώσεις της υπερβαίνουν κάθε αναγκαίο μέτρο. Υπερβαίνουν τις αντοχές αυτής της κοινωνίας. Υπερβαίνουν εκείνες τις ρυθμίσεις, οι οποίες πρέπει να υπάρξουν, αναφορικά και με την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις ευρώ.. Με αυτές τις θέσεις προσήλθα σήμερα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ,διεκδικώντας, ταυτόχρονα, εκείνο που αφορά στη δική μας δυνατότητα να κατανείμουμε τα μέτρα, όχι με οριζόντιο τρόπο, αλλά με έναν τρόπο που θα λαμβάνει υπόψη τις αναγκαίες κλίμακες. Η κατανομή αυτή είναι εσωτερική υπόθεση της Ελλάδος.»

 

   
Άρση ασυλίας του Μπαρμπαρούση  


Με 218 ψήφους υπέρ, ένα λευκό κι ένα “παρών” η Ολομέλεια της βουλής ενέκρινε την άρση ασυλίας του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της Χρυσής Αυγής, Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση. Ο βουλευτής κατηγορείται για συμμετοχή στα επεισόδια με τους μικροπωλητές στην Κυπαρισσία, πριν ένα μήνα περίπου.
Την άρση της ασυλίας του είχε ζητήσει και ο ίδιος ο βουλευτής για να αποφανθεί η δικαιοσύνη.  

Ετοιμάζουν δυναμική αντίδραση στον Εχίνο


Μεγάλη είναι η δυσαρέσκεια των κατοίκων του Εχίνου γιατί ακόμη δεν δόθηκε λύση στο θέμα της εγγραφής των 20 παιδιών που παρακολουθούν μεν μαθήματα της Α’ Δημοτικού με απόφαση του διευθυντή ο οποίος και αντικαταστάθηκε δεν είναι όμως εγγεγραμμένα. Η κωλυσιεργία του υπουργείου να δώσει μια λύση που φτάνει σε επίπεδα ανεπίτρεπτα έχει εξοργίσει τους κατοίκους και όπως μαθαίνω ετοιμάζονται ν’ αντιδράσουν δυναμικά. Για την μορφή που θα έχει η αντίδρασή τους και πως θα εκφραστεί η αγανάκτησή τους δεν έχουμε πληροφορίες, πάντως κάποιοι λένε ότι θα ακουστούν, μέχρι την …. Αθήνα!
Μ.Ξ.        

Πρέπει να δοθεί άμεσα λύση από το υπουργείο


Στο μεταξύ μετά την παρέμβαση Μάντατζη γα το θέμα της εγγραφής των παιδιών ψήφισμα εξέδωσε και το Δημοτικό Συμβούλιο της Μύκης. Πριν απ’ όλα αυτά όμως παρέμβαση έκανε η Συμβουλευτική επιτροπή με μια ανακοίνωση που θεωρήθηκε υπερβατική καθώς τασσόταν υπέρ μιας παράτασης μόνο για φέτος και καλούσε τους γονείς να γράφουν τα παιδιά τους σε δημόσια νηπιαγωγεία. Αυτό και μόνο αυτό αν ελάμβανε υπ’ όψιν του το υπουργείο θα’ πρεπε να κινηθεί σ’ αυτή την κατεύθυνση και να μην παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο βάζοντας τον προϊστάμενο της Πρωτοβάθμιας Ξάνθης κ. Μελισσόπουλος να βγάλει το φίδι απ’ την τρύπα.
Είναι λάθος να παίζονται πολιτικά παιχνίδια ένθεν και ένθεν εις βάρος των παιδιών…
Μ.Ξ.    

Αίτημα εμπόρων  


Αίτημα στον Καραλίδη κατέθεσαν οι έμποροι, όταν συναντήθηκαν μαζί του, ζητώντας του να μεσολαβήσει και να απευθυνθεί σχετικά, ώστε να εκχωρηθεί στους περιφερειάρχες η αρμοδιότητα των πρώην νομαρχών, σχετικά με τον καθορισμό των εορτών και αργιών ανά νομό. Αυτό βέβαια, για τους εμπόρους είναι ουσιαστικό για τις περιπτώσεις που οι αργίες αφορούν το δήμο της Ξάνθης και άρα το εμπορικό κέντρο δουλεύει κανονικά. Παράδειγμα η περίπτωση του εορτασμού του πολιούχου της πόλης που αφορά μόνο τα καταστήματα εντός των ορίων του δήμου.
Αν λοιπόν μπορούσε να ορίζει τις αργίες ο αντιπεριφερειάρχης, λένε αυτοί, θα έκανε την ημέρα του Τιμίου Προδρόμου εορτή για όλο το νομό.
Ε.Δ.    

Στις άλλες πόλεις της ΑΜΘ είναι αλλιώς  


Από διάφορα μέλη που παραβρέθηκαν στην πρόσφατη γενική συνέλευση του εμπορικού συλλόγου που αποφάσισε για τις κινητοποιήσεις, τέθηκε η σύγκριση της συμπεριφοράς των εμπόρων της Ξάνθης σε σχέση με τις άλλες πόλεις της ΑΜΘ. Τονίστηκε όχι μόνο η μαζικότητα και η δυναμικότητα των ενεργειών του συλλόγου, αλλά και η μεταξύ τους στήριξη. «Εδώ ό,τι κι αν είναι να κάνουμε κοιτάμε πάντα τι κάνει ο άλλος. Ο ένας βάζει τρικλοποδιά στον άλλο», είπε κάποιος. Και αυτή η παρατήρηση είναι ουσιώδεις γενικά για τη διαμόρφωση των όρων της αγοράς στην Ξάνθη.
Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…