Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ξάνθη: 16.000 αιτήσεις απόρων για δωρεάν διανομή τροφίμων

Ξάνθη: 16.000 αιτήσεις απόρων για δωρεάν διανομή τροφίμων

0
dianomi_trofimon-empros

Εκτινάχθηκε ο αριθμός των δικαιούχων. Διπλασιάστηκε το ενδιαφέρον σε σχέση με πέρυσι

Για πρώτη φορά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διανέμει και ελαιόλαδο. Συνολικά, 10.500 τόνοι τροφίμων θα διατεθούν σε 745.000 δικαιούχους    

Σε πρωτοφανή επίπεδα ανήλθε ο αριθμός των αιτήσεων από την Ξάνθη για συμμετοχή στο πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για δωρεάν διανομή τροφίμων.
Οι 16.000 αιτήσεις που εστάλησαν από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης σε αριθμό διπλάσιο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, απόδειξη ότι ο αριθμός των απόρων και των οικογενειών που έχουν απόλυτη ανάγκη από τα προς το ζην έχει αυξηθεί σημαντικά και στη δική μας περιοχή. Ενδεικτικό ως προς αυτό είναι το γεγονός ότι από τις περίπου 16.000 αιτήσεις που κατατέθηκαν συνολικά με την αντίστοιχη χορήγηση δικαιολογητικών, σε ελάχιστες περιπτώσεις διαπιστώθηκαν διπλεγγραφές ή ελλιπή δικαιολογητικά. Η μεγάλη πλειονότητα είναι άτομα που έχουν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν ως δικαιούχοι στο εν λόγω πρόγραμμα.
Το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων υλοποιείται με τη συνδρομή κοινωνικών φορέων και ιδρυμάτων. Στην Ξάνθη, την υλοποίηση υποστηρίζουν η Μητρόπολη, οι δήμοι, οι σύλλογοι τριτέκνων και πολιτέκνων, ο σύλλογος νεφροπαθών, ο σύλλογος Ποντίων, το Γηροκομείο, το Ψυχολογικό Κέντρο, καθώς και η ομάδα κοινωνικής αλληλεγγύης Ξάνθης.
Η υπηρεσία έστειλε όλες τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά στα τέλη του Σεπτέμβρη και αναμένει τις περαιτέρω εντολές του υπουργείου που θα ορίσει τους δικαιούχους και θα προβεί στις διανομές. Η υπηρεσία επιφορτίζεται με την αρμοδιότητα να ελέγχει τα φορτηγά που θα φτάσουν στις αποθήκες φορέων και ιδρυμάτων, να πιστοποιήσει ότι οι ποσότητες είναι οι αναγραφόμενες στα παραστατικά και να παραδώσει τα τρόφιμα στους φορείς για να τα διανείμουν στους δικαιούχους.  
Γραβιέρα, τυρί, ρύζι, ζυμαρικά και ελαιόλαδο σε 745.000 δικαιούχους
Αναφορικά με τη διαδικασία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τη δωρεάν διανομή τροφίμων για το έτος 2012, ύψους 23,3 εκατομμυρίων ευρώ που θα δοθούν σε περισσότερους από 745.000 δικαιούχους. Φέτος θα διανεμηθούν γραβιέρα, τυρί, ρύζι, ζυμαρικά και για πρώτη φορά ελαιόλαδο.
Μέχρι την 28η Σεπτεμβρίου υπογράφηκαν όλες οι συμβάσεις με τους πέντε διαφορετικούς αναδόχους, ένας ανά προϊόν- σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια- που προέκυψαν μετά από τη διαγωνιστική διαδικασία, η οποία παρά τις καθυστερήσεις, που είχαν σημειωθεί και τα προβλήματα που ανέκυψαν στο ενδιάμεσο, ολοκληρώθηκε με επιτυχία κάτω από συνθήκες διαφάνειας και προϋποθέσεων πλήρους ανταγωνισμού, με βάση την σχετική ανακοίνωση.  
Α. Τσαυτάρης: «Ιδιαίτερη η σημασία τις δράσεις για τις ευπαθείς ομάδες»
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, με αφορμή την ολοκλήρωση του διαγωνισμού δήλωσε:
«Αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα και πόρο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής εφαρμόζουμε με επιτυχία το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων για το έτος 2012 απορροφώντας το 100% των διαθέσιμων πόρων ύψους 23,3 εκατομμύρια ευρώ.
Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνάμε και ειδικά ο συνδυασμός της ακρίβειας της αγοράς με την παράλληλη μείωση του εισοδήματος, η δωρεάν διανομή τροφίμων, όπως τυρί φέτα, γραβιέρα, ρύζι, μακαρόνια και ελαιόλαδο, που θα εξελιχθεί σε συνεργασία με τους κατάλληλους φορείς (περιφερειακές ενότητες, σύλλογοι απόρων, σύλλογοι πολυτέκνων, Εκκλησία της Ελλάδος για τα γεύματα αστέγων κ.λ.π.) έχει ιδιαίτερη σημασία για τις ευπαθείς ομάδες των συμπολιτών μας που είναι δικαιούχοι. Οι ποσότητες που θα διανεμηθούν ξεπερνούν τους 10.500 τόνους, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά θα γίνει διανομή ελαιόλαδου».  
730 φορείς εμπλέκονται στη διαδικασία διανομής
Το σύνολο των δικαιούχων ανέρχεται σε 745.000 και στη διαδικασία εμπλέκονται περίπου 730 φορείς. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Ο αριθμός των δικαιούχων αναμένεται να αυξηθεί, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης. Ο κατάλογος των δικαιούχων θα οριστικοποιηθεί μέσα στο Νοέμβριο του 2012, ώστε η διανομή των τροφίμων από τους αναδόχους να ολοκληρωθεί εντός των τριών μηνών, δηλαδή έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2013.
Επιπλέον, αμέσως μετά την οριστικοποίηση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα ποσά Δωρεάν Διανομής τροφίμων για το 2013 (Φθινόπωρο 2013), θα αρχίσουν οι απλοποιημένες διαδικασίες προκήρυξης των διαγωνισμών, που θα ενισχύουν τη διαφάνεια και τον ανταγωνισμό των δικαιούχων. Διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με το σχεδιασμό, που ανακοινώθηκε ήδη, η χώρα θα χωριστεί σε τρεις ισοδύναμες περιοχές, για τη διευκόλυνση της μικρότερης οικονομικής επιφάνειας υποψήφιων αναδόχων, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα της τρέχουσας περιόδου.  

ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΤΟΥΣ 2012

ΠΡΟΪΟΝ ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑ (ΤΟΝΟΙ)
ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΕΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ –ΕΑΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ ΕΤΑΙΡΙΑ NUTRIA A.E. 550,00
ΦΕΤΑ ΧΩΤΟΣ Α.Ε. 888,00
ΡΥΖΙ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΥΓΕ ΠΙΣΤΙΟΛΑΣ Α.Ε. 4.605,00
ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ Α.Ε. 3.208,00
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΜΙΝΕΡΒΑ Α.Ε. 1.337,20
Σύνολο 10.588,20
ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΝΟΜΗ   ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΤΟΥΣ 2011
ΠΡΟΪΟΝ ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑ (ΤΟΝΟΙ)
ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΕΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ- ΕΤΑΙΡΙΑ NUTRIA A.E. 426,00
ΦΕΤΑ ΕΤΑΙΡΙΑ NUTRIA A.E. 1.090,00
ΡΥΖΙ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΥΓΕ ΠΙΣΤΙΟΛΑΣ Α.Ε. 5.200,50
ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΕΤΑΙΡΙΑ NUTRIA A.E. 7.021,00
Σύνολο 13.737,50Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το επόμενο 10ήμερο ανοίγει η πλατφόρμα των εμβολίων για τους 18-24

51.000 οι εμβολιασμοί στην Ξάνθη, οι 32.000 αφορούν την πρώτη δόση   Πάνω από 70.000 …